Амфитон 50ас-022

Съобщение
Автор
ablazhov

#31 Мнение от ablazhov »

Sergo пресметна филтъра така, че да се смъкне среза някъде около 2500 Хц с цел да се спести "усилието" на руската среда да свири в трудните за нея честоти над 3000 Хц. И понеже SC 10 N е с текстилен купол, успява да свири доста добре от 2500 Хц нагоре без да изостря средите. Не е сигурно ако резнеш средата над 4000-4500 Хц дали ще свири като хората в горния диапазон.
Високите честоти излизат меки и детайлни с този купол. Вярно, че този говорител го дават за до 20 кХц (даже и по-малко според мен), но в сравнение с руската пищялка направо е перфектен. Предполагам, че вече си усетил колко много по-детайлно свири визатонския ;-)
Този SC 5 е доста дребен. Как смяташ да го монтираш? SC 10 пасва направо супер на изрязания трап в дъската на амфитонката, защото е доста масивен.
Като си отпуснал долната граница на средата с тези 25 uF трябва да внимаваш да не го претоварваш с големи мощности! Според мен трябва да забравим да подаваме 50 или дори 75 вата към колоната, защото средата почти сигурно ще се разпадне заради ниската честота (оригиналния филтър реже средата отдолу май някъде към 1500-1800 Хц!!!!)
А баса каквото и да го правиш, не мож го напрай свестен :) Запушването на басрефлектора само помага за затихването на вибрациите на тежката мембрана, което е добре, но няма начин да оформиш стегнат и бърз фронт с този говорител!
Ако намериш някакъв начин да вдигнеш колоните на поне 50 см от пода нещата ще станат още по-приятни... Аз за сега ползвам едни меки табуретки. Баса става малко по-стегнат и пищялките идват на нивото на ушите, когато приседнеш да слушаш.
Но да не те лъже постигнатия успех - нещата са си бая зле в сравнение с добре направена колона... Като събера кинти направо ще си поръчам/направя нещо свестно. Тук има доста добри проекти за направа. Но ако не си сигурен в сръчността си - поръчай на някой от форума да ти ги направи (барабар със свестен усилвател).

SC 10 N се връзва + към -, иначе се дефазира със средния и около честотата на среза средите глъхнат. Това е проверено за този говорител и показаната схема от Sergo с ключе за обръщане на поляритета. (Средата си остава както е оригинално вързана: + към -)

Ако си преправил филтъра според написаното от Sergo, но си ползвал руската пищялка кой знае какво е станало, защото тя е 16 омова и филтъра работи в друг режим, а не в предвидения за 8 омовия SC10N! Най-вероятно се е смъкнала срязващата честота много надолу. И звука няма да е същия както когато си монтираш новите SC 5...

HI-FI: защо би имало нужда от резистор към пищялката? За оправяне на фазите ли или за изравняване на чувствителностите на говорителите?

EDIT: 4.Feb.2006 23:27
Последно промяна от ablazhov на Нед Фев 05, 2006 12:25 am, променено общо 1 път.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#32 Мнение от joro66 »

HI-FI написа:Пикът на 2KHz не е толкова зле, опитай да пуснеш средите колкото може нагоре и от там застъпи високите ... Може да се окаже, че е необходимо да добавиш някой резистор към пищялките :!:
Успех :!:
Точно това направих. С тези промени по филтъра на sergo качих малко честотата на средните и от там застъпах високите. за сега без съпротивления.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#33 Мнение от joro66 »

ablazhov написа: Предполагам, че вече си усетил колко много по-детайлно свири визатонския ;-)
Този SC 5 е доста дребен. Как смяташ да го монтираш? SC 10 пасва направо супер на изрязания трап в дъската на амфитонката, защото е доста масивен.
Ако ти кажа че напрао не очаквах такава разлика, няма да те излъжа. Оказа се че оригиналните даже не свирят еднакво щото са от различни патриди, а не бяха сменяни.
По въпроса с монтажа мога да пусна снимки ако ми кажете как да ги кача без да ги качвам на някой сървър. Накратко- и фазоинвертора и дупката за пищялките запуших като изрязах парчета от ПДЧ със съответната форма така че да влизат със много зор, намазах ги с лепило и ги набих като тапа. после ги китосах и изрязах нови дупки в тапите на пищялките. Остана да купя фолио и да залепя на цялата предна стена и изобщо няма да си личи къде са кръпките.

HI-FI

#34 Мнение от HI-FI »

ablazhov написа:HI-FI: защо би имало нужда от резистор към пищялката? За оправяне на фазите ли или за изравняване на чувствителностите на говорителите?
Да, това имах предвид, че новите пищялки са с "голяма" чувствителност и най-вероятно ще се наложи да се добави някой резистор за изравняване на нивата, но после видях, че е 8 ома, което ще намали с 3 dB нивото спрямо 4 ома ... но за прецизна настройка може би ще се наложи някъде да се сложи нещо ...

