Kappa Perfect 12.1 @ домашен SUB

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#46 Мнение от Martin Krumov »

:) Благодаря sylis. Да без вата и аз съм обръщал внимание, че звука е по кофти. По разлят някак си :? Тук е момента да попитам (може и да ми се смеете, но винаги съм ползвал от тази вата, която продават по шивашките магазини :D ) може ли да ползвам от нея или да намеря от тази релефната?
Относно тръбата, свистене се чуваше от въздуха минаващ м/у тръбата и кутията (все пак я бях наложил просто така) Сега е идеално уплътнена и се лепи. Поставена е на долната страна точно в центъра, на достатъчно разстояние от всички стени. Външниядиаметър е 110 мм а дължината тепърва ще се уточнява. Сега нямам повече време да пиша. Довечера ще се опитам да добавя и снимки.

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#47 Мнение от Sylis »

Каква тръба си използвал...от българските ПВЦ Фи 110 мм ли...?Направил ли си заоблянето в двата края на тръбата,за да се намалят завихрянията.Каква дължина си и оставил и на колко хц си я настроил?Усилвателя мислиш ли да го вграждаш в кутията или ще е отвън на хладно :D

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#48 Мнение от Martin Krumov »

Какво да ти кажа.... незнам дали е БГ или не. Купувал съм я от Бриколаж преди година-две. Всъщтност какво е значението ? Иначе и в двата края ще е разширена. От вътрешния край ще я разширя след като се уточни дължината. Според програмите за 23 HZ трябва да е дълга около 47 см. Колкото до усилвателя....мисля да не е вграден. Само ще ми изяде от обема. Трансформаторите, които имам не са никак малки - единия е около 600 VA а другия около 1100VA и двата са от тези с двете макари. Още незнам какъв ще е усилвателя нито каква мощност ще е :( Оставил съм брат ми и баща ми да се занимват с тази част, като по-разбиращи. Ама те нещо не са приели молбата ми присърце. Лично аз мисля да е в кутия с размерите на Woofer-a и да го държа в/у него. :roll:

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#49 Мнение от Martin Krumov »

От снощи се мъча с LOWPASS филтъра и нищо нестава :cry: !
ОУ, който ползвам е 741. Опитах схемата от WinISD - резултата не ми хареса. След избраната честота (~50HZ) амплитудата намаля до към 150HZ на полувина и си остава така чак до 20 Khz. Не съм се занимавал досега с такъв филтър, но ми се струва, че това не е нормално. То една проста RC верига се справя по-добре..... :evil: Как мислите? Аз ли греша нещо или... :?:

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#50 Мнение от Sylis »

Филтъра ти сигурно е втори ред и затова толкова полегато.Желателно е при теб да е четвърти.Да режеш отдолу в случая няма нито смисъл нито нужда,просто говорителя и има предостатъчно линеен ход. ;)

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#51 Мнение от Martin Krumov »

Нещо неможах да те разбера :cry:

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#52 Мнение от Martin Krumov »

Момчета, нещо ме притеснява свистенето от фазоинвертора :( В момента е настроен на 22 Hz (при честоти < и > от 22Hz хода на мембраната е по-голям, което ме кара да смятам тази честота за реална дори без мерене) fi-то е разширено в двата края, дължината му е 48см, края му е на повече от 10 см. от която и да е от стените , а кутията е поставена на 10 см.-ви крачета. При 23, 22 Hz се долавя шум от тръбата, като колкото повече се намаля честотоа шума е по-осезаем :( Това на 80 W amp. Все още няма вата в кутията. Да се надявам ли, че когато сложа този щум ше намалее? И ако не какво да правя ?

P.S. Искам да изкажа огромни благодарности на Trespasser за online помощтта, която ми оказва до момента. :D

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#53 Мнение от Ivo_Hristev »

Няма начин да не фучи при тази честота. Пробва ли го завъртян така че бас рефлекса да не е насочен към пода? Чуваш ли нещо при тази честота?

