Трилентова колона с Визатон - краен резултат МЛТЛ

Съобщение
Автор
Sven

#31 Мнение от Sven »

Абе човеко, ти не разбрали, че хората тук на такива шарении не вярват, особено ако става въпрос за бас-рефлекс :!: :!: :!:

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#32 Мнение от Kiril Kirilov »

Sven написа:Абе човеко, ти не разбрали, че хората тук на такива шарении не вярват, особено ако става въпрос за бас-рефлекс :!: :!: :!:
Свенчо, хайде се придържай към темата, щото така и не си специалист, ОК?
Не давай оценки за нас, защото не ни познаваш инямаш никаква представа за какво става дума очевидно...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#33 Мнение от Daniel Petrov »

Хм, не е въпроса до шарениите, ей сега му пуснах една симулация на въпросният драйвер - при правилно подбиране дължината на линията сумарната АЧХ на системата повтаря АЧХ(м/у 30Хц и 100Хц даже надскача с 2дБ) на драйвера монтиран на безкрайна преграда, т.е. ще даде поне +3дБ при 20Хц в сравнение с басрефлекс.
Това е все едно ТЛ при един ват и басрефлекс при 2 вата.
Сам си прави заключения при положение, че гълъбарника и без това става доволно голям кое е по добре.

:mrgreen:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

gps

#34 Мнение от gps »

Rutcho написа:Избирайки такава голяма кутия не е зле да се замислим дали говорителят има достатъчен линеен ход (Xmax) за въпросния обем.
В случая не можем да разчитаме на Xmax>+/- 5mm (което никак не е малко между другото)
В този случай при мощност над 60W и обем стотина литра (според чертежа) ще имаме доловими изкривявания.
Ако искаме басът да работи добре до паспортните 100W, с чиста съвест можем да намалим обема до 70Ltr.
Ще загубим 3Hz @-3dB, което не е кой знае колко според мен....
Серго нарочно те връщам към поста на Рутчо-симулацията е прекалено опростен модел и не може да обхване изцяло поведението на говорителя.Виж и следващия пост на оушънмен-трябва да се търси оптимума а не максимума на възможностите на един драйвер.Мисля че бях писал че съм го слагал този драйвер в 60 литра кутия с плосък фазоинвертор с променливо сечение-резултатът беше много добър.Ползваха тази колона в заведение,успяха да стопят високочестотните но баса нищо му няма точно заради редуцирания ход.Ако обема беше голям със сигурност щяха да повредят звуковата бобина защото при голям ход тя може да излезе извън магнита и да се удря на връщане в горната плоча на магнита.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#35 Мнение от oceanman »

Постовете на Ручо винаги са на място...Големия обем не води към добро...Трябва да се търси оптимума между преходни процеси,ход на мембраната и ход на АЧХ...Правилната подборка на тези компоненти определя общото звучене на системата...Големият обем освен,че ще намали мощтността на системата,ще предизвика и други отрицателни явления,като големи закъснения,голям и неконтролеруем ход на мембраната,бавност на баса и размазаност...аслужава ли си за 2-5 херца цялата тази боза?Аз имам ВИЗАТОН ГФ-200(гласфибер) и ако реша мога да го насиля на 23 херца с ТЛ...Но проекта ми е за 34 на -10 дб...Но хода на мембраната ще е смешно малък при линейни +/-7 мм
От друга страна Уидоу е прав.Ако Серго е решил все пак да прави 130 литра кутия,може направо да му сметнем една истинска ТЛ и тогава въпросителните отпадат :D 8) :wink: ...Но нека той да си реши...
Последно промяна от oceanman на Вто Авг 09, 2005 12:19 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#36 Мнение от Daniel Petrov »

offtipic:
Свенчо, набиваш се на очи с неадекватни реплики!
Да не употребявам по силни думички като комплексарски и инфантилни...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

gps

#37 Мнение от gps »

Свен хайде да се поограмотиш малко,че взе да ми писва от глупостите ти.Вземи и прочети малко инфо и сам ще се срамуваш от това което си писал.Толкова ли ти е трудно да проумееш че един говорител има тембър(хармоници,обертонове) има импулсни характеристики(преходни процеси) и куп други неща които една нещастна графика няма как да ти покаже.Наистина ли вярваш че автоговорител с тежка мембрана,при който са направени компромиси с качеството на звука за да постигнат -механична здравина,издържливост на температурни промени и влага, ниска резонансна честота и малък еквивалентен обем-наистина ли вярваш че това нещо има качествен звук!!На всичкото отгоре нещастния китайски джибиел с който ни проглуши ушите дава дефекти-знаеш ли колко такива минаха през ръцете ми за ремонт като се почне от 15"надолу.За 140 лв можеше да си купиш истински говорител а не китайско менте -ама ти сам си призна че първо действаш а после мислиш!Като си направи Серго проекта-иди и чуй!Поне веднъж в живота си да чуеш истинска тонколона!

