Относно тръбата, свистене се чуваше от въздуха минаващ м/у тръбата и кутията (все пак я бях наложил просто така) Сега е идеално уплътнена и се лепи. Поставена е на долната страна точно в центъра, на достатъчно разстояние от всички стени. Външниядиаметър е 110 мм а дължината тепърва ще се уточнява. Сега нямам повече време да пиша. Довечера ще се опитам да добавя и снимки.
Kappa Perfect 12.1 @ домашен SUB
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Относно тръбата, свистене се чуваше от въздуха минаващ м/у тръбата и кутията (все пак я бях наложил просто така) Сега е идеално уплътнена и се лепи. Поставена е на долната страна точно в центъра, на достатъчно разстояние от всички стени. Външниядиаметър е 110 мм а дължината тепърва ще се уточнява. Сега нямам повече време да пиша. Довечера ще се опитам да добавя и снимки.
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Какво да ти кажа.... незнам дали е БГ или не. Купувал съм я от Бриколаж преди година-две. Всъщтност какво е значението ? Иначе и в двата края ще е разширена. От вътрешния край ще я разширя след като се уточни дължината. Според програмите за 23 HZ трябва да е дълга около 47 см. Колкото до усилвателя....мисля да не е вграден. Само ще ми изяде от обема. Трансформаторите, които имам не са никак малки - единия е около 600 VA а другия около 1100VA и двата са от тези с двете макари. Още незнам какъв ще е усилвателя нито каква мощност ще е
Оставил съм брат ми и баща ми да се занимват с тази част, като по-разбиращи. Ама те нещо не са приели молбата ми присърце. Лично аз мисля да е в кутия с размерите на Woofer-a и да го държа в/у него. 
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
От снощи се мъча с LOWPASS филтъра и нищо нестава
!
ОУ, който ползвам е 741. Опитах схемата от WinISD - резултата не ми хареса. След избраната честота (~50HZ) амплитудата намаля до към 150HZ на полувина и си остава така чак до 20 Khz. Не съм се занимавал досега с такъв филтър, но ми се струва, че това не е нормално. То една проста RC верига се справя по-добре.....
Как мислите? Аз ли греша нещо или... 
ОУ, който ползвам е 741. Опитах схемата от WinISD - резултата не ми хареса. След избраната честота (~50HZ) амплитудата намаля до към 150HZ на полувина и си остава така чак до 20 Khz. Не съм се занимавал досега с такъв филтър, но ми се струва, че това не е нормално. То една проста RC верига се справя по-добре.....
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Момчета, нещо ме притеснява свистенето от фазоинвертора
В момента е настроен на 22 Hz (при честоти < и > от 22Hz хода на мембраната е по-голям, което ме кара да смятам тази честота за реална дори без мерене) fi-то е разширено в двата края, дължината му е 48см, края му е на повече от 10 см. от която и да е от стените , а кутията е поставена на 10 см.-ви крачета. При 23, 22 Hz се долавя шум от тръбата, като колкото повече се намаля честотоа шума е по-осезаем
Това на 80 W amp. Все още няма вата в кутията. Да се надявам ли, че когато сложа този щум ше намалее? И ако не какво да правя ?
P.S. Искам да изкажа огромни благодарности на Trespasser за online помощтта, която ми оказва до момента.
P.S. Искам да изкажа огромни благодарности на Trespasser за online помощтта, която ми оказва до момента.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Да, опитвал съм и нещата са същите. Мисля, че има достатъчно разстояние м/у пода и кутията. Всъщност долавя се фучене когато свири само Суб-а без колоните. Дано при по-високи мощности не просвири, като тромпет (както Silys се изрази)
Някои би ли погледнал с WinISD груповите, когато се добави LowPass 24dB/oct. Не са ли много големи? А ако се сложи и HighPass...
90л, Фи-22Hz, LowPass 24dB/oct. 50Hz
Някои би ли погледнал с WinISD груповите, когато се добави LowPass 24dB/oct. Не са ли много големи? А ако се сложи и HighPass...
90л, Фи-22Hz, LowPass 24dB/oct. 50Hz
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Вчера 3-ма посетители на форума (BotsRevenge, McBright и poseydon)
изявиха желание да чуят полузавършения Суб. Снимките са предоставени от тях понеже аз нямам апаратче

Все още имам работа по външния вид (трябва да има повече гланц
) Има и 4 отвеса по 500г. за крачета + подложки, за да не се закове кутията за паркета
Занимавам се също така с филтрите и няма да ви казвам какви псувни са...
Усилвателя.... като събера парички

изявиха желание да чуят полузавършения Суб. Снимките са предоставени от тях понеже аз нямам апаратче
Все още имам работа по външния вид (трябва да има повече гланц
Занимавам се също така с филтрите и няма да ви казвам какви псувни са...
-
poseydon
- има опит

- Обратна връзка:
И въпреки всичко звучи много добре, а и външния вид е много добър, като го полираш ще стане работата...myst3 написа: Все още имам работа по външния вид (трябва да има повече гланц) Има и 4 отвеса по 500г. за крачета + подложки, за да не се закове кутията за паркета
![]()
Занимавам се също така с филтрите и няма да ви казвам какви псувни са...Усилвателя.... като събера парички
![]()
-
McBright
- има опит

- Обратна връзка:
Дам, определено до сега не съм чувал нещо което да пада толкова ниско с такива децибели. В деня в който слушах бях тотално вкиснат (щото бях станал в 6 часа заранта и в 11 когато слушахме съб-а още не бях закусил, я бях протърчал 15км) и дали от това или от съба, но определено като си тръгвах главата ме цепеше жестоко.
Като за събууфер, според мен слиза доволно ниско, на доволно високи децибели.
Станало е и красиво както се вижда ...
Интересно щеше да е да се чуе на сайлис хорната, но уви до Лясковец нямам възможност да се замъкна.
Като за събууфер, според мен слиза доволно ниско, на доволно високи децибели.
Станало е и красиво както се вижда ...
Интересно щеше да е да се чуе на сайлис хорната, но уви до Лясковец нямам възможност да се замъкна.
Само онова което те накара да трепнеш, то засужава да бъде наречено хубаво !
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Аз отновo подхващам временно замръзения проект
В последно време се занимавах с размишления върху филтъра и какви възможности за настройка да има.
Ето какво смятам да бъде предвидено:
1. High Pass EQ @ 18 Hz ( с възможност за регулиране на Q до +3 dB )
2. Low Pass ( с възможност за регулиране от 35Hz до 150-200Hz и с превкючване между 12 или 24 dB/oct. )
3. Регулатор на фазата (за които нямам схема, освен тази от Jamo E8sub мисля, че беше)
4. Какво още
Регулирането на Low Pass филтъра мисля да го реализирам с галета, защото при схемата която съм подбрал и 24 dB/oct. е нужно изменението на 6 съпротивления едновременно. Ако има друг вартянт споделете.
Изменението мисля да е със стъпка от 5 Hz в обхвата до 100 Hz и със 7 или 10 Hz над 100-те Hz. Тук се чудя дали 5 Hz няма да е голяма стъпка при ниските честоти, но ще експериментирам.
Искам да попитам дали има някакво значение в последователността на свързване на филтрите? Има ли "рецепта" кое след кое ще е ?
В последно време се занимавах с размишления върху филтъра и какви възможности за настройка да има.
Ето какво смятам да бъде предвидено:
1. High Pass EQ @ 18 Hz ( с възможност за регулиране на Q до +3 dB )
2. Low Pass ( с възможност за регулиране от 35Hz до 150-200Hz и с превкючване между 12 или 24 dB/oct. )
3. Регулатор на фазата (за които нямам схема, освен тази от Jamo E8sub мисля, че беше)
4. Какво още
Регулирането на Low Pass филтъра мисля да го реализирам с галета, защото при схемата която съм подбрал и 24 dB/oct. е нужно изменението на 6 съпротивления едновременно. Ако има друг вартянт споделете.
Изменението мисля да е със стъпка от 5 Hz в обхвата до 100 Hz и със 7 или 10 Hz над 100-те Hz. Тук се чудя дали 5 Hz няма да е голяма стъпка при ниските честоти, но ще експериментирам.
Искам да попитам дали има някакво значение в последователността на свързване на филтрите? Има ли "рецепта" кое след кое ще е ?
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Здрасти,
Помисли дали има смисъл от превключването 12/24 dB/oct. Според мен 12 е малък наклон. Казвам това от гледна точка, че може да започне да се локализира мястото на субът. Също е вярно че и груповите закъснения растат с добавяне на звена. Може би решението е по-нисък ред филтър и разполагане на суба между фронталните. Но това ще трябва да го докажеш опитно
.
Защо не помислиш да превключваш кондензатори. Така и така си минал на галета, а не на потенциометър. Вярно е че стойностите на изчислените кондензатори стават проблем, но така запазваш постоянен Q фактора на филтъра.
Относно последователността на свързване на звената, обикновено се процедира така: ВЧ, НЧ, All pass ( последното може би трябва да се преведе като всепропускащ филтър ).
Успех в дерзанието.
Помисли дали има смисъл от превключването 12/24 dB/oct. Според мен 12 е малък наклон. Казвам това от гледна точка, че може да започне да се локализира мястото на субът. Също е вярно че и груповите закъснения растат с добавяне на звена. Може би решението е по-нисък ред филтър и разполагане на суба между фронталните. Но това ще трябва да го докажеш опитно
Защо не помислиш да превключваш кондензатори. Така и така си минал на галета, а не на потенциометър. Вярно е че стойностите на изчислените кондензатори стават проблем, но така запазваш постоянен Q фактора на филтъра.
Относно последователността на свързване на звената, обикновено се процедира така: ВЧ, НЧ, All pass ( последното може би трябва да се преведе като всепропускащ филтър ).
Успех в дерзанието.