Трилентова колона с Визатон - краен резултат МЛТЛ

Съобщение
Автор
rudiem

#61 Мнение от rudiem »

Това за приноса на хората от сайта, които с опита си карат младите аудиолюбители да опитват сами да направят тонколона или амп е безспорен факт. В началото се страахувах да се захвана с едни транзистори, а сега си мечтая за колони направени от мен. Но все още обмислям конструкция и бюджет.

Sergo

#62 Мнение от Sergo »

Значи вече се сблъсках с първия сериозен проблем :) от няколко дни се мъча опитно чрез слушане да установя колко е оптималната дължина на басрефлекса. Това което се получава сериозно ме озадачава. По симулации най-равна АЧХ се получава с басрефлекс 5см. При прослушване обаче най-приятно ми звучи колоната ако махна басрефлекса. По симулации излиза, че ако го махна се получава повдигане на ниските около 40-50 херца. При слушане ефекта е такъв, че с 5 см. басрефлекс наистина като че ли е най-равна АЧХ-то но баса губи някакси присъствие, като махна басрефлекса баса не се засилва много но става някакси много внушителен с много мощна вибрация и невероятно налягане даже и при много тихо прослушване. Та въпроса ми е при премахване на басрефлекса такива ефекти ли се получават или това е ефект от резонанса на колоната, все пак реалната линия за МЛТЛ е 110см.
П.С.
Тези резонатори май могат да са опасни 8O след двучасово слушане на честоти между 20-50 херца започнах да усещам някаква тежест в гърдите и усилен пулс, направо ми стана лошо от тези нискочестотни вибрации. Под 25 херца определено не се чува нищо но входната ми врата се тресе със страшна сила :!:

Sergo

#64 Мнение от Sergo »

Окончателно оставам без басрефлекс! Резултата от премахването е такъв, че баса не става по-силен или по-продължителен а започва да се усеща една мощна звукова вълна която наистина като, че ли действа на психиката. При поставането на басрефлекс даже и 3 см. се получава чувствително намаляване на горепосочения ефект. В момента отрязах само гривните на басрефлекса (около 1см.) а останалото от дъската го закръглих с пила. Ако знаех какъв ще е крайния резултат щях да направя отвора по-голям и да го сложа на дъното на колоната, но вече имам отвор отпред :(
Интересното е, че при слушане на синусоидален сигнал с поставянето на басрефлекса се смъква долната граница на колоната и нещата изглеждат добре, но с музика картината е коренно различна :!:
Основно везната беше наклонена в посока само порт от парчето Bonzo's Montreux на Led Zeppelin.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#65 Мнение от oceanman »

Серго,поздравления за успеха...А как е тоналния баланс. Гони го него...С ватата поигра ли си,пробва ли различни варианти?

Sergo

#66 Мнение от Sergo »

oceanman написа:Серго,поздравления за успеха...А как е тоналния баланс. Гони го него...С ватата поигра ли си,пробва ли различни варианти?
Благодаря :)
С ватата направих няколко груби проби, със сегашния вариянт с налепена 1см. вата на всички стени на 2/3 от обема на колоната и с добавяне на още вата точно на задната стена на колоната зад баса и под него. Чесно казано ми е много трудно да преценя защото времето между пробите е голямо а втората колона не мога да я пусна, че чакам да ми стане бобината за баса(на майстора му свърши телта :? ).
Опитах се да меря импедансна характеристика но или не меря нещо като хората или не мога да се ориентирам в измерените резултати :oops:
Сега си правя един диск със суипове и утре ще се опитам визуално да определя демпфането на баса в зависимост от количеството вата.
Иначе слухово не се забелязват сериозни аномалии в АЧХ-то. Като, че ли и малко вата е достатъчна за сравнително гладка АЧХ?

Sergo

#67 Мнение от Sergo »

Днес приключих и експериментите с ватата. Резултата е: трябва да се демпфа ЗДРАВО :) Последно колоната остана с 7см. минерална вата на задната стена и по 5см. на страничните и предната, това на 2/3 от обема. Не се отразява добре слагането на вата на пътя на вълната, само по стените! С мерене на импедансната характеристика нищо не успях да разбера какво става! Истината е, мерене на око демпфането на баса! Направих следното с фенерче осветявам под голям ъгъл баса, пускам синус-генератор и плавно увеличавам честотата от 15 херца нагоре. Регистрирам първия минимум и отчитам честотата след това регистрирам първия максимум и отчитам пак. С увеличаване на ватата правя настройката така, че мимимума и максимума да са почти равни но минимума все пак да си остане по малък от максимума :)
ето и графиките от симулацията които съвпадат с мерените на 100%
Изображение
АЧХ-то е от симулацията за тази импедансна характеристика
Изображение
Резултата е: баса слезе по-ниско, стана още по-вибрантен и внушителен. С добаването на бастефлекса ефекта беше същия баса слизаше по-ниско но губеше ударност и мощ в по-горните честоти, сега пак свири така ниско като, че ли има басрефлекс но горния диапазон не изгуби ударност и мощ! Резултата е невероятен :)
При първоначалния вариант на ватата импедансната беше изместена на горе само с 2-3 херца! Просто нищо не ми говореше това.
Сега мога да кажа смело, че имам добре работещ голям МЛТЛ :D
Почвам филтъра. Спрял съм се на прост вариант, че разполагам само с ушите си за мерене :) баса е 2-ри ред, срез на 400 херца, средата 1-ви ред срез 500-5500 херца, високите 2-ри ред от 6500 херца нагоре. Вече колоната свири с изчислените стойности но утре почвам да си играя опитно да видя до къде ще го докарам :(

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#68 Мнение от oceanman »

Серго,поздравления...36 херца на -3 дб и 27 на -10...Какво повече ти трябва...Сега хората трябва да се убедят наистина,че МЛ-ТЛ не е бас-рефлекс,и че тази конструкция е по-добра от басрефлекса...въпреки тънката разлика...

