Още едно Woofer-че
Според мен това е най добрия вариант за този говорител, разни там бандпас и други подобни май само ще влошат нещата. Ако това нещо свири не по зле от сегашните ми, но по-дълбоко ме удовлетворява. Смяташ ли една по Hi-Fi бас кутия ще се пиша добре със колоните ми. Преработката на говорителите я изключваме, най много да ги сменя или да ги направя на колони и след това да ги махна като са готови. Не мисля че гоня Hi-Fi, много повече се кефя на звука като съм на някое голямо парти отколкото разните му там Hi-Fi-та. Вярно че на парти и вкъщи няма как да свири по един и същ начин, но с тази система се доближава.
äîáðå àìà òðÿáâà íÿêîé äà êàæå êàêúâ ìàòåðèÿë äà ïîëçâàì, ïðåäíèÿ ïúò êàòî ñå ïðîáâàõ äà èì íàïðàâÿ êóòèé áÿõà îò 18ìì òàëàøèò àêî íå ñå ëúæà. Ïðè îêîëî 20-30 Âàòà ïîäàâàíè îò ñòàïàëîòî íàïðàâî ïîäñêà÷àõà ïîâå÷å îò ãîâîðèòåëèòå. Êàòî ñëîæà åäíà òåòðàäêà îòãîðå â ñðåäàòà è ïàäàøå îòñòðàíè çà ïî-ìàëêî îò ìèíóòà. Íàëè ñå ñåùàòå ÷å è öåëèÿ çâóê îòèâàøå çà òîÿ äåòî òðåñå êóòèÿòà è íèùî íå ñå ÷óâàøå. Èñêàì òîÿ ïúò äà ãè íàïðàâÿ êàêòî òðÿáâà, èçîáùî äà íå ïîòðåïâàò. Òðÿíâà íÿêîé êîéòî å ïðàâèë ãîëåìè êîëîíè äà êàæå êàêúâ è êîëêî äåáåë ìàòåðèÿë äà ïîëçâàì ñúñ êàêâî äà ãî ëåïÿ, ùå èìà ëè íåùî îòâúòðå êîåòî äà "ïîäïèðà", èìà ëè íÿêàêúâ ïî ñïåöèàëåí íà÷èí íà çãëîáêàòà èëè ïðîñòî ïðèëåïÿì äâåòå ïëîñêîñòè.
Сметнах и една Bandpass Paralel кутия и се получи добре като честотна лента, има увеличение с около 2-3dB в диапазона 30-50Хз, вече го няма пика при 100Хз, т.е. равно се получи. Размерите са добри, само зоната на забавябето малко се е разширила и с около 1мс по-висока. Снимки на дисграмите мога да пусна утре вечерта че вече е малко късно. Утре ще приказвам с един мебелист да видя какви плоскости може да ми намери и колко $ ще ми струва. Разяснете ми основните разлики в взука м/у рефлекс и бандпас, да не стане така че за някой dB и по-якия външен вид (според мен) да получа по размазан бас или нещо такова. Държа баса да е колкото се може по рязък и динамичен.
- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
банд-пас...А ти само до 100 херца ли ще слушаш...В такъв случай ще трябва да имаш говорител за високия бас,ниска среда и пищялка....Доста амбициозно занимание...и мнооого сложен филтър...По принцип банд-паса не понася пасивни филтри...
Аз за моите 15 сантиметрови говорители правя по 50 мм.панели...а за твоя случай си направи изводите...Моят съвет е поне 2 такива челни панела(18 мм) и много,много вътрешни оребрения...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...лепила-ще ти свърши работа и Ц200 за дърво,или Ц300...Аз работя с Момент на Хенкел и съм доволен засега.Но не съм минал теста за напрежение...

Понеже наскоро ползувах лепило за дърво- На фирма Moment - взех го от Бриколаж - Фиксира лепените части за 10 -12 минути. Разбира се хубаво е да се изчака пълното му втвърдяване преди употреба. Аз мойта кутия я зглобих за 30 минути и я оставих да съхнеJoker написа:По принцип, колкото по-дебело, толкова по-добре /и по-скъпо/ - сам прецени.... можеш да направиш здрави кутии и с 18 мм, но по-добре повече да е... лепи го с Ц300 и чакай по 12-24 часа - да стегне хубаво сглобката. Ще се наложи да ги укрепиш доста отвътре /което трябва да го отчетеш при пресмятане на обема на кутията/. Има много начини на укрепване - на мен ми харесва с 2-3 напречни сечения с отвор /то си е по-скоро като отвор с напречно сечение направено от дебел шперплат или талашит <=> МДФ/ , които се залепват. Може да го направиш по-просто като сложиш летви по ъглите на кутията и ги залепиш с лепило и ги хванеш с винтове
за 2 кутии с 15хв600 отиват към 350 види 4ммх5см и 1кг лепило: експрес:- това да не те притеснява видите на едро (500 бр в кутия) са по 1,2 ст едната лепилото е 4 лв килограма. за материала аз ползвам 22 мм ПДЧ + летвички 2х2 см по всички вътрешни ръбове+ укрепващи ребра. тежичко е но няма вибрации,понякога правя задната стена на кутията от 2 пласта ПДЧ но то зависи от конструкцията на sub-а. в троян -:лесолист: правят лек шпертплат има 20-30 мм дебел хем е лек хем няма вибрации но цената .......