П. П. Абе слушането му е майката ... ;-)

ablazhov

#35 Мнение от ablazhov »

Според руснаците тези пищялки за 92 dB!! А визатонските са 90, така че може и да стане номера. Но слушане си трябва ;-)

HI-FI

#36 Мнение от HI-FI »

ablazhov написа:Според руснаците тези пищялки за 92 dB!! А визатонските са 90, така че може и да стане номера. Но слушане си трябва ;-)
Абе кой знае колко dB са, а и с тия импеданси са направили едни каши ... :roll: Нали сте изхвърлили потенциометрите, а гледам че басът е 86 dB, средните не знам колко са ...
Слушане и ако може и мерене ... :!: :!: :!:

П. П. А най-добре ... знаете какво ... :!: :H :wink:

gps

#37 Мнение от gps »

Точно средночестотния говорител на Амфитоните свири средите "мътно".Установих го когато правих ТЛ с него(където го ползвах като мидбас).Бас извади ама мид-а :D хич го няма и се наложи отгоре да ползвам доста добър високочестотен( затова ако съвета ми не ти се вижда радикален смени средите) .Руснаците им дават 87дв чувствителност на тези среди и долу -горе са толкова.Няма проблем да се реже на ниска честота-в различните модификации на тонколоните Амфитон съм виждал и средата пусната през 30 мкф(има и през 10 мкф).Когато се дават съвети за Амфитон трябва да се има предвид че има няколко модификации под това име-с бели мембрани на басовите и с черни, 4 и 8 ома басовия,средите варират от 8 до 16 ома,високите от 8 до 25 ома.Под обозначението 75ГДН-3 (басовите) има варианти с различна дебелина на горната плоча на магнита а също и варианти при които магнита е един пръстен или два пръстена залепени един върху друг .При средно и високочестотните също варира дебелината и диаметъра на металните части на магнита.При филтрите на басовия може да има 80 мкф кондензатори може и да са 110мкф-случвало се е човек да си купи директно от магазина (в СССР)нови колони като вътре в всяка филтрите са различни.Басовите могат да се моднат но иска доста работа и не си заслужава труда (при наличието на пазара на доста добри говорители) но за субове за кола (където не се търси качество)стават.

HI-FI

#38 Мнение от HI-FI »

gps написа:...
Само ще обобщя, че явно са искали да направят всяка колона уникат :!: :lol:

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#39 Мнение от joro66 »

Явно. А аз съм седнал да се чудя на моите две различни пищялки.......Добре поне че другите са еднакви. Но по нататък ще сменя и средите.

ablazhov

#40 Мнение от ablazhov »

После ще искаш да смениш и басака. След време ще искаш и нови кутии заради по-качествените бас-говорители, но ще установиш, че всичките тези новозакупени говорители не си пасват, за да бъдат използвани заедно в някаква нова и прилична колона. И започваш отначало да купуваш говорители :-(
Според мен се ограничи само с новите пищялки и събирай кинти за радикална смяна на озвучителните тела.
М/у другото, ако ти се струва, че средата свири "мътно" в горния си диапазон (къде си ги срязал в края на краищата?), може да се наложи да ги резнеш по-ниско - някъде около 2500-2800... Дано само пищялката не вряка много силно около 3-4 килохерца. Не съм я чувал.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#41 Мнение от joro66 »

Някъде на около 3000 хц. Не съм усетил да "вряка " :D пищялката. Резонанса и е на 2000 по фабричната АЧХ и май наистина е там. Днес окончателно завърших сандъците (последно облепване с фолио) и се прехвърлям на усилвателя.

HI-FI

#42 Мнение от HI-FI »

А да "кряка" :lol: :wink: Когато пищялките се "пускат" да свирят по-ниско се получава по-голяма острота на звука, но пък за сметка на това детайлите се долавят с лекота. Друг недостатък според мен е и натрапчивото "С-ъскане" и "Ш-ъшкане" при тези съгласни, но в някои случаи, какъвто е твоят, поради невъзможността на средите да свирят по-високо, това за съжаление е неизбежно ...

П. П. И такива малки пикчета в АЧХ-то не бива да те притесняват, все пак нали не си решил да правиш мониторни колони ;-)

gps

#43 Мнение от gps »

Сложи един фулрейндж за средновисокочестотен и никакво "C"-съскане и "Ш"-шъкане няма да имаш а колкото до детайла и усешането за сцена.......просто трябва да се чуе!

Аватар
stj2000online
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#44 Мнение от stj2000online »

Здравейте. Тези дни ми пратиха две Амфитонки. Колоните са 15-годишни изглеждат като нови, обаче доста са стояли (на тавана на чичо ми) и гънките на НЧ говорителите са за смяна. Говорителите са с белите мембрани. Бая скапан дунапрен са сложили братята руснаци, направо се разпада 8O . Може ли да ми кажете откъде в София могат да се купят нови гънки и препоръки къде да ми ги сменят, защото ще се наложи да карам известно време с тези колони (което е пак по-добре отколкото до сега). Наясно съм, че колоните изобщо не струват, но за момента нямам друг вариант. А смятам и да ги "подобря" по някои от методите описани в тази тема :).

HI-FI

#45 Мнение от HI-FI »

stj2000online написа:Може ли да ми кажете откъде в София могат да се купят нови гънки и препоръки къде да ми ги сменят ...
Виж тази тема:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... highlight=

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”