BG 20 8 от новото производство
-
gps
Аз скицирах набързо един вариант при който центъра на драйвера е на 100 см от пода,тоест цялата височина на колоната е 150 см но при този вариант порта идва по средата или на предния панел или на задния.Чудя се кое е по-удачен вариант защото не знам как би повлияло разположението на порта на звука като цяло.Сегашните кутии (по проекта на луцифер) съм ги вдигнал на 30 см стойки защото ако са по-ниско не чувам отчетливо как си поемат въздух вокалистите в паузите а аз ценя детайлноста в средночестотната област,увлечението по дълбок бас съм го преболедувал вече
. P.S. оушънмен-прав си няма смисъл да се търси максимума откъм ниските защото ми се струва че може да се загуби ударноста на басите (динамичноста) а и хода на мембраната може да стане доста голям .Това за съжаление може да се установи едва когато се направи максималния вариант.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Пропуснах нещо във връзка с възникналия спор откъде трябва да се мери офсета на драйвера.
Погледнете внимателно тук и след това отворете примерния модел,който е даден на сайта:
http://www.quarter-wave.com/Models/TL_App_Notes.pdf
Ясно се вижда,че разстоянието (при диаметър на драйвера 200 мм) от
центъра му до горният (затворен) край на линията всъщност е офсета,който е около 15 см.
Ако офсета е 0,ясно е,че драйвера се монтира на затварящата стена откъм S0.
Просто го нагъваш така в случая,че той да сочи напред,а не нагоре към небето
Шийта с офсет дава най реални данни при симулация според мен.
П.П.
Аз го гънах тука въпросният кавал за БГ20,ама като докарам драйвера плътно горе по обема,височината на центъра му от земята пак е около 90 см...малко е...просто колоната става ниска в случая.
Погледнете внимателно тук и след това отворете примерния модел,който е даден на сайта:
http://www.quarter-wave.com/Models/TL_App_Notes.pdf
Ясно се вижда,че разстоянието (при диаметър на драйвера 200 мм) от
центъра му до горният (затворен) край на линията всъщност е офсета,който е около 15 см.
Ако офсета е 0,ясно е,че драйвера се монтира на затварящата стена откъм S0.
Просто го нагъваш така в случая,че той да сочи напред,а не нагоре към небето
Шийта с офсет дава най реални данни при симулация според мен.
П.П.
Аз го гънах тука въпросният кавал за БГ20,ама като докарам драйвера плътно горе по обема,височината на центъра му от земята пак е около 90 см...малко е...просто колоната става ниска в случая.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- oceanman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Трябва все пак да се знае,че има значение дори формата на сгъвката,според асовете.Колкото по-малко сгъвки-толкова по-добре...
За офсета-говорили сме вече...За да се мери там където го е нарисувал Кинг ще рябва да се знае какво е разстоянието при офсет 0.и да се прибави към него желания офсет. За мен просто е по-удобно(А и за Боб Бреин)офсета да си го меря от горния ръб на светлия отвор на говорителя.
Дал го е за удобство...Просто тези,които правят ТЛ ще трябва да знаят,че S0 се мери точно зад центъра на говорителя.
Успех в начинанието...
За офсета-говорили сме вече...За да се мери там където го е нарисувал Кинг ще рябва да се знае какво е разстоянието при офсет 0.и да се прибави към него желания офсет. За мен просто е по-удобно(А и за Боб Бреин)офсета да си го меря от горния ръб на светлия отвор на говорителя.
Дал го е за удобство...Просто тези,които правят ТЛ ще трябва да знаят,че S0 се мери точно зад центъра на говорителя.
Успех в начинанието...
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Така,ако си чел цялата тема,аз много ясно съм написал,че драйвера е с променена АЧХ и по добро предаване на високите честоти.
Лоутърите са доволно криви,но са еталон за звук и струват по 1200 паунда бройката.Просто свирят!
Вземи та си свали АЧХ на твоите колони,ама после да не ревеш,щото ще ти се реве наистина,като видиш какъв мармалад е...
Широколентовия говорител има едно неоценимо преимущество-няма филтри и има много по реално предаване на звуковата картина от многолентовите системи.
Аз колони с филтри не мога да слушам,хриптят ми и ме дразнят,ако ще да са правени с марсиански драйвери.Просто не мога да понасям гадния звук - там,където се припокриват 2-та говорителя.
Едни 3 лентови хвръкнаха от балкона преди време, когато все още живеех в Русе,стига толкова безсмислени (за мен) експерименти.
Компромисен вариант е двулентова система,но с честота на срез под 500Хц
Наистина има добри системи-пример за това са колоните на Владо - оушъна,но като цяло положението със сцената е по зле,отколкото при широколентовите драйвери.
Лоутърите са доволно криви,но са еталон за звук и струват по 1200 паунда бройката.Просто свирят!
Вземи та си свали АЧХ на твоите колони,ама после да не ревеш,щото ще ти се реве наистина,като видиш какъв мармалад е...