Sven

#38 Мнение от Sven »

widowmaker написа:offtipic:
Свенчо, набиваш се на очи с неадекватни реплики!
Да не употребявам по силни думички като комплексарски и инфантилни...
ДА ... , разбирам, че в този форум вълшебната думичка е "TL", а лошата "бас-рефлекс" :!: Ако използваш вълшебната - "всички" са съгласни с теб, ако използваш лошата - "всички" се опитват да те накарат да използваш вълшебната :!:
Успех момчета ... :!: Това беше от мен :!:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#39 Мнение от Daniel Petrov »

За да бъда пак аз лошия и да отърва другите администратори от бремето те да ти го казват:
Правя ти последно предупреждение!
Следва бан!
Май фанатизирания си ти...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Sven не е това което си мислиш пич....но ще го осъзнаеш доста късно,
най-вероятно никога :)
Просто хората тук са направили и слушали толкова много проекти, били
те с басрефлектор, били те ТЛ или хорна, че знаят пределно добре какви
са предимствата и недостатъците и са ги оценили, за разлика от теб и
някой други като теб. Те (ти) правите някакъв проект и после всячески
се опитвате да убедите себе си и околните, че по-добре от това не може да бъде ! Еми не е така батенце ... затова не се опитвай да оценяваш
потребителите тук, най-малкото не ги познаваш и не си на това ниво, да
даваш оценки за тях ;) Въпреки твоето твърдоглавие, знаещите се
опитват да ти помогнат да стигнеш до истината по-лесно, но ти казваш
просто, че са фанатици и си знаеш своето :)
Не си първия, няма да си и последния, смени тона с който говориш и няма
да получиш бан ;)
a.k.a. vitekk

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Daniel Petrov »

Толкова с офтопика, дайте по темата!
Серго, ако наистина си отишъл на вариант 130 литра с басрефлекс, стоп!
ТЛ ще излезе на такъв обем с тоя драйвер, така, че не е лош варианта да
пуснем една симулацийка, пък оттам нататъка ти ще решаваш дали така или иначе :)
С тръба ще имаш много по плавен ход и по малко дефазире отколкото при басрефлекс, като честотите по 20Хц ще са ти с по голямо ниво при ТЛ
Поне около 3дБ за 20Хц
ЩЕ има тътен от инфри, гаранция.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#42 Мнение от Zlatan Kitanov »

Sergo, и моето мнение съвпада с гореизложените, поради натрупан горчив опит с гонене на ниски честоти. Направих басрефлекс с Вифа М25WO-49-08. В огромен обем - около 88 литра. Е, не звучи, въпреки перфектните симулации. Понеже колоните са високи, реших да ги преизчисля по някакъв начин за ТЛ, но не стана нищо - говорителят си е за басрефлекс с този нисък качествен фактор. Накрая добри резултати даде изчисляването на двойнокамерен басрефлекс - басът стана по-пъргав и силен, ходът на мембраната намаля, груповите закъснения също влязоха в границите на приемливото. И звучи по-добре.
В крайна сметка, ако ти се играе, направи си два работни варианта - с оптимални и максимални характеристики и прецени тогава.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Sven написа: ДА ... , разбирам, че в този форум вълшебната думичка е "TL", а лошата "бас-рефлекс" :!: Ако използваш вълшебната - "всички" са съгласни с теб, ако използваш лошата - "всички" се опитват да те накарат да използваш вълшебната :!:
Това е преувеличено.
Според мен за всяка конструкция има място под слънцето.
Моят съвет (за кой ли път) беше, че не бива фанатично да гоним един единствен параметър (в случая долна гранична честота), за сметка на всичко. Конструирането на озвучителни тела е изкуство на компромисите.
Иначе ще се наложи да убеждаваме сами себе си, че резултатът ни харесва, защото сме постигнали заветните 20 или колкото там сме си наумили херца, пренебрегвайки факта, че колоната свири отвратително...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#44 Мнение от Daniel Petrov »

:!: :!: :!:
Последен офтопик.
Свенчо, мисля че казах за офтопик-а нещо!
Престани да играеш ролята на дете загубило поредната игра на "Не се сърди човече"!
По темата!
Ако коментарите и мненията по темата са излишни, за какво тогава е тя?
Един човек ако твърдо е измислил концепцията никой не би могъл да го убеди да прави нещо друго.
В случая търсим оптимума за говорителя.
Това, че ти имаш колони с басрефлекс - ами слушай си ги със здраве!
Тук не обсъждаме твоите колони, че да подскачаш на всяко споменаване на съкращението ТЛ!
И още нещо:
Форумът е частен и се дотира от част от потребителите си.Каква политика води е избор именно на тия потребители.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Sergo

#45 Мнение от Sergo »

Чесно казано в началото замислях тази колона като двойно згъната ТЛ, обаче така и не получик някаква гладка характеристика въпреки многото вата. След това минах на басрефлекс, там нещата ми изглеждаха по-добре докато не видях какво излиза в МлТЛ. Това мисля да пробвам. Мисля, че за редуцирането на хода на баса сте абсолютно прави и ще го взема предвид ако мина на басрефлекс като последен вариянт. Ако някой може да помегне със съвет на тези МлТЛ ще съм безкрайно благодарен. :)

А относно симулациите... на мен ми се струва, че може да им се вярва. На http://www.quarter-wave.com/ при проектите хората дават както изчислените графики с маткад така и реално измерените след направата на колоните. Така като гледам съвпадат в голяма степен. Поне на мен така ми изглежда, неразбиращия англииски :oops:
Последно промяна от Sergo на Чет Авг 11, 2005 6:33 pm, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”