Kappa Perfect 12.1 @ домашен SUB

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#76 Мнение от Martin Krumov »

Скъсах се да търся схема на фазов филтър. Или не задавам правилно ключови думи, или незнам, но в google не ми изкарва нищо конкретно. Нещо с което да регулирам плавно закъснението.
Опитах с един от схема на Jamo, но резултата е почти нулев. Внася съвсем малко закъснение, след което само намаля нивото на сигнала.
Ето я зхемата:
Изображение
Единствената промяна, която направих е да махна 150К, за да не е така слабо нивото. Целият филтър е изпълнен със ОУ TL074CN.
Имате ли някакви идеи?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#77 Мнение от Ivo_Hristev »

Здравей,
По схемата която си дал няма отбелязана стойност 105К. Има 150 ома, но той оказва твърде малко влияние на настройката и предполагам че е предвиден от конструктора със защитна цел. Така оразмерена схемата при положение, че тримера има стойност 47К F0=22Hz или за 22Hz ще имаш фазово отместване от 90 градуса. Това всичко е на хартия.
Освен нещата които ти пратих мисля че си струва да разгледаш и :
http://www.linkwitzlab.com/sb80-3wy.htm
а както и есенцията от горното:
Изображение

Поздрави.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#78 Мнение от Martin Krumov »

Ауу аз съм много зле... То наистина било 150 Ома а не 150 К... Нищо де, ти си прав за малкото влияние което би оказал. В страницата на Linkwitz още преди време гледах, но май грешката ми е била, че търся схема с потенциометър. То общо взето на тези схеми, ако се променя стойността на един от резисторите, ще се променя закъснението?? Може пък да греша - липсва ми малко теория. :)
Ако един филтър изменя фазата на 90 градуса, то тогава за 180 градуса ще ми трябват два последователни филтъра :roll:
Тези дни ще се мъча с това...

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#79 Мнение от Ivo_Hristev »

Разгледай следващата картинка:

Изображение

От нея се вижда, че фазовото отместване е 90 градуса за честотата F0, и клони към 180 при многократно по-висока ( теоретично при безкрайност ). ако ти трябва фаза на 180 градуса, си предвиди ключе 0-180 като на повечето комерсиални реализации.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#80 Мнение от Martin Krumov »

Да, забелязах, че доста модели имат само ключе. Тези дни изрових няколко сервизни схеми на различни субове (Yamaha, JBL....) всичките само с ключета...
Но ако ми трябват 120 градуса примерно, как ще ги имам ? Ясно, че от 0-90 и 180-270 ще имам контрол с това което предлагаш, но от 90-180 не (от 270 до 360 мисля, че не е нужно)...Тотално се обърках с тези опити да си представя синусоидата на сигнала :D Като седна да го пробвам и гледам с осцилоскопа ще ми е по-бистро в главата.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#81 Мнение от Martin Krumov »

Преминавам на следващия етап. :)
Искам да попитам как е по-добре да усиля нивото на сигнала към усилвателя - чрез предусилвателче (за което търся проста схемичка втори ден ) или да направя така, че самите филтри да усилват сигнала? Всъщтност какви са предимствата и недостатъците на двата варянта? Как седи въпроса с груповите закъснения - все пак при LP филтъра минах на варянт с промяна на капацитетите, като по-качественмо решение. Искам и останалите неща да са в същия стил :)

Едит: Нужно ми е това усилване, защото втория изход от стерео предусилвателя ми идва слаб за усилвателя, който ползвам временно за суба.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#82 Мнение от Martin Krumov »

8)
Изображение
8)
Изображение
8)
Изображение

Най-после си намерих галета за филтъра :D

Кажете от къде мога да намеря хубави кондензатори, които да и налепя за да регулирам честотата? Предполагам, че е най-добре да са от един тип? Къде има най-голям избор от такива кондензатори (всички стандартни стойности от 4,7 nF до ...220-330 nF примерно)

След филтъра следва усилвателя за когото смятам да се обърна към Даниел Петров. Тои вече трбваше да е факт но непредвиден разход отлойи поръчката ми :(
Очакжам отговор за кондензаторите :)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#83 Мнение от Ivo_Hristev »

В Комет има Вима МКП. За тази цел са перфектни.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#84 Мнение от Martin Krumov »

Днес сутринта ходих до Комет, но нямаха нито една от стойностите, които ми трябваха. Не се знаеше и кога ще има. Поразходих се до Поп Богомил и накупих тези :)
Изображение
Миисля, че някои от тях са полипропиленови а другите са полиестерни.
..Колко пари дадох не е истин просто :evil:
Довечера след работа ще ги налепя по галетата. Стъпките ще са през 5 Hz започващи от 35 Hz нагоре до към 110-120. Още не е уточнено колко точно, защото кондензаторите ще се връзват последователно и нещата са малко по-...такива :D

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#85 Мнение от Sylis »

хоохоооо
успех ти пожелавам и търпение с лепенето

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#86 Мнение от Martin Krumov »

След няколко часа запояване снощи и днес ето и резултата:
Изображение
Изображение
:D
Сега остава да я свържа към схемата и да проверя дали сметките ми са правилни. Ако са, следва добавянето на схема за автоматичен старт и евентуално вход за високо ниво!

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#87 Мнение от Borislav Stankov »

myst3 написа:След няколко часа запояване снощи и днес ето и резултата:
Изображение
Изображение
:D
Сега остава да я свържа към схемата и да проверя дали сметките ми са правилни. Ако са, следва добавянето на схема за автоматичен старт и евентуално вход за високо ниво!
ИИИИИИИбахти джъчкавата работа. Изглежда много добре.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#88 Мнение от Ivo_Hristev »

Евала и за търпението и за изработката!

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#89 Мнение от Martin Krumov »

Здравейте.
Замислил съм да слагам дистанционно на усилвателя. :roll:
Ще ми се да мога да контролирам усилването и фазата от разстояние. Мисля да си поиграя и да приспособя някакви моторчета да въртят чрез редуктори потенциометрите, но подходяща платка за дистанционното от къде да намеря?
И Изобщо някои има ли идеи за нещата :)

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#90 Мнение от Martin Krumov »

След малката промяна в курсра, остана утре да купя 4-6 квадрата кабел от говорителя до задните клеми на кутията. А после и довършването на кутията на усилвателя.

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение

Снимките не са с кой знае какво качество, но апарата не е мой и беше за малко при мен. На някои снимки от светкавицата сериозно са "лъснали" разни прашинки :D Трафа, който се вижда ще захранва стъпалото и ще е в отделна кутия от него. Така стават 3 кутии - траф, стъпало + филтър и самият суб. Обмислям вариант при който освен двата кондензатора по 33000 uF в кутията при трафа, да сложа и още два по 10000 uF в кутията на филтъра и стъпалото, за да са по-близо до него. :roll: ..идеи много - време малко... :oops:
Последно промяна от Martin Krumov на Пон Окт 29, 2007 3:45 pm, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”