Широколентовия говорител има едно неоценимо преимущество-няма филтри и има много по реално предаване на звуковата картина от многолентовите системи.
Аз колони с филтри не мога да слушам,хриптят ми и ме дразнят,ако ще да са правени с марсиански драйвери.Просто не мога да понасям гадния звук - там,където се припокриват 2-та говорителя.
Едни 3 лентови хвръкнаха от балкона преди време, когато все още живеех в Русе,стига толкова безсмислени (за мен) експерименти.
Компромисен вариант е двулентова система,но с честота на срез под 500Хц
Наистина има добри системи-пример за това са колоните на Владо - оушъна,но като цяло положението със сцената е по зле,отколкото при широколентовите драйвери.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Колко пъти да напиша,че това,което е на сайта са параметрите на стария драйвер

Променени са ТС параметрите,както и АЧХ,писах го вече,ама няма кой да чете! Има постнати новите данни,които нямат нищо общо със тия от сайта!
А ти между другото кога си слушал широколентов драйвер в трансмисия или хорна?
Че се извъди такъв специалист по фул рейндж-а?
Променени са ТС параметрите,както и АЧХ,писах го вече,ама няма кой да чете! Има постнати новите данни,които нямат нищо общо със тия от сайта!
А ти между другото кога си слушал широколентов драйвер в трансмисия или хорна?
Че се извъди такъв специалист по фул рейндж-а?
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Характеристиките ги има като база данни при всеки дистрибутор
Аз ги имам от Валери - магазина на Пиротска.
На разпечатки.
А зо това защо Визатон не са си обновили сайта е въпрос на който не мога да отговоря със сигурност.
Валери спомена,че като свърши отпускарския сезон в Швабско сигурно ще ги качат...
А дори и толкова къдрав пак ще го слушам и препочитам пред многолентова система.
Аджеба слушал ли си клас А усилвател?
Не от тия,дето ги пишат супер АА и тем подобни простотии!
Говорим за истински еднотактен клас А или както им викам аз "нагреватели на околното пространство"
Като ти гледам снимковия материал,явно ползваш корекции богато,щото иначе не се чуват някои неща,за сцена не говорим изобщо,тя я няма по подразбиране.
Когато чуеш как свири подобно нещо като това долу,ще разбереш за какво ти говоря

P.P.
При слушане на такива дзверове задължително си носиш памперс, химически кенеф или гърне...
Аз ги имам от Валери - магазина на Пиротска.
На разпечатки.
А зо това защо Визатон не са си обновили сайта е въпрос на който не мога да отговоря със сигурност.
Валери спомена,че като свърши отпускарския сезон в Швабско сигурно ще ги качат...
А дори и толкова къдрав пак ще го слушам и препочитам пред многолентова система.
Аджеба слушал ли си клас А усилвател?
Не от тия,дето ги пишат супер АА и тем подобни простотии!
Говорим за истински еднотактен клас А или както им викам аз "нагреватели на околното пространство"
Като ти гледам снимковия материал,явно ползваш корекции богато,щото иначе не се чуват някои неща,за сцена не говорим изобщо,тя я няма по подразбиране.
Когато чуеш как свири подобно нещо като това долу,ще разбереш за какво ти говоря

P.P.
При слушане на такива дзверове задължително си носиш памперс, химически кенеф или гърне...
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
Sergo
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Тия фунии са с Lowther DX4
Драйвера е на цена € 795.00 бройката, има и по скъпи модели.
Lowther доминират в тоя клас.
Естествено,че има и по евтини модели и производители.
Vacuum и Alnico правят изключително добре звучащи широколентови говорители.
TVM ARZ6608 е на цена 20 кинта и свири учудващо добре за парите си...
Съпоставим е с BG20 на Visaton.
Драйвера е на цена € 795.00 бройката, има и по скъпи модели.
Lowther доминират в тоя клас.
Естествено,че има и по евтини модели и производители.
Vacuum и Alnico правят изключително добре звучащи широколентови говорители.
TVM ARZ6608 е на цена 20 кинта и свири учудващо добре за парите си...
Съпоставим е с BG20 на Visaton.
Последно промяна от Daniel Petrov на Сря Авг 03, 2005 2:40 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Преди година,докато живеех още в Русе, правих 8 броя колони за една кръчма.
Бюджетът беше повече от скромен - по 50 кинта на брой, включващ дървенията,драйвера и изработката - абе кошмарът беше неземен.
Драйверът - АРЗ6604 на цена 20 кинта, тогава не внасяха 8 омовата (по добрата) версия.
Турих го в 35 литра затворен обем
Та нагласих аз 8-те броя сандъци и реших да ги пусна паралел-последователно всичките да свирят.
На говорителя му декларират 91дБ/ват/м и си ги вади, измама няма.
Имах тогава едно налепено 2х3 вата клас А еднотактно насипно,на организми.
