Въпрос за "механична обратна връзка"
-
Stilian
Въпрос за "механична обратна връзка"
Искам да попитам дали някой може да ми каже що за творение е "механичната обратна връзка" между усилвателя и нискочестотния високоговорител. Защото имам един приятел дето само за това говори, показва някакви руски списания от ранните осемдесет, а пък на мен ми се вижда малко странно като решение. Какви плюсове и минуси има тази технология и защо ако е добра не се е наложила и най вече струва ли си да се прави? 
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
gps
Малко не е така както го формулираш.Виждал съм обратна връзка на говорител с 24 мм дълга намотка на шпулата при 10мм дебелина на горната полюсна наставка(горната метална плоча на магнита).При хода на този говорител общо взето еднаква част от намотката се намира в магнитния поток(освен ако хода е неразумно голям).И обратната връзка служи да неутрализира инерционните моменти в хода на мембраната тоест да редуцира скъси хода.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
gps
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Именно.ultimate написа: - Мембраната на говорителя наистина трябва да се държи като бутало - да е достатъчно твърда. Ако се кълчи, няма полза от "точното" движение на основата й /шпулата, капачката/.
За съжаление това е изпълнено само при говорители от много висок клас, които така или иначе имат добра линейност и ниски изкривявания и при сравнително малогабаритни говорители.
Именно затова системата е ефекивна при малогабаритно узвучителни тела.
Това, което не ми харесва в концепцията е, че изисква достатъчен резерв на мощност от крайния усилвател. С други думи - за да компенсираме един вид изкривявания поставяме друг компонент от системата в режим на по-високи изкривявания от различен тип, които човешкото ухо може да възприеме като по-дразнещи...
-
Гост
Изобар=еднакво наляганеultimate написа: ....
Само малък "хинт" - защо се казва изобарик![]()
Например на метеорологичните карти изобари са линиите с които се указват областите с еднакво атмосферно налягане!
Иначе в конкретния случай са го нарекли така може би защото камерата между двата говорителя е с постоянно налягане.