Трилентова колона с Визатон - краен резултат МЛТЛ
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Значи, от многото симулации които пробвах за МлТЛ, с намаляване на обема наистина се редуцира хода на баса, но се получава едно повдигане на АЧХ-то около 50-тте херца с което не мога да се справя. Така според модела при сегашния ми размер на кутията би трябвало да се получи максимално гладка АЧХ. С басрефлекса няма проблем да се намали обема като там отскачането на АЧХ-то го оправям с дължината на басрефлекса и наистина с обем около 80л. като, че ли нещата стоят най-балансирано.
Започвам да лепя кутиите като за МлТЛ ... пък каквото излезе.
Започвам да лепя кутиите като за МлТЛ ... пък каквото излезе.

- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Серго-давай...ще помагаме за МЛТЛ...Постни чертежите за да можем да наблюдаваме какво става...пробвай с минерална вата 1/3 до 1/2 от обема...Трябва ватата да е плътна,но не натъпкана...И да няма възможност да "мърда".
Свен...Когато аз пръв се преборих и направих свой проект на ТЛ,всички доста скептично и с интерес наблюдаваха събитието...Но всички чуха възможностите на тази система да възпроизвежда добре,особено ниски честоти. Когато чуеш безрезонансността и естествеността с която ТЛ възпроизвежда тази честотна лента от спектъра,ще се замислиш защо много хора от сайта решиха да пробват системата.Аз нямам власт над хората,те сами решават.
Басрефлекса е хубав,но малцина от сайта могат перфектно да настроят тази наглед лесна система...Трябва си рутина,мисъл,душа...и чалъми,които в симулационните програми ги няма...
както споменава Ручо,оптимума във всяко отношение е по-добър като краен резултат.Не бива да се гони единствено и само разтеглена и гладка АЧХ....Доста често тя не свири....
Свен...Когато аз пръв се преборих и направих свой проект на ТЛ,всички доста скептично и с интерес наблюдаваха събитието...Но всички чуха възможностите на тази система да възпроизвежда добре,особено ниски честоти. Когато чуеш безрезонансността и естествеността с която ТЛ възпроизвежда тази честотна лента от спектъра,ще се замислиш защо много хора от сайта решиха да пробват системата.Аз нямам власт над хората,те сами решават.
Басрефлекса е хубав,но малцина от сайта могат перфектно да настроят тази наглед лесна система...Трябва си рутина,мисъл,душа...и чалъми,които в симулационните програми ги няма...
както споменава Ручо,оптимума във всяко отношение е по-добър като краен резултат.Не бива да се гони единствено и само разтеглена и гладка АЧХ....Доста често тя не свири....
Аз приключих проекта с W250.Накратко-много добра чувствителност ,приятен бас ,кутията е висока 105 см широка 25 см дълбока 38 см (тоест обема е към 70 л) говорителя е разположен странично на кутията.Единствената забележка-увредения ми от слушане на TL
слух долавя леко бумтене и смятам че обема трябва да е по-голям.Но избора на говорители и кутия не е мой.Като знам че драйвера на серго е по-добър -очаквам с нетърпение резултатите от неговия проект.

Ето последния вариянт на кутията. Всички посочени размери са вътрешни. Изработвам я като за МЛТЛ. Какво ще стане времето ще покаже
Ако не се получи... направих си симулация за затворен обем, с тази кутия според мен излиза доволно добре така, че си имам резервен вариянт

ето и симулацията за маткад:
http://free.hit.bg/serjy/MyPic/Koloni/M ... 250_S8.mcd
Напредвам с кутията и до няколко дни ще и чуя гласа
ще кача и снимки, но всичко по реда си. 

ето и симулацията за маткад:
http://free.hit.bg/serjy/MyPic/Koloni/M ... 250_S8.mcd
Напредвам с кутията и до няколко дни ще и чуя гласа

Обема горе е за средночестотния говорител. Сложих го там защото високичестотния идва много на високо и ако се слуша от седнало положение може да се усети насочване. Направил съм симулация и за него на маткад и затова избрах този обем, поне на теория нещата стоят прилично.
А за ъгловите укрепвания, такива видях в мрежата да слагат в много колони от такъв тип и ми се струва, че няма да са проблем. Разтоянията меджу говорителите и между стените е 1см. Избрах го от естетична гледна точка
Искам да допълня, че ще има и трето напречно укрепване между задната и предната стена което ще е над басовия, плюс две укрепвания между страничните стени. Промених вече картинката. Това се наложи защото при почукване с гумен чук по стените се усещаше кънтене, със слагането на тези напречните укрепвания кънтенето почти изчезна.
П.С.
Въпреки голямата кутия по симуласията излиза, че говорителя се демпфа добре, до 25 херца амплитудата на мембраната не недхвърля 1мм. дано излезе така
А за ъгловите укрепвания, такива видях в мрежата да слагат в много колони от такъв тип и ми се струва, че няма да са проблем. Разтоянията меджу говорителите и между стените е 1см. Избрах го от естетична гледна точка

