Проекти за Суб с Peerless xls 12" 830500"

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#46 Мнение от Rumen Suvandjiev »

sylis написа:Удобно в случая е че камерата може да се прегради много лесно ако се наложи.На симулациите излиза обем около 25-27 литра за нея.
Да, картинката вече е значително по-добра. Важна е не само дълбочината на пиковете и пропаданията, но и тяхната ширина.
Можеш да посмалиш камерата до 20 литра, ще се получи още по-равномерна характеристика.
Може разбира се да е по-голяма и да се донастройва, най-лесно с торбичка пясък, поставена вътре.

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#47 Мнение от Sylis »

Rutcho написа: Решение на проблема може да бъде добавянето на коригиращ фазоинвертор, настроен на честотата на пропадането и изведен навън (в някои конструкции се извежда в края на хорната). Това трудно може да се симулира и е най-добре такава възможност да се предвиди в прототипа и да се види колко е ефективна в действителност.....
Мислих върху тази идея,но нещо не ми стана ясно как ще повлияе на АЧХ коригиращия фазоинвертор(в смисъл до каква степен ще повлияе) и предполагам че ще се изчисли като отделен затворен обем с ФИ със същия говорител,но незнам как да се съобразя с компресионната камера.Мътно ми е малко как става тази хитринка,нищо не ми пречи да опитам,но немога да действам насляпо...Идеята ми е да се предвиди малко по-голям обем за компресионнтата камера и този допълнителен коригиращ фазоинверор да се помести там и с това обема пак ще си дойде на място...и без това камерата за сега съм я оставил по доляма от колкото трябва да еи трябва да се намаля(с един крушум 2 заека... ;))Предполагам няма да е трудно да се настрои тръбата на нужната честота,като се има впредвид че е сравнително висока (около 60 хц)

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#48 Мнение от Sylis »

2.2 Rearloaded Horn

Das Rearloaded Horn unterscheidet sich vom Frontloaded Horn dadurch, dass die Rückkammer entfällt. Der Treiber strahlt also direkt über die Membran und indirekt über das Horn ab. Schematische Beispiele zeigen die beiden folgenden Zeichnungen.
Изображение
Das Horn besitzt die Mundhöhe (H), die Mundbreite (B), die Hornlänge (L), die Differenzlänge (dL), die Halsfläche (AH) und eine Vorkammer (VK). An die Vorkammer kann sich auch eine Absorberkammer (AK) anschließen. Das Horn kann sich nach verschiedenen Konturen wie beim Frontloaded Horn angegeben öffnen. Der Einfluss von Dämpfungsmaterial lässt sich wieder über die Koeffizienten Betha1 und Betha2 beschreiben. Die Differenzlänge (dL) ist der Längenunterschied zwischen den beiden schallabstrahlenden Medien Membran und Hornöffnung bezogen auf den Hörort. Sie berechnet sich nach folgender Gleichung.

dL = Abstand(Hörort, Hornmund) - Abstand(Hörort, Membran)

Die Differenzlänge ist also positiv, wenn sich die Membran näher zum Hörort befindet. Wenn der Schall aus Membran und Hornmund gleiche Wege zum Hörort zurücklegen müssen, so ist die Differenzlänge 0. Diese Länge spielt bei der phasenrichtigen Summation zwischen Membranschall und dem Schall aus dem Hornmund eine Rolle.
Много ще ми е полезен човека който преведе това...Предварително благодаря на отзовалите се :)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#49 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Задноразположена хорна:
Разликата между задната и предната хорна е отворената камера при първата. Високоговорителят излъчва директно чрез мембраната си и индиректно - през хорната.

Хорната има височина на устата (H), широчина на устата (B), дължина на средната линия (L), отстояние (dL), площ на гърлото (AT) и камера (FC).Към компресионната камера може да има свързана и абсорбационна камера (AC). Хорната може да се развива по различни контури, обяснени вече в раздела за предни хорни. Въздействието на демпващия материал е представено посредством коефициентите Betha1 и Betha2. Отстоянието представлява разликата в разстоянията на двете излъчващи повърхности спрямо мястото на слушателя. То се изчислява по следната формула:
dL = разстояние(слушател-уста) - разстояние(слушател-мембрана)
Отстоянието е положително, когато мембраната е по-близо до слушателя, отколкото устата на хорната. Когато те са на равни разстояния, отстоянието е 0. Този параметър е важен за фазовото коригиране на звуковото налягане от двата източника.

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#50 Мнение от Sylis »

Голямо благодарско на Rutcho за превода.Ами така си е,да знаеш език си е повече от злато... ;) Очаквах да пише нещо повече за Абсорбационната камера и при кои случаи се прилага,как влияе на звученето,каде се разполага и т.н..Търсенето на лутература по въпроса продължава.

