Logic BC25TG15-04 или TVM ARV-104-03/8

Съобщение
Автор
Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Logic BC25TG15-04 или TVM ARV-104-03/8

#1 Мнение от Angel Dimitrov »

Здравейте .

Не съм много сигурен дали съм нацелил правилната секция на форума но не видях никъде спийкърс ;-). Ако съм се объркал ме поправете.

Така значи въпроса ми е кой от двата говорителя , Logic BC25TG15-04 или TVM ARV-104-03/8 да си купя за високочестотни. Ще свирят с TVM 226 07 8, двулентово.
Logic-a ми допада повече поради по-ниската честота (1100) и ще мога да срежа по ниско ТВМ-а който има много неравна АЧХ. ARV-то е от 2500.
Ще приема всякакви съвети и коментари относно избора ми.

Поздрави на всички !

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Zlatan Kitanov »

С 226 май е най-добре да се поогледаш и за средичка...

gps

#3 Мнение от gps »

Ако не си много претенциозен и двулентов вариант ще ти върши работа само че освен честотата на срязване виж и чувствителноста.Аз се борих с ТВМ226 07/8 и Лоджик в Войт-пап ( виж темата в раздела за четвъртвълнови) и както писах около 17 пъти променях филтъра като така и не останах доволен но там нещата са други,в крайна сметка пуснах ТВМ-а без филтър в опит да изцедя среда от него.Може и на теб да ти се наложи да отидеш на такъв вариант.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Задължително сложи среда ако искаш да имаш малка неравномерност и
по-верен и добър звук с този нискочестотен.
Перфектен и сравнително нескъп избор за това е ТВМ-ската среда
ARP-150-00/8 - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 152&catg=4 .
По-трудно се настройва филтъра, но крайният резултат е много по-добър ;)

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Angel Dimitrov »

Определено се бях замислил дали ще ми трябва среда и да ги правя трилентови. Това окончателно ме убеди и ще се сборя с филтъра да ги напипам. Благодаря vitekk за предложението с този говорител, поразучих го , пипнах го, чух го , хареса ми :) Особено ме радва че е затворен отзад и няма да се налага да му правя камера в колоната защото кутийте ми вече за готови и затворени , остава само козметичните им детайли, ватата и кабелариите с филтъра.
Забавя ме липсата на говорителите по нашия край и ще ги чакам с доставка. Тук логистиката и снабдяването на TVM-a е малко в кроманьонски етап ;-) а Logic-a изобщо не съществува ;-)

Хайде стискайте палци ! ;-)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Suvandjiev »

vitekk написа: Перфектен и сравнително нескъп избор за това е ТВМ-ската среда
ARP-150-00/8 - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 152&catg=4 .
Трудно бих нарекъл тази среда перфектна.
Честно казано направо бих се затруднил да измисля за какво точно може да се използва. Средата е именно говорителят, който трябва да възпроизвежда информационно най-наситения диапазон между 500 и 5000 Hz, независимо от честотите, на които сме решили да я срежем.
С този зверски пик на 4КHz (със сигурност е доста по-остър от нарисувания на графиката) този говорител не бива да бъде използван над 3КHz, дори и да поставим достатъчно добре настроен notch filter.
Но ако ще правим такъв филтър, защо просто не го поставим на басовия говорител и не оставим двулентовия проект.
Въобще ако ще правим трилентов проект, трябва да се бръкнем за истинска среда. Иначе няма никакъв смисъл.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Rachev »

vitekk написа:Задължително сложи среда ако искаш да имаш малка неравномерност и
по-верен и добър звук с този нискочестотен.
gps написа:Ако не си много претенциозен и двулентов вариант ще ти върши работа.
мисля да поспориме,за мен добре направена 2-лентова колона свири чуствително по-добре от 3-лентова :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

an1id написа:благодаря Rutcho , оценям мнението ти , този пик и аз го забелязах но не съм чак толкова профи за да го преценя правилно. Би ли ми предложил някой качествена среда която да бих могъл да използвам . дори се замислям дали да не я оставя двулентова но мисля че ще има неравност , TVМ-а не е много гладък :?
Има много чудесни среди, но като цена превишават избрания от теб басов говорител. По-добре е вместо да товариш проекта със среда, да добавиш тези пари към сумата за баса и да вземеш по-добър, при който няма да имаш нужда от такава. Така ще облекчиш и работата си по филтъра...

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Пускал съм такава среда резната на 2,7кхз, ако се проектира внимателно
филтъра неравномерноста е под +-3дб (мерено).
А за бюджетни 3 лентови системи е подходяща, 30 лева струва все пак ;)
Отказал съм се да се занимавам с 3 лентови колони, откакто правихме
проекта с тази среда ;)

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Angel Dimitrov »

Стана ми ясно вече , но проблема е че кутиите вече за готови с 40 литра обем , бихте ли ми препоръчали подходящ басов говорител за този обем ;-)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

an1id написа:Стана ми ясно вече , но проблема е че кутиите вече за готови с 40 литра обем , бихте ли ми препоръчали подходящ басов говорител за този обем ;-)
С какъв бюджет разполагаш?

gps

#13 Мнение от gps »

То е ясно че имах предвид твм226 07 +вч че няма как и при най прецизна настройка на филтъра да извади оптимална среда,просто твм-а си е бас а не мидбас :wink: .А за идеята твм-а да се подпре отгоре с фулрейндж съм писал в 2-3 поста и за фрс 8 (или фр10 )и за бг 13( или бг17) но на 100 хц няма смисъл -виж на твм-а импедансната характеристика а и индуктивноста.......по-добре е над 200 хц.Само че твм226 в ТЛ-ако ще е гарга да е рошава :D

gps

#15 Мнение от gps »

Излязохме извън темата.Лоджика е добър но предвид по-високата чувствителност може да дойде малко "креслив" :D и да се налага да бъде укротен с филтъра.Но така е по-добре защото другия вариант-вч твм да дойде слаб като чувствителност спрямо баса няма как да се оправи.Затова аз бих избрал лоджика. За блакблоод-при ТЛ имаме загуба на чувствителност следователно твм226 няма да е 89дв декларирани от производителя,въпроса е да се подбере фулрейндж с подходяща чувствителност и характеристика,да се избере честота на среза в най-ниската точка на импедансната характеристика и на двата говорителя като се гледа да няма "изненади" в АЧХ (и на двата говорителя )за тази честота.А за мощноста-няма да го коментирам,предполагам всеки знае как се разпределя мощноста в една 2 лентова тонколона между баса и вч,а също се знае каква мощност подаваме на входа на филтъра за вч и каква имаме на изхода,така че на 70 вата бас не е необходим 70 вата вч.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”