тези колони ги искам само за бас, все пак имам още 4 от горе посочените и 2 по-малки който засега не ползвам, имам и кросоувър, само дето още нямам стъпало за баса. За лепилото и винтовете няма проблеми ще взема промишлени количества. Това което сметнах е със 30мм но мога и да го увелича малко. дали ще е по-добре да се ползват 2 плоскости слепени, и тук аидав другия въпрос: дали ще слепнат както трябва, да не почне да ми дрънчи нещо. летвичките по края добре ама тия укрепващи ребра какво точно представляват. А и трябва да измисля от някаде да се отваря ако направя бандпас вариянта, а това с отварянето малко не пртеснява. Готов съм да дам и над 100лв за материял само да стане както трябва.
идеята е да няма големи плоскости които да не са укрепени ,напречно на плоскоста слагаш 5-6 см широка летва (става като буква Т) прецени сам къде са най-големите вибрации-по средата на големите плоскости.по магазините за дърводелски обков (и при дърводелците) има едни джаджи муфи им казват нещо като метален цилиндър с резба вътре а отвън са оребрени или имат шипчета тези неща ще ти трябват ако слагаш капак за достъп до говорителя пък и за захващане на самия говорител към предния панел.
Знам ги тия муфи за които говориш, с такива са ми направени колоните. Нещо такова ли имаш предвид за укрепването 
Ето и ставненията ми на различните кутии
червено - сегашните ми колони
оранжево - рефлекс
жълто - бандпас паралел

основно ме притеснява закъснението и това дефазиране, продполагам дефазирането ще повлияе само в случей че свирят същата честота заедно със сегашните колони. Незнам дали ще е добре да ги разделя с кросоувъра на около 150Хз кадето се пресичат или да оставя колоните да свирят всичко но това може да се експериментира после. Добра ли ви се струва идеята да ползвам ПДЧ отвътре а шперплат отвън, защото дебелия шперплат май ще ми дойде много $. Мисля че един лист ПДЧ 18мм ще ми стигне за двете и струва ~40лв, и ако отгоре се облече със шперплат около 15-20мм дали ще е достатъчно здраво.
Едит: Забелязах че ако увелича диаметъра на рефлексите, така че да се запази същата резонансна честота, единственото което се пронемя е скороста на въздуха в трабите, има ли смисъл да се намалят тази скорост или големите отвори ще позлияят на звука.
Ето и ставненията ми на различните кутии
червено - сегашните ми колони
оранжево - рефлекс
жълто - бандпас паралел
основно ме притеснява закъснението и това дефазиране, продполагам дефазирането ще повлияе само в случей че свирят същата честота заедно със сегашните колони. Незнам дали ще е добре да ги разделя с кросоувъра на около 150Хз кадето се пресичат или да оставя колоните да свирят всичко но това може да се експериментира после. Добра ли ви се струва идеята да ползвам ПДЧ отвътре а шперплат отвън, защото дебелия шперплат май ще ми дойде много $. Мисля че един лист ПДЧ 18мм ще ми стигне за двете и струва ~40лв, и ако отгоре се облече със шперплат около 15-20мм дали ще е достатъчно здраво.
Едит: Забелязах че ако увелича диаметъра на рефлексите, така че да се запази същата резонансна честота, единственото което се пронемя е скороста на въздуха в трабите, има ли смисъл да се намалят тази скорост или големите отвори ще позлияят на звука.
- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако е само за за бас тази конструкция-банд-пас-а ще стане...Но използвай поне бубини със сърецевини,за да имаш минимум омическо съпротивление...Голеният диаметър само е в плюс,особено за такива конструкций,иначе-компресия на мощтност и здраво духане...което е много лошо...да,закъснението не е малко...но не е толкова страшно чак,според мен...фазите...е няма как....затова е хубаво да имаш възмовност да въртиш фазите...Иначе всички други неща са ти в плюс...Това за ПДЧ-то и шпертплата отгоре добре си го решил...Но смисъла на вътрешните разпонки си остава...И аз така процедирам...Успех...