Ivan Rachev написа: .Говорителя....... е вдъхновен от Етерите , в което няма нищо лошо , напротив.Лошо и неприятно е обаче когато на някой не му стига достойнството да си признае .
Не, защо, прав си, вдъхновението идва от Етераудио. Единственото, което аз твърдя е, че знанията и рутината ми в проектирането на високоговорители са придобити с много четене, практика и експерименти - моя и на Господ заслуга, не твоя или на когото и да било от Етераудио. За други компоненти като кабели, плейъри и т.н. още отдавна съм разбрал в разговори с Олег от Пловдив ( едва ли го познавате, приятел е на Симон), четене, ровене в библиотеки и читални ( тогава още нямаше интеренет )
Ivan Rachev написа:след гостуването му при мен , ме разпитва една година за абсолютно всичко свързано с Етера , все едно бях на разпит в полицията-на всичко му отговорих , дори бобини му пращах да ги разгледа.....Колко пъти ни предлага да работим заедно вече не помня , заплашваше дори че ще стане конкурент .Селската чест му идва бая повечко на Радко , да те покани някой в къщата си , да ти отвори кюфтетата че в широката лента , лампите, хорните и среброто е големия звук и ти от благодарност да изкопираш кавото си видял и да казваш че сам си го измислил..... .
Е, тук не си прав - бобините, които ти ми прати, не ми помогнаха с нищо, освен да измеря теглото им, което беше 2,2 г, срещу тегло от 1,4 г на моите с медна жица

факт е, че на моя драйвер бобините са именно с меден проводник, а не алуминиев, като на Етер. Само веднъж предложих за съвместно сътрудничество ( това са точните думи ), на което ми се изсмяхте, което е нормално, за някой с претенции и без доказателства. Аз никога и никъде не съм отрекъл, че това, което видях у вас ми хареса, нали така. Цитатът, който даваш и сега мога да го потвърдя, не си кривя душата, би било безсмислено, особено при една евентуална покана от твоя страна към всеки, който иска да се убеди.
Angel Gekov написа:При положение, че към момента производството на говорителите е под въпрос, показаното може да се приеме като преработка (модване) на Етер
Ако беше мод на Етер, щях да ползвам самия Етер, а частите на този драйвер са наистина други, не са същите. Следователно не може да се каже - мод на Етер. По-скоро съвсем различен драйвер с абсолютно същата визия.
Timofei написа:Та да ги списвам по натам, ако търсиш говорители от преди 20- 30 години, може да се попадне на Алнико, готови правени готови но с дебело лепени магнито проводи с епоксидна смола. Сам прецени какъв проблем е смолата при ниски честоти например и какво магнитно поле се създава около него. А от там вече има и технология за намагнигване, размагнитване изчисляване на намотките, на звуковата бобина, и т. н
Това го знам от много отдавна - намотките си ги изчислявам винаги, магнити с бившия ми съдружник съм намагнитвал и т.н. И то много преди да започна да се занимавам с форуми - това е и причината да не ме знаете.
Borislav Stankov написа:Радо браво на теб за това, че най-после има конкуренция на Етер и аз бих желал да направя директно сравнение на двата драйвера.
Винаги съм бил на мнение, че ако има достойна и смислена конкуренция всички ние ще спечелим като аудиофили и потребители.
Също така смятам, че човек трябва честно да си признава от къде черпи идеи и вдъхновение.
Благодаря

Винаги си ми бил симпатичен, не само заради думите ти, а съдя и по начина, по който пишеш и се отнасяш с хората. Честно казвам, че Етераудио ме вдъхнови да почна наистина да се занимавам по-настойчиво точно с широколентови, но и преди много често ми се налагаше да правя такива и то доста добри - точно преди 5 дни известният бургаски музикант Пламен Ставрев ми остави двата широколентови 12" драйвера, които му бях направил преди 4 години за едни stage monitors, с шаси на Vermona са, като те самите бяха мидълбаси. Ако някой се съмнява, спокойно може да го попита дали е вярно това, а самите драйвери са при мен, мога да ги пусна на всеки. Широколентови драйвери съм правил и за други музиканти, да, те не са Hi-End, но е натрупан опит. Иначе в нета е пълно с идеи и информация кое как се прави.
Rumen Suvandjiev написа:В случая за конкуренция и цени е доста рано да се говори, защото търговски погледнато от едната страна имаме един утвърден продукт, а от другата - прототип. Доколко вторият е успешен, ще стане ясно при едно прослушване
Точно това искам и аз - да видя къде съм в сравнение с Етер, макар да подозирам, че най-големия модел на Етер ще се представи по-добре от този точно. Аз сравнявах този модел с Етер5 Алнико, коректно ще е да се сравнят именно по този начин двата. Идеи за нови драйвери имам много. Моето мнение за това, какво чух и от двата, няма да го казвам сега. Най-вероятно на самото сравнение няма да мога да присъствам, за мое съжаление. Ще разчитам на обективност от страна на Етераудио и БГАудио.