Какви 12" говорители за добър и нисък бас да избера ...

Съобщение
Автор
kd503

Какви 12" говорители за добър и нисък бас да избера ...

#1 Мнение от kd503 »

Здравейте !
Бихте ли ми помогнали с избора на 2 броя нч. говорителя който би било добре да отговарят на следните изисквания:
импеданс 8ома
мощност ~100вт.
размер ~12 инча
чуствителност <91 дб. до 96 дб.
честотна лента от колкото е възможно по - ниско до 1500 хц.
възможност за продължителна работа без повреда при максимална мощност(100вт.).
цена до 150 лв чифта (може и по - ефтино :wink: )
Това са общите условия за който се сещам в момента , питайте ако съм пропуснал нещо!
Кутията има следните външни размери и вид:
Височина 53 см.
Широчина 45 см.(настрани)
Дълбочина51,5 см.(навътре)
Дебелината на плоскостите е 20мм с изключение на задната 18мм
По възможност говорителите който ми предлагате да са съобразени с размерите на кутията.
Забравих да кажа ,че е пробита задната страна в горната част (за бас рефлекс който не е изчисляван 10 см.дължина 10 см. диаметър но засега с него звучи по добре с сегашните ми вкн 1033)
Основната цел на новите говорители е да възпройзвеждат добре и силно ниския бас около и под 35/30 хц. не държа на много чисто и детайлно възпройзвеждане в останалия диапазон.
Ако съм пропуснал нещо в описанията подсещайте ме.
Благодаря предварително :!:

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Насочи се към Eminence или Oberton. Но мисля, че RCF на теб ще ти харесат най-много.

kd503

#3 Мнение от kd503 »

Тези който ми посочваш без RCF не са ли професионални и от там мощни и от там скъпи и нямат така желания от мен нисък бас?
Не намерих нищо за RCF.

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от SlowDead »

Ориентирай се към Вифа или нещо от сорта ! Перлиис също е добро но и парите му са добри :)

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Zlatan Kitanov »

Да ме поправи някой, ако греша, но май трябва да преразгледаш пункта за цената...

kd503

#6 Мнение от kd503 »

Няма гршка 150 лв. :oops: толкова мога да отделя :cry:
Все пак ако дадете някое линкче и конкретни модели не е задължително да са Hi-fi (то май силен нисък бас е несъвместим с вярна музика но...)
Ами като резервен вариант може да погледна родното производство към което толкова се бях засилил.

Gavril Gavrilov

#7 Мнение от Gavril Gavrilov »

Виж 8 омовия 100ватов НЧ на TVM от сайта на пас-бг.
Чувал съм го в отворен обем, слиза ниско и не беше прекалено стегнат - предполагам това прокрива "мек бас" графата? Някой да ме поправи ако греша.

Едит - извинявай - 150 лева чифта проваля ТВМ-а. Те са по 120 парчето.
Последно промяна от Gavril Gavrilov на Сря Юни 08, 2005 11:43 am, променено общо 1 път.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#8 Мнение от Kiril Kirilov »

Няма истински говорител до 70 лв с параметрите, които посочваш...
Тази кутия, която описваш доколкото разбирам е готова. Относно ниския бас-Попитай lucifer_kn какво чува с 20 сантиметров широколентов говорител в ТЛ-конструкция, а той много обичаше бас-а на кервин-вегите си... Неговите говорители струват 90 лв. 60 ще ти останат за дърво за нова кутия. И когато започнеш да слушаш качествени неща, ще почнеш и да си ги чуваш по-добре, защото тези колони могат повече от МРЗ...
Можеш да пробаш и някакъв 20-25 см басов ТВМ + някакви височини, за които нямам наблюдения обаче и може би използвалите ги ще те насочат - оушънмен например. за 100-тина лева ще купиш драйверите и с 50 лв дървесина и ще си направиш съвсем нов проект с убийствен бас, сравнен с българските говорители...
МОже би и някакви Вифи ще се намерят, но не 12 инча (което няма никакво значение за бас-а който търсиш)
помисли сериозно, след като не си купил говорители, да направиш съвсем отначало един проект, ще помагаме всички. Аз горещо ти препоръчвам ТЛ - ще умреш, когато ги чуеш...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

В момента се оглеждам за 8" баси с подобни параметри (чувствителност 92-94dB/W/m АМА ИСТИНСКИ) и то не в диапазона до 150 за чифт, а до 500 за чифт и почти нищо свястно не съм си избрал.
Прави си изводи сам...

freaky

#10 Мнение от freaky »