Пуснах Chroma Key, "Dead Air For Radios",това е групата Kevin Moore,бившият клавирист на Тиътър.
Е,хора,пуснах жълто!
8 броя 200 мм фул рейндж драйвера на 2х2 вата пукат тъпанчета!
Колкото и да е евтин един широколентов драйвер,с подходящият усилвател и поставен в нужния обем свири невероятно.
Няма многолентова система с такъв детайл и толкова въздух в звуковата картина, независимо от факта, че широколентовия говорител има доволно по голямо ниво на хармониците и е по неравномерен отколкото свирките, използвани във въпросното озвучително тяло.
Всъщност хармоничните скачат след като озаптиш говорителите с филтри при многолентовите системи.
Въпросното хриптене не е нищо друго, освен хармонични , които в повечето случаи са в резултат на фазовите измествания м/у двата драйвера в областта на среза.
Един глупав пример - имах куполен туитър на визатон преди години, беше в горната категория и ми остана от един ъпгрейд.
Говорителя на пълен спектър свиреше по отчетливо ясно,отколкото поставен в двулентов бокс и срязан на 2.5К
Веднага се появиха някакви мармалади,ясно осезаеми на слух при честоти близки до тая на среза.
Играл съм си да слагам последователно екрани на двата говорителя,за да избегна единият като фактор в звуковата картина,но мармалада си остана...
Някои хора не ги чуват тия неща,лошо няма,да му мислим чуващите
Бюджетът беше повече от скромен - по 50 кинта на брой, включващ дървенията,драйвера и изработката - абе кошмарът беше неземен.
Драйверът - АРЗ6604 на цена 20 кинта, тогава не внасяха 8 омовата (по добрата) версия.
Турих го в 35 литра затворен обем
Та нагласих аз 8-те броя сандъци и реших да ги пусна паралел-последователно всичките да свирят.
На говорителя му декларират 91дБ/ват/м и си ги вади, измама няма.
Имах тогава едно налепено 2х3 вата клас А еднотактно насипно,на организми.
Пуснах Chroma Key, "Dead Air For Radios",това е групата Kevin Moore,бившият клавирист на Тиътър.
Е,хора,пуснах жълто!
8 броя 200 мм фул рейндж драйвера на 2х2 вата пукат тъпанчета!
Колкото и да е евтин един широколентов драйвер,с подходящият усилвател и поставен в нужния обем свири невероятно.
Няма многолентова система с такъв детайл и толкова въздух в звуковата картина, независимо от факта, че широколентовия говорител има доволно по голямо ниво на хармониците и е по неравномерен отколкото свирките, използвани във въпросното озвучително тяло.
Всъщност хармоничните скачат след като озаптиш говорителите с филтри при многолентовите системи.
Въпросното хриптене не е нищо друго, освен хармонични , които в повечето случаи са в резултат на фазовите измествания м/у двата драйвера в областта на среза.
Един глупав пример - имах куполен туитър на визатон преди години, беше в горната категория и ми остана от един ъпгрейд.
Говорителя на пълен спектър свиреше по отчетливо ясно,отколкото поставен в двулентов бокс и срязан на 2.5К
Веднага се появиха някакви мармалади,ясно осезаеми на слух при честоти близки до тая на среза.
Играл съм си да слагам последователно екрани на двата говорителя,за да избегна единият като фактор в звуковата картина,но мармалада си остана...
Някои хора не ги чуват тия неща,лошо няма,да му мислим чуващите
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Тази горчилка и на мен ми се въртеше-че покой няма. Но след като си направих едни малки 22 литрови ТЛ с АРЗ6608, с идеята за букшелф колонки, осъзнах че колкото по-не те дразни едно нещо- толкова по-дълго можеш да останеш с него. Липсата на дълбок бас малко ме смущаваше, но пък присъствието и всичко останало те въвлича в изпълнението по хипнотичен начин. А басът се повдига малко от стаята и се балансира що годе. Най-ми харвсва как като поусилиш не се усеща никакво напрежение и компресиране, а те изпълва със усещане за свобода
Едва ли ще се върна на n-лентови басрефлексни или затворени. При хорните помещението играе малко повече номера и за сега се въздържам. Най-много да мина на отворени като на дядо Линквиц
Едва ли ще се върна на n-лентови басрефлексни или затворени. При хорните помещението играе малко повече номера и за сега се въздържам. Най-много да мина на отворени като на дядо Линквиц
-
Nikolay Kolev
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
Какво ще кажете за тази хорна с BG20 http://www.hifi-forum.de/index.php?acti ... hread=3033
. Или тя се отнася за старата версия .
. Или тя се отнася за старата версия .
Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп
-
gps
Тази хорна ще стане и за новия модел но има някои неща които не са ми ясни-голямата компресионна камера,голямото гърло.А и като гледам дължината на рупора не е много голяма значи много ниско не знам дали ще слиза.По-добре е компетентните да кажат.А иначе размерите на кутиите не са чак толкова големи.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: