Първи стъпки в направата на колони

Съобщение
Автор
Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

TL TVM

#46 Мнение от SlowDead »

оптимизирах чертежа на oceanman и го качих в фрии сървър ... адреса е http://bgaudio.hit.bg/TL-TVM-ARN226-07-8ohm.jpg снимката е с добро качество и това няма да ви създава проблеми .. ако някои неможе да я отвори да пише и на маила ще му я пратя :) ... а ето от долу малък размер на проекта .. :)
Изображение
а ето какво пише в маила маистора :)
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-1-ви маил :)
Конструкцията е сметната За материал 25мм.Но ти си преизчисли за какъвто имаш.Желателно е да сложиш 2листа на челото.Пищялката аз слагам задължително отдолу,под баса.И леко изместена от остта.Голямата тънкост е ватата...Горе-долу слагай как съм нарисувал,но си поекспериментирай...Отдолу съм ти написал колко херца ще даде системата при различни нива...Резултатите са феноменални...Гледай ватата да не закрива прохода,т.е. да има свободно пространство за въздуха.Но експериментирай.Това е истината.Идеалната геометрия е само част от брънката при изработването на сполучлива ТЛ.Другото е ватата.Отвора ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изрязваш на 150 мм надолу от ръба на кутията(както е дадено)Иначе-лошо.Отражатели не е лошо да има в долните.Спазвай размерите точно...Успех и питай нещо,ако не ти е ясно...
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-2-ри маил :)
Хубаво е предния панел да е двоен...Конструкцията е огромна и за преден панел 18 мм е тънко...Колкото по-качествен корпус-толкова по-добре..Не бързай направи тази ТЛ добре...Тя ще ти се отблагодари за вложената енергия.Затворената кутия е отлична,която си направил.Тя може да остане за задни..Ако искаш,направи пробите(С демпвана линия),и тогава сложи и предния панел...Технологията мисля,че я разбираш-Събираш всичко и оставяш едната страница разглобяема...Демпваш правилно всички стени.Последната 1/6 оставяш празна...След пробите,ако е много ватата,можеш да махнеш,но да не остане по-малко от 2/3(последната е 1/3 празна...)Когато всичко е балансирано добре-слепваш подвижната страница...Затова е хубаво да си готов и с пищялката и филтъра,защото балансирането на ТЛ е комплексна работа...Успех..

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#47 Мнение от oceanman »

Така...Благодаря на Слоу,че качи чертежа...Умишлено не съм нарисувал положението на пищялката...Аз лично задължително ги слагам само отдолу,заради по-добрата синхронизация...Повервайте ми,има разлика,и не аз съм го измислил...Не е даден и чертеж на филтър,защото Слоу още не евзел пищялката,а сметката ще зависи от нея...И натъманяването му,разбира се.И филтъра задължително трябва да се гласи след направата на ТЛ,защото реално системата снижава чувствителността...При моята е намалена с 2 дб.Т.е. сега е около 85...А тази ТЛ ще намали с 2-3дб,грубо по мои преценки...

scourge

#48 Мнение от scourge »

Якажете как да постна картинки щото нещо не мога да се оправя, а пък намерих снимки на едни интересни колони(поне за мен), така че да ви ги покажа!! :D

scourge

#49 Мнение от scourge »

Сдобих се с говорителите!!!!!
Сега ми остава само да направа кутиите!!! :D
Има ли някакво по-специално лепило, което да използвам и какво лепило бихте ми препоръчали вие? :D

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Tiger

#50 Мнение от SlowDead »

Аз използвам Tiger добро е .. а не е и скъпо .. не си струва според мене да даваш пари за скъпо лепило .. това стяга доста здраво .. не прекалявай с количеството :) а и после когато се китоса и боядиса .. става още по-здраво :)

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#51 Мнение от Bojo »

Какво става? Кога ще извадиш звук? Мъчи ме любопитство.