Както разбирам ти сега имаш в колоните български говорители 8" ВКН 1033, които са доста стари. Защо не погледнеш новите ВКН 10360 - мисля, че това е най лесния ъпгрейд. Иначе ако искаш 12" виж ВКН 12212 100W и свирят перфектно, а и цената им е 58лв броя.

gps

#11 Мнение от gps »

kd 503 - говорители с над 90 дв които да държат дълго на натоварване 100 W(реални) са профи говорителите.Цената им е по-висока от другите точно защото изискванията към тях са по-високи.Тази цена се покрива с лихвите от дълговременното им безаварийно ползване.По-евтин говорител който се повреди може да ти струва по-скъпо(с ремонта).При автоговорителите има такива които издържат на бой :D но и те не са евтини-хертц пайнер 12"-ви са над 130-140 лв.

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Dreamer »

Rutcho написа:В момента се оглеждам за 8" баси с подобни параметри (чувствителност 92-94dB/W/m АМА ИСТИНСКИ) и то не в диапазона до 150 за чифт, а до 500 за чифт и почти нищо свястно не съм си избрал.
Прави си изводи сам...
я като намериш такива обади насам, ако може и Vas да е малък, че да е мъничка кутийката:)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Чувствителността и Vas са параметри, които се намират в обратна релация при равни други условия. За съжаление законите на физиката няма как да бъдат нарушени.

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Dreamer »

Rutcho написа:Чувствителността и Vas са параметри, които се намират в обратна релация при равни други условия. За съжаление законите на физиката няма как да бъдат нарушени.
добре, отказвам се от чувствителността. искам 8" говорител с ниска резонансна (максимум 30), малък Vas (кутията да отиде до към 20 л) и накрая като направим нещата, да слиза до 30Hz@-3dB. Забравих ли да спомена, че ще е полезно да кърти мифки. Мощността да е от порядъка на 100Вт (това като минимум)@4 ома, а и 30Hz да не се постигат с Линквитц филтри. Я да вида кви още мечти имам...

Абе я да питам спецовете - по- ли са добри т.н. long-throw говорители пред обикновените такива. Ясно, е че за големи размери - да, но за по-малки (6.5" и 8"). По- ли е добре да ползвам (а първо трябва да издира) long-throw или си губи сметката големия ход от по-малкия Sd?

P.S. иначе съм сериозен за говорителя отгоре. Знам, че TVM-а ще се справи много добре с нещата, но много голямо това чудо. дайте нещо по-мъничко, по приличащо на subwoofer. Идеята е 2.1 системка със некфи сателитки по-малки, че да се фанат у стаята. Че сега като тура тва туча по 40 кг всеки и допълнителни некъф сандък за ниските от около и той тама, и ша трябва да ям с книги под мишници.

kd503

#15 Мнение от kd503 »

Пропуснал съм да упомена някой неща:
Искам говорителите да са издръжливи от гледна точка на това ,че сегашните ми 1033 много често и лесно късат мустаците веднъж даже ги скъсах и двата наведнъж(слушах концерт на рамщаин и реших да поусиля :D )
Ще купувам 2бр. говорители за стерео колони
Общо взето в момента колоните ми представляват един голям шкаф самостоятелен обем с басрефлекс(измислен)
и самостоятелен обем в който са средите и високочестотния (3 лентови колони)
ако кажете как бих закачил снимка зада се изясни положението
Иначе с плоскостите съм малко съкат :oops: но това за което говори кирилов звучи зарибяващо .
Основната идея е да се постигне подобен нисък силен бас като в колите (не зная дали сте ги виждали/чували защото са десетки в страната)
Значи ако някой има подобни нискосвирещи колони искам да чувам
ниския бас от THX-Woofer cooker (no joke) аз съм я теглил от дтата мп3 не бързайте с заключенията преди да я чуете на нискосвирещи колони или в кола :!: веднъж преместих колоните си в по голямо помещение и ги сложих в ъглите плътно на другия край на стаята излезе невероятно нисък силен и плътен бас точно от тази песен но в други помещения няма и помен явно е станала някъква аномалия, много искам да слушам този звук когато пожелая и където.Още нещо по вренме на горната конфигурация захранвах с студио 2 (35вт.на 4 ома а баса е 8ома) реално панела даваше отклонение около 0,5 мм
имах чуство че наистина кърти мивки
съжалявам за дългия пост опитвам се да обясня всичко нагледно и детайлно
пс. мога ли някъде да чуя упоменатия тл. с 20 см драивер 8O

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”