Искам да допълня, че ще има и трето напречно укрепване между задната и предната стена което ще е над басовия, плюс две укрепвания между страничните стени. Промених вече картинката. Това се наложи защото при почукване с гумен чук по стените се усещаше кънтене, със слагането на тези напречните укрепвания кънтенето почти изчезна.
П.С.
Въпреки голямата кутия по симуласията излиза, че говорителя се демпфа добре, до 25 херца амплитудата на мембраната не недхвърля 1мм. дано излезе така

Последно промяна от Sergo на Сря Сеп 14, 2005 10:28 pm, променено общо 2 пъти.
Чух и гласа днес на тая колона
Пуснах я само с басовия без филтър, просто да видя как е и метнах вътре едно парче вата. Май ще излезе нещо накрая. За сега мога да кажа, че баса има добра атака, фронта е внушителен и просто предизвиква някакво заглъхване в ушите даже и при съвсем леко ниво. Поиграх си на първо четане с басрефлекса. Той е стандартен от магазина 95мм диаметър и дължина 10 см. но явно е много дълъг и като го сложа колоната се превръща в някакъв нискочестотен генератор и баса се скапва, много по-добре се държи съвсем без басрефлекс. В сравнение с амфитона още от сега няма никъкво бумтене, е има си бумтене но е много, много по-малко, ще се помъча да го премахна с игра с ватата. Със синус генератор и направих една бърза проба, оказва се, че започва да се усеща налягането в ушите още на 25 херца. Ето и малко снимки:

рязането на парчетата на балкона

Вижда се, че руските осцилоскопи са многоцелеви

остана ми да залепя задната стена и да кантовам, е и да направя другата колона което не е малко

рязането на парчетата на балкона

Вижда се, че руските осцилоскопи са многоцелеви

остана ми да залепя задната стена и да кантовам, е и да направя другата колона което не е малко

- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако е МЛТЛ то дължината на така наречения фазоинвертор е 2-3 см,значи твоя идва дълъг.Ако е нормален обем с фазоинвертор-при тоя голям обем дължината на фи идва къса,на практика рез честота на кутията и тази на фи ще съвпадат или даже тази на фи ще е по-висока от тази на кутията и хич няма да просвири колоната.Мислех че симулациите за МЛТЛ и обем с фи ти казват колко да е диаметъра и дължината на фи.А иначе ми хареса снимката с новите ти колони и "Амфитон"-ите на заден план-ако има класация за най-бързо прогресиращ юзър в бгаудио ти си на първо място,за няколко месеца от руски колони отиде на вариант МЛТЛ!
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Че ТЛ-ките с BG20 да не са кой знае какъв разход-първия вариант ми излезе 120 лв за двете при това с добър външен вид.Сега второто издание което правя излиза към 150 лв двете,усилвателя и 20 лв не струва като цена.На времето когато исках да бачкам през лятото нямах 16 години ама това не ми попречи да се хвана като помощник-стругар в цех за хидравлични цилиндри,доста такива по 20-30 кг всеки прехвърлих за да си купя после говорители(които пътувах 200 км да ги купя) да си правя колони. Първите кутии ги правих изцяло на ръка-ПДЧ -то го разкроявах с трион,ръчно -сметни колко метра рязане е но пък прави релеф на бицепса и трицепса
.

Благодаря на всички за подкрепата
Обаче все още не съм сигурен в крайния резултат
Наистина това което направих като кутия е по изчисления за МЛТЛ, там този говорител дава най-добър резултат, е и в класически басрефлекс се държи добре но реших да рискувам с тези гардеробчета
В симулацията може да се зададе и колко да е дължината на порта по сметки на мен ми идва 5 см. крайната настройка обаче ще потвърди дали изчисленията са меродавни, като гледам за сега ми се виждат точни което си е една много добра начална отправна точка. Сега правя втората кутия. Не исках да правя и двете че не знаех дали въобще ще искара звук, това малко ме забави. Сега доуправям първата, налепил съм 1 см. минерална вата на стените около басовия говорител, това ще ми е минималното количество а с останалото ще си играя когато ги пусна с филтри. Особеностите при мен са следните: 1. баса които е в тръбата ще има филтър и това поражда въпроса с количеството вата, тъй като при мен няма да има нужда да се подтискат средните честоти, затова ще експериментирам; 2. колоните ще се намират в ъглите на дългата страна на стаята, това дава огромно засилване на басите и ще правя настройката на ватата и басрефлекса с поставени колони на мястото им т.е. няма да търся добре свиреща колона а ще гледам да имам добре свиреща колона-стая. Въобще чака ме голямо приключение
За филтъра съм сметнал една симулация на X'over3Pro но за сега няма да казвам какъв е филтъра щото най-вероятно от него в крайния вариант няма да остане нищо, така че искам да имам и там някакъв напредък и тогава ще кача резултата.
А за амфитона
аз отдавна съм им вдигнал око, знам си им всички косури, но обикалям ... обикалям по нагазините и все си харесвам някакви колони за по 5000лв. а и си мисля.. ако ги взема и в нас свирят кофти
.... та нямах смелостта да се захвана с направата, е за това имате голям принос Вие

А за амфитона