Изследване на двунамотачен говорител ( Hertz ES 250 D )

Съобщение
Автор
Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#16 Мнение от 100 »

За спиращото действие имам пред вид, че индуктираното напрежение в бобината при нейното движение в магнитното поле на магнитната система предизвиква протичането на ток в бобината, той пък създава противодействащо магнитно поле, действащо като спирачка.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#18 Мнение от 100 »

Прав си, наистина важи при свързване към усилвател. Сега аз се чеша по тила.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Ivan Rachev »

:) аз мисля че главното в едно изследване на говорител и каквото и да е аудиоустройство е слушането , така съм правил , правя и ще продължавам да правя, мисля че темата е по-правилно да се казва -Замерване на говорител или Сравняване на параметри :wink:
Последно промяна от Ivan Rachev на Нед Яну 29, 2006 1:50 pm, променено общо 1 път.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

gps

#21 Мнение от gps »

Да не забравяме че при автоговорителите от същия ценови клас и размери е пълно с боклучави говорители (с пластмасови мембрани и други "прелести").На фона на тях все пак говорителите Hertz изглеждат почти аудиофилски :wink: .Както се казва :"В царството на слепите едноокия е цар!" :wink: :D На мен лично ми харесва как звучат 12 и 15 инчовите модели на хертц при това и в къщи и в кола,харесва ми че искат много малки кутии за carsubwoofer-и,мембраната им е лека ,окачването сравнително меко и това определя "пъргавия" им бас.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Гаспада, вий направо ме хвърлихте в размисъл дотолкова, че реших пак да докажа очевидното.
За измерванията използвах добре разработен двунамотъчен Vifa P25W0-33. През точен резистор 1000 Ома подавах 10V RMS от генератор Hewlett-Packard 745A, замерени с волтметър Hewlett-Packard 973А.
Резултатите са както следва:

Параметър......Намотка1.....Намотка2.....Паралелно.....Последователно

Fs[Hz]...............24.7.............24.6..............25.7................25.3
Qms..................4.2...............3.1................3.6..................3.2
Qes..................0.73..............0.55..............0.32................0.32
Qts...................0.62...............0.47.............0.29................0.29
Ro....................5.6.................5.4.................2.8................11
Vas...................95..................93.................97.................95

Както се вижда, Qms варира в границите на 20%, което е нормално и като цяло резултатите напълно следват здравата логика.
Тъй като не се съмнявам в коректността на измерванията, направени от Demon, очевидно въпросният говорител има някакъв дефект.
Или с с други думи въпросните Hertz не само че не са наясно с херците, но не могат дори да сглобят грамотно един обикновен говорител.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Teodor Ainadjiev »

ГПС мисля, че е мерил доста говорители от този производител, нека той
сподели дали е срещнал такива аномалии в заявените параметри и реалните.
Наистина на фона на сони,пайнер и др. подобни производители на кар
аудио е доста изгоден.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Тук не говорим вече за разминаването на измерените параметри и тези, обявени от производителя. Там често има несъответствия.
Тук говорим за продажбата на дефектни говорители, което вече е под всякаква критика.
Да не споменавам факта, че свирят отвратително!
Според мен няма да е несправедливо в нашия сайт въпросните Hertz да споделят съдбата на благоевградските творения, т.е. просто да не си губим времето с тях!

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Ivan Rachev »

:chain: аз съм за :smt033
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#27 Мнение от Anakin »

Според мен Herz като кар аудио са си точно ТВМ в домашни условия за парите им в БГ едвали има нещо по добро,не че са евтини.

gps

#28 Мнение от gps »

За да отхвърлим цяла марка говорители (а не отделен дефектен говорител) трябва да предложим алтернатива.Когато отхвърлихме благоевградските говорители алтернативата беше ТВМ или Визатон (за същата цена по-добро качество).Така че очаквам предложения за алтернатива на говорителите Hertz.За сега използвам тези говорители само защото от марките сони,кенууд,пайнер,блаупункт съм напълно отвратен.Бошман ги препоръчвам единствено като евтини и дуракоустойчиви не че свирят кой знае колко добре.Във връзка с измерванията на Rutcho-виждам че има разлика между параметрите на двете намотки мерени поотделно.Аз получих такива резултати при измерването на друга марка двунамотъчни но си мислех че грешката е при мен.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от Rumen Suvandjiev »

gps написа:За да отхвърлим цяла марка говорители (а не отделен дефектен говорител) трябва да предложим алтернатива.
Monacor например е чудесна алтернатива. Разбира се, не са евтини, но качеството е отлично. Някои от сериите наистина са произведени в Германия. С Rapror6 например в момента има в продажба hi-fi басов бокс. Аз взех един чифт от тях за проба, мислейки да направя малогабаритен събуфър за кола, но взех да се колебая дали да ги хабя за това....
gps написа:.Във връзка с измерванията на Rutcho-виждам че има разлика между параметрите на двете намотки мерени поотделно.Аз получих такива резултати при измерването на друга марка двунамотъчни но си мислех че грешката е при мен.
Няма грешка и говорителят си е наред.
Просто тъй като звуковите бобини са навити една върху друга, радиусът на тази, която е отгоре, е по-голям. Именно затова съм дал и съпротивлението по постоянен ток - по-високоомната е навита отгоре.
Ако искаме наистина да направим двунамотъчен говорител с еднакви параметри на двете звукови бобини, можем да ги направим секционирани :D :D :D :D :D но не е ясно колко ще спечелим от това.

HanSolo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#30 Мнение от HanSolo »

Rutcho написа: Просто тъй като звуковите бобини са навити една върху друга, радиусът на тази, която е отгоре, е по-голям. Именно затова съм дал и съпротивлението по постоянен ток - по-високоомната е навита отгоре.
Ако искаме наистина да направим двунамотъчен говорител с еднакви параметри на двете звукови бобини, можем да ги направим секционирани :D :D :D :D :D но не е ясно колко ще спечелим от това.
8O
Ха... винаги съм си мислел, че в модерните двунамотъчни говорители двете намотки вървят паралелно (мисля че се наричаше бифилярно ако греша поправете ме) Едно време поне 12" български двунамотъчни бяха навити така!
Гледай ти изненада :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”