AdsBot [Google]

#52 Мнение от AdsBot [Google] »

Äî 1-2 ñåäìèöè òðÿáâà äà ñòàíàò ãîòîâè. Âñå îùå íå ñàì ãè íàïðàâèë çàùîòî íÿìàõ âðåìå :cry:
Íÿêîé äà áåøå íà Carl Cox â Ñúáîòà :D :D
Àç áÿõ è íàïðàâî èçêóôÿõ, è âñå îùå ðåëàêñèðàì :D :D
ßâíî å ñòàíàë íÿêàêâ bug, çàùîòî êàòî ñå îïèòàõ äà ñè âëåçíà â acc
ìè èçïèñà 4å òîçè ìîäóë íå áèë àêòèâåí â ìîìåíòà, çà òîâà ñå èçâèíÿâàì ÷å ñàì êàòî àíîíèìåí!!!

tinki

titan subwoofer

#53 Мнение от tinki »

purvo da vi se izvinq no pi6a ot zala i zatova taka.da ste 4ivali ne6to za "titan subwoofer" i dali imate nakakvi vpe4atleniq otnosno tozi proekt.a tezi TL-ki naistina zvu4at strahotno.az gi sglobih i uspqh dori da gi prodam.v sravnenie s moqta radiotechnika zvu4aha brutalno.prosto nqmam dumi

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#54 Мнение от Simonov »

Противно на някои мнения тук могад а ти предложа вариант с български говорители.
2х ВВК201Б4 4 ома = 36лв
2х ВВ104Б 4 ома = 15лв
връзваш ги последователно за да се получат по 8 ома. Обема на кутията е 50 литра. Размени 250х250х800. Затворен обем. Вмомента слушам с тех временно. Аз съм ги правил. Излезнаха ми общо 150лв.
Слушам ги без проблеми на моята транзисторна YAMAHA 2х 95W естествено се ограничавам с мощността :) Но 2х 40W могат да издържат :)
Филтър за НЧ една бобина 1mH
ВЧ високочестотен филтър 3 ред бобина 1mH и два кондензатора по 2
мокрофарада
Бобинката се прави на макара с диаметър 40mm и височина 20mm
100 намотки с 1mm проводник лакиран
Конструкцията е пределно проста и евтина - ПДЧ 18mm

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

tcccccccccc

#55 Мнение от SlowDead »

абе наистина мн. противно ми звучи но както и да е ... имам такива бг говорители и всравнение с 8 инчовото говорителче арн-226-07 .... направо "No comment".
+ това на scourge може да му се получи съвсем друг взук тъй като за 39856235825 път казваме че от бг говорители два едни и същи няма :) ( говорител не се гледа на външен вид и номерче на модела , а по параметри :roll: )

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#56 Мнение от Simonov »

Ми то ако иска качествен звук, по малко от 600 лв за колони едва ли ще го оправят :mrgreen:

Мога да предложа и скъп варианти с говорители на Monacor и Visaton
1х SPH-200KE 8 OHM Monacor 250лв
1x G-25 FFL 8OHM Visaton 88лв
Кутията е с басрефлектор и обем от 61л Размери 230х338х800
Басрефлектора е с диаметър 70мм и дължина 184мм
За филтър за баса се ползва една намотка 0.39mH
За високите се ползва кондензатор 10 микрофарада. Допълнително се прави и импедансен еквалайзер на пищялкатас един резистор 5,6 ома
и един кондензатор 2,7 микрофарада.
Това са колоните които сглобявам в момента. Естествено за материял за колоните се ползва буков MDF 17мм (такъв му е стандарта). Цената обаче е доста по висока от нормалния един лист стъура 210лв

scourge

#57 Мнение от scourge »

То сега просто нямам как да отделя повече пари от тези, които вече сам зпланувал, така че тези колони мисля че ще ми сваршат работа. Пък и все пак по-добре би било първите колони, които ще си правя сам да са по-евтини(все пак не сам от най-кадърните майстори :D :D и винаги мога да сбаркам нещо и след това да ми трябват още, и още пари :D ). Нека зглобя тези пък по натам по-мощни :D :D :D

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#58 Мнение от Simonov »

По добре ще е да заложиш на качеството а не на голямата мощност :!:
Ако искаш мощност по нататък можеш да заложиш на марките Craaft и Solton 8) Естествено цените са подобни на тези който посочих по отгоре :) :)

scourge

#59 Мнение от scourge »

Ехххххххххх тея скапани пари !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#60 Мнение от Bojo »

Симонов, мисля че изпадаш в крайности. В момена (от 15на години насам) Благоевградските говорители са ужасни. Преди време може да е било друго, но сега... За доста по малки суми от 600 лв, могат да се сглобят прилични колони. Аз лично слушах малките и недовършените средни ТЛки на Кирилов, както и ТЛките на Оушънмена. Мисля че и разисквания в тази тема проект ще свирне много добре. С нетърпение очаквам да чуя хорните на Загорка и новия проект ма Оушъна и всички тези проекти са на по малка цена. Аз лично довършвам басрефлексна конструкция с Вифа и Пиерлее (подобна на Змейската) и себестойността и излиза за двете колони - под 350 лв.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”