Още един път благодаря на Rutcho за оказаното съдеиствие.Бирата е от мен ;)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#51 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Абсорбационната камера е допълнителен обем, свързан с компресионната камера чрез тръба, настроена на определена честота. Ефектът е подтискане на диапазона около тази честота - механична алтернатива на режекторен филтър. Настройва се на първия голям пик в получената АЧХ.
Ефективен до около 150 Hz.
Напоследък харесвам Ариана Тъмно... :-)

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#52 Мнение от Sylis »

Възниква въпроса,до каква степен подтиска диапазона около тази честота(до колко дб може да смъкне от АЧХ) и колко е ширината на диапазона.Това сигурно зависи от обема на камерата най вече.При мен мисля че не е приложимо,като се вземе впредвид че пик-а не е много широк (обхваща интервала от 50 до 60 хц) или по скоро нещата ще се влошат и ще се повлияе на останалата част от АЧХ.Графиката е при 2,83 V
Изображение

п.п.Е аз по принцип съм от малкото хора които не пият бира,но с най-голямо удоволствие ще ти правя компания на Арианата с чашка Ром :partyman:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#53 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Да, тесничък е пикът.
Аз бих се прицелил между първите два - някъде към 70 Hz...
Обемът - 20-30% от този на компресионната камера.
Все пак имай едно на ум, че за такава сложна система симулациите могат да са само приблизителни....

Аватар
Momchil
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#54 Мнение от Momchil »

Ето докъде сме стигнали с нашият пиърлес:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Усилвателя е а+б без разделителни капацитети (голямо 10х на widowmaker, cycle_cat-Ники).
Следващите снимки са с виното и сиренето, което пием сега в-у кутията :)
НАЗДРАВЕ И УСПЕХ С ВАШИТЕ ПРОЕКТИ !!!
by momchil, vitekk, orto, trreck.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#55 Мнение от Ivo_Hristev »

sylis написа:Възниква въпроса,до каква степен подтиска диапазона около тази честота(до колко дб може да смъкне от АЧХ) и колко е ширината на диапазона.Това сигурно зависи от обема на камерата най вече.
По този повод мисля че ще ти е полезна следната препратка:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... ty.html#c1

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#56 Мнение от Sylis »

много добре изглежда Момчиле,голямо мислене е паднало предполагам.Респект за това начинание.Айде дано другата седмица като се видим да имам късмета да го чуя това чудо на природата ;)
Ако ти трябва помощ свиркаи,знаеш ми координатите. :smt023

п.с. Демон-е много интрересен линк,благодаря за което.Като за начало мисля да направя това както си е на чертежа,да го чуя как ще звучи и ако се наложи донастройка ще я има.Намислил съм вариянт за това... ;),но в този обем и говорител това успях да изцедя с помощта на някой хора на които съм много благодарен.Със сигурност има и по добри вариянти от този,но някой трябва да се сети...

Sergo

#57 Мнение от Sergo »

Успех с проекта :!:
Само искам да добавя, че такива резонансни "делвички" са изпозвани широко и много умело за подобряване на акустиката в древен Рим :wink:

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#58 Мнение от Marian Lozev »

искам да добавя ето тази препрадка просто за инфото даите мнение
на мен мисе струва супер и супер скъпо
http://www.geocities.com/adrian_mack/

Аватар
Momchil
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Здрасти!

#59 Мнение от Momchil »

Ами моето мнение поне ,е че човекът ,който се е захванал да прави
това башче също не е чак толкова краен във своето начинание.
Предпочел е малка и спретната котйка ,вместо ТЛ или Хорна,но за сметка на това я е направил без бсрефлекс и със пасивни (при това две пасивни мембрани!!!!!!) .
Точно в тези "божи ветрила" се крие расковничето ,защото самите те допринасят за ниския и плътен бас .Въпреки безбожната си цена си заслужават според мен!

Лично аз съм привърженик на този вариант,въпреки че е басрефлекс.
Аз не съм краен ,а и немога да бъда защото така и така панелката ми
се раздува по шевовете.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Само да добавя ,проверявал съм цената на точно тези красавци.
Варират от 1100 до 1250$!:)

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#60 Мнение от Sylis »

Момчиле, крайно време е да пуснеш снимки на твоето творение,доколкото знам май е някакси по добре пипнато като цяло.И усилвател и геометрия.Тук на тези им е много голяма симетрията,което лично мен не ми допада много ;).Знам че имаш още довършителна работа,но недей да бързаш,помисли си добре за фурнир...Мисля че сегашната ти идея за финиша няма да е много оригинална.А нали знаеш,ти ще си го гледаш всеки ден у вас,не някой друг.Поздрави и продължавай смело напред. :smt023

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”