А сега наистина ти предстои тежка борба....с филтите...

Sergo

#69 Мнение от Sergo »

oceanman, да наистина, МЛТЛ НЕ Е БАСРЕФЛЕКС :!: и аз не вярвах докато не чух. Разликата в конструкцията е малка но в баса е съществена :) Джесток бас :D
Иначе филтъра вече го поприключих на 1,2 и 3-то четене вече стигам до един и същи вариант:
Изображение
Настройвах го по следния начин:
1. започнах симулации на XOverPro
2. пресметнах какви бобини ще ми трябват и какви кондензатори, поръчах бобините на бобиньор.
3. с готовите бобини налепих филтъра по сметки, изключих всички говорители и оставих баса
4. започнах да добавям кондензатори докато от баса позаглъхнат доста средните, при мерене започва затихването на 400 херца.
5. пускам средата, с едно ключе дето ми обръща поляритета и с добавяне на кондензатори определям колко ще е долната гранична на средата, като при всяко променяне на кондензаторите правя проби и с поляритета.
6. пускам високите, пак така променям кондензаторите и поляритета и определям на слух. Наложи се да мина на 3-ти ред за да не се получи резниво оцветяване на средните честоти. Срез около 4000 херца. Тук още чувствам че не всичко е розово но ще дослушвам да установя проблема.
Извода за мен е, че е по-добре средночестотния да свири по-ниско и да определя тембъра за да има по естествено звучене на гласовете, проблема е с увеличаването на хода на средночестотния и ще се наложи да намаля обема на средата. Притеснява ме само да не заглъхнат още средните.
Последно промяна от Sergo на Съб Яну 07, 2006 4:20 pm, променено общо 8 пъти.

Sergo

#70 Мнение от Sergo »

Вече няколко седмици се наслаждавам на звука на новите си колони :)
Изображение
Изображение
Последно филтъра ми остана без резистора Rp2. С него колоната мисля е по-линейна, но без него има повечко бас, а така ми по харесва.
Излъчването на колоната е:
Изображение
като минималното разстояние за слушане е около 2м.В хоризонтална посока нещата с насочеността са без забележки. Финната настройка на филтъра е нужно да става с мерене, иначе на слух това е оптимума.
Все още имам сериозни проблеми с акустиката в помещението. Преместих колоните да не са съвсем в ъглите на стаята, лявата е на около 50 см. от ъгъла, а дясната на около 1м. Така се намали чувствително бумтенето на басите. Проблем остава гладката стена зад мястото за слушане, защото гърба ми идва твърде близо до стената и 3Д-то започва да мътнее много. Правих експерименти с поставянето на разни звукопоглъщащи материали зад мен, с което сцената се изчиства, но решение като за постоянно нямам още.

Искам да БЛАГОДАРЯ на всички които се включиха в тази тема с мнения и съвети без което едва ли щеше крайния резултат да е такъв!

П.С.
1.Тонкоректора го изхвърлих окончателно от усилвателя :) просто е безсмислено.
2.Амфитона не е добра колона :!: Извинявам се на всички които съм подвел с подобни твърдения :roll:
Последно промяна от Sergo на Сря Дек 21, 2005 8:14 pm, променено общо 2 пъти.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#71 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Sergo ако опиташ от добрите широколентови говорители, поне за момент
ще искаш да спреш да се занимаваш с Н-лентовите тонколони....
Извинявам се за офф топика :)

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#72 Мнение от Miroslav Danov »

Браво, добре изглеждат. Бонзо сигурно смазва с тях :)

Sergo

#74 Мнение от Sergo »

vitekk, ходих в Иво и знам как звучи една хай-енд система :) просто за сега искам да изстискам от нивото в което се намира мойта апаратура каквото може.

mirilaj, и на теб специални благодарностти, че ти ми пусна пръв мухата за МЛТЛ иначе не бях правил симулации с нея.

ultimatе, за сега колоните не мисля да ги пипам повече. Слушам от фотьойл и попадам точно в средата на "светлата" зона. Просто пространсвото нагоре не ме интересува, все пак колоната е висока над 120 см. Иначе, мерси за полезните съвети! Аз мислех, че може да се получи равномерно насочване само с промяна на филтъра, но като ги настроя така някакси като цяло пада фокуса и затова останах на този компромисен вариант. Затова е добре ако човек иска да изпипа максимално нещата да си замисли конструкцията с отделни тела за средните и високите, при което ще има фронт за лесни експерименти и оптимална настройка.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#75 Мнение от oceanman »

Поздрави и от мен...И аз преустроих трилентовките си на МЛ-ТЛ.
По-добре са от басрефлексния им вариант. Баса стана бърз и стегнат и още по-дълбок.
Но това ми налага нова борба с филтъра...
Изобщо това е един добър начин при подходяща геометрия на озвучителното тяло да се получат по-добрите резултати :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”