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#54 Мнение от Martin Krumov »

Да, опитвал съм и нещата са същите. Мисля, че има достатъчно разстояние м/у пода и кутията. Всъщност долавя се фучене когато свири само Суб-а без колоните. Дано при по-високи мощности не просвири, като тромпет (както Silys се изрази)

Някои би ли погледнал с WinISD груповите, когато се добави LowPass 24dB/oct. Не са ли много големи? А ако се сложи и HighPass... :roll:

90л, Фи-22Hz, LowPass 24dB/oct. 50Hz

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#55 Мнение от Martin Krumov »

Вчера 3-ма посетители на форума (BotsRevenge, McBright и poseydon)
изявиха желание да чуят полузавършения Суб. Снимките са предоставени от тях понеже аз нямам апаратче :oops:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Все още имам работа по външния вид (трябва да има повече гланц :D ) Има и 4 отвеса по 500г. за крачета + подложки, за да не се закове кутията за паркета :D
Занимавам се също така с филтрите и няма да ви казвам какви псувни са... :evil: Усилвателя.... като събера парички :( :oops:

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#56 Мнение от poseydon »

myst3 написа: Все още имам работа по външния вид (трябва да има повече гланц :D ) Има и 4 отвеса по 500г. за крачета + подложки, за да не се закове кутията за паркета :D
Занимавам се също така с филтрите и няма да ви казвам какви псувни са... :evil: Усилвателя.... като събера парички :( :oops:
И въпреки всичко звучи много добре, а и външния вид е много добър, като го полираш ще стане работата...

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#57 Мнение от McBright »

Дам, определено до сега не съм чувал нещо което да пада толкова ниско с такива децибели. В деня в който слушах бях тотално вкиснат (щото бях станал в 6 часа заранта и в 11 когато слушахме съб-а още не бях закусил, я бях протърчал 15км) и дали от това или от съба, но определено като си тръгвах главата ме цепеше жестоко.

Като за събууфер, според мен слиза доволно ниско, на доволно високи децибели.
Станало е и красиво както се вижда ...

Интересно щеше да е да се чуе на сайлис хорната, но уви до Лясковец нямам възможност да се замъкна.
Само онова което те накара да трепнеш, то засужава да бъде наречено хубаво !

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#58 Мнение от Martin Krumov »

Аз отновo подхващам временно замръзения проект :D
В последно време се занимавах с размишления върху филтъра и какви възможности за настройка да има.
Ето какво смятам да бъде предвидено:

1. High Pass EQ @ 18 Hz ( с възможност за регулиране на Q до +3 dB )
2. Low Pass ( с възможност за регулиране от 35Hz до 150-200Hz и с превкючване между 12 или 24 dB/oct. )
3. Регулатор на фазата (за които нямам схема, освен тази от Jamo E8sub мисля, че беше)
4. Какво още :?: :?: :D

Регулирането на Low Pass филтъра мисля да го реализирам с галета, защото при схемата която съм подбрал и 24 dB/oct. е нужно изменението на 6 съпротивления едновременно. Ако има друг вартянт споделете.
Изменението мисля да е със стъпка от 5 Hz в обхвата до 100 Hz и със 7 или 10 Hz над 100-те Hz. Тук се чудя дали 5 Hz няма да е голяма стъпка при ниските честоти, но ще експериментирам.

Искам да попитам дали има някакво значение в последователността на свързване на филтрите? Има ли "рецепта" кое след кое ще е ?

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#59 Мнение от Martin Krumov »

Никои ли не иска да помага ? :(

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#60 Мнение от Ivo_Hristev »

Здрасти,
Помисли дали има смисъл от превключването 12/24 dB/oct. Според мен 12 е малък наклон. Казвам това от гледна точка, че може да започне да се локализира мястото на субът. Също е вярно че и груповите закъснения растат с добавяне на звена. Може би решението е по-нисък ред филтър и разполагане на суба между фронталните. Но това ще трябва да го докажеш опитно :lol: .
Защо не помислиш да превключваш кондензатори. Така и така си минал на галета, а не на потенциометър. Вярно е че стойностите на изчислените кондензатори стават проблем, но така запазваш постоянен Q фактора на филтъра.
Относно последователността на свързване на звената, обикновено се процедира така: ВЧ, НЧ, All pass ( последното може би трябва да се преведе като всепропускащ филтър ).
Успех в дерзанието.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”