Серго нарочно те връщам към поста на Рутчо-симулацията е прекалено опростен модел и не може да обхване изцяло поведението на говорителя.Виж и следващия пост на оушънмен-трябва да се търси оптимума а не максимума на възможностите на един драйвер.Мисля че бях писал че съм го слагал този драйвер в 60 литра кутия с плосък фазоинвертор с променливо сечение-резултатът беше много добър.Ползваха тази колона в заведение,успяха да стопят високочестотните но баса нищо му няма точно заради редуцирания ход.Ако обема беше голям със сигурност щяха да повредят звуковата бобина защото при голям ход тя може да излезе извън магнита и да се удря на връщане в горната плоча на магнита.Rutcho написа:Избирайки такава голяма кутия не е зле да се замислим дали говорителят има достатъчен линеен ход (Xmax) за въпросния обем.
В случая не можем да разчитаме на Xmax>+/- 5mm (което никак не е малко между другото)
В този случай при мощност над 60W и обем стотина литра (според чертежа) ще имаме доловими изкривявания.
Ако искаме басът да работи добре до паспортните 100W, с чиста съвест можем да намалим обема до 70Ltr.
Ще загубим 3Hz @-3dB, което не е кой знае колко според мен....
ДА ... , разбирам, че в този форум вълшебната думичка е "TL", а лошата "бас-рефлекс"widowmaker написа:offtipic:
Свенчо, набиваш се на очи с неадекватни реплики!
Да не употребявам по силни думички като комплексарски и инфантилни...
Това е преувеличено.Sven написа: ДА ... , разбирам, че в този форум вълшебната думичка е "TL", а лошата "бас-рефлекс"Ако използваш вълшебната - "всички" са съгласни с теб, ако използваш лошата - "всички" се опитват да те накарат да използваш вълшебната
![]()
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта