На първо място искам да благодаря публично на моят приятел Тодор (който не чете форумите), който макар и косвено (отваряйки ми очите за разични аспекти на звука и музиката), ми помогна много (не технически) сегашния ми проект за мидбасов/нискосреднотонов говорител да се превърне в реалност.
Поради силната ми нужда да имам определени тонални качества, плътност и естественост в зоната на високия бас и ниската среда, се наложи да проектирам специален говорител, който да даде звукът, който си представях от няколко месеца насам, след като чух едни много много много специални говорители миналото лято.
След многократните дискусии, които сме водили с Аудиомастера относно това какви материали е най-добре да се използват в цялостната конструкция на говорителя, съм заложил на изцяло естествени такива - много масивно дървено шаси, трептилка от здрав картон, тънка кожена гънка (с ужасен цвят, но с прекрасен тембър), хартиена основа на бобината, лепила с определени свойства и специална хартия за мембраната. Магнитната система е фабрична, от Изофон P30/37 с центален алнико магнит.
За звука единствено бих казал, че много жестоко си намразих Ревелаторите на СкенСпийк (18W/4531G) след директния двубой между двата говорителя

Ето и малко снимки:
Предстои слагането на корков фазов палец.
Това ми е последният проект с постоянен магнит. Следващия говорител ще е с огромна електромагнитна система моя разработка и мое изпълнение, захранена от няколко големи акумулатора.