За нисък резонанс, освен голяма площ и еластичност се иска и голяма маса на мембраната. Голямата маса пък уеличава преходните процеси и скапва високите. От друга страна мембраната ще трябва да прави доста голям ход и съответно трябва да се увеличи разстоянието между електродите. Освен казаното е необходимо задължително да се отделят предната и задната вълна на мембраната, тоест да сложиш говорителя в кутия.
Мисля че тези конструктивни особености обясненяват характеристиките на тези говорители и също защо слушалките са съвсем други.
Обсъждане на електростатичните и плазмени говорители
-
D.Kolev
-
D.Kolev
åäèí äîêóìåíò ïî òåìàòà
http://www.music.mcgill.ca/~wes/docs/Electrostatic.pdf
çà òåçè êîèòî íå çíàÿò çà êàêâî òî÷íî èäå ðå÷
http://www.music.mcgill.ca/~wes/docs/Electrostatic.pdf
çà òåçè êîèòî íå çíàÿò çà êàêâî òî÷íî èäå ðå÷
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Според мен, идеята на електростатиката е бързи преходни процеси. Зе илюстриране на това ето и един преходен анализ на електростатичен високоговорител:

Ниска честота с електростатичен се постига много трудно - това произтича от самия принцип на възпроизвеждане ( в линка с прф файла също е обяснено защо ). Тъй като това ограничение е основно, на практика електростатици се използват малко над 200 Hz, a надолу се ползват субoве. Съгласен съм, че малката маса и голямата полощ са добре дошли за ниските четоти, но те въвеждат редица други проблеми, някои от които нерешими с прости средства.
Все пак според мен ефектът ще е значителен ако се използва "бърза" конструкция за суб, и елекстростатици за "нагоре".
Отдавна съм мераклия на проект за електростатици, но пусто време не остава.... Ако има мераклия със свободно време, мога да му предоставя за временно ползване или ксерокопиране на "electrostatcic loudspeaker design cookbook".

Ниска честота с електростатичен се постига много трудно - това произтича от самия принцип на възпроизвеждане ( в линка с прф файла също е обяснено защо ). Тъй като това ограничение е основно, на практика електростатици се използват малко над 200 Hz, a надолу се ползват субoве. Съгласен съм, че малката маса и голямата полощ са добре дошли за ниските четоти, но те въвеждат редица други проблеми, някои от които нерешими с прости средства.
Все пак според мен ефектът ще е значителен ако се използва "бърза" конструкция за суб, и елекстростатици за "нагоре".
Отдавна съм мераклия на проект за електростатици, но пусто време не остава.... Ако има мераклия със свободно време, мога да му предоставя за временно ползване или ксерокопиране на "electrostatcic loudspeaker design cookbook".