"The best" material za kolkoni
-
Nanko Rusev
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
- Anakin
- има известен опит

- Обратна връзка:
Са сетишCrossblade написа:Сега разбирам, че колкото по-дебело, толкова по-добре![]()
Мерси.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Immortal, добре си признаваш, че не си компетентен по въпроса - защо тогава изказваш мнения ? Ореха е прекрасен материал. Между другото, за обща информация, отсичането на орехови, черешови и някои други дървета, дори да са на твоя собствена земя изисква съгласуване с някои власти.
Пет години атмосферно съхнене, хахаха :) ... изваряване на орехова дървесина (?!) ... погледни си "титлата" под ника и пиши съответно на нея.
Anakin, ако дървото не е отсечено, остави го. Ако е само за колоните - купи си хубав дъбов материал, с нищо не е по-лош, а под ореха си пий ракията другото лято /ако пиеш, разбира се/. И едно последно нещо - ако все пак носиш някъде нещо да ти сушат, маркирай талпите/дъските механично ;)
Пет години атмосферно съхнене, хахаха :) ... изваряване на орехова дървесина (?!) ... погледни си "титлата" под ника и пиши съответно на нея.
Anakin, ако дървото не е отсечено, остави го. Ако е само за колоните - купи си хубав дъбов материал, с нищо не е по-лош, а под ореха си пий ракията другото лято /ако пиеш, разбира се/. И едно последно нещо - ако все пак носиш някъде нещо да ти сушат, маркирай талпите/дъските механично ;)

- oceanman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Офтопик:
За мен е престъпление отсичане на живо дърво...особено да го направя със собствените си ръце...Гризе си ме яко съвестта,като знам за колко материал поне аз съм виновен...
Затова и садя дървета на село като луд...Имам гора от орехи само около 16, дъбове, ясени...Направил съм си райска градина и мога някой път през пролетта-лятото да ви поканя...Двора ми е малък 5.2 декара 
За мен е престъпление отсичане на живо дърво...особено да го направя със собствените си ръце...Гризе си ме яко съвестта,като знам за колко материал поне аз съм виновен...
-
gps
Ореха е само за дърворезба -не го хабете за тонколони
с количеството материал който ще отиде за едни кутии,като се сметне и голямото количество отпадък което е неизбежно-знаете ли в ръцете на майстор дърворезбар какви уникати ще излязат.Коренището се използва за приклади на качествени и скъпи оръжия така че ако се стигне до сечене на орех трябва да се планира внимателно, всичко да се оползотвори максимално, целия, иначе си е грехота!!И на мястото на отсечения се садят няколко нови!А за сушенето има специална технология.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Съвсем ориентировъчно - от дни, до седмица.Immortal написа:... орех, с размери 1000х400х30мм в/ш/д, който да не се криви... колко време би отнело това със сушилната техника?
- Нормално всяко дърво се криви след разбичване. Затова се следва определена технология за добив и производство. Слепване основно се практикува когато се иска голяма ширина. Но, тъй като сме в аудиофилски форум - пред слепването на летви масивна дървесина бих препоръчал буков, брезов или друг високоякостен шперплат / без слоеве топола ;) /... листовете се кривят и за това се режат на парчета...
EDIT: Нямай вяра на старите дърводелци; единия ми дядо е такъв и много добре им познавам мисленето, начина на работа и пр. /наблюденията ми не са само от него/... разбира се, има изключения, както навсякъде :)

-
gps
HX Vextor-пиши на кирилица иначе ще ти бъдат делнати постовете!!!!!!А за плоскостите от масивна дървесина-къде ще намерите орехови или други дървета с диаметър 40-50 см от които може да излезе само една дъска и то поради особенностите на структурата на ствола и начина на изсъхване пак трудно ще се ползва.Изработването на широки плоскости от отделни летвички се налага защото дървесината се изкривява и усуква в зависимост от разположението на годишните кръгове в летвичката .Затова подреждането на летвичките не е случайно а се спазва определени правила.Всичките ми мебели са изработени от масив правил съм си ги сам( защото това ми доставя удоволствие) а и преди години доста активно се занимавах с дърворезба.Но въпреки това само веднъж се хванах да правя тонколони от масивна дървесина и повече не бих повторил това.Така че да оставим настрана кутиите от масив ,избора е между ПДЧ като най-евтин вариант,МДФ като по-добър но по-скъп ,и за наистина качествени колони-шпертплата който правят в Троян (или внесен отвън).
- Anakin
- има известен опит

- Обратна връзка:
Момчета момчета много се задълбочихте,може би аз съм виновен че ви пуснах мухата то и аз не съм сякал дърво пък може баща ми да мрънка ако някой ден ги отрежа.А това са орехи на по над 150 години и като информация са с диаметър над 1 метър и то доста.Наистина е грехота и за сега а може би и в бъдеще този вариант отпада май оставам на мдф.А за това че трябва съгласие но държавата аз до колкото знам то си е забранено да се секът орехи и по принцип вековни дървета от този тип,а също и морално забранено.
-
stani80
Все пак изкам да питам дали някои знае как мойе да се направи колона от камък(примерно от гранит)Между другото някои беше казал в началото че колони от мрамор не става ли.Аз не се заяждам но в последствие казах на баща ми(попринцип тои ми беше казал за колоните от мрамор) и тои ми каза че когато бил студент в МЕИто тои слушал в някакво си кафене колкони от мрамор и те били наи-добите колони които бил слушал по онова време.Така че ако моше да ми дадете линк за да прочета защо колони от мрамор не се правят.Иначе мерси много за отговорите ви.