Трилентова колона с Визатон - краен резултат МЛТЛ

Съобщение
Автор
gps

#16 Мнение от gps »

Най-простия ( и най -груб ) метод е-на единия канал на усилвателя връзваш едната колона а на другия-тази с която искаш да сравняваш.Така долу-горе придобиваш представа какви са разликите между сравняваните колони.Периодически разменяш каналите -за да не те подлъже разликата в музикалния сигнал между левия и десен канал.А за помощта -нали това е форум за обмяна на информация :D -и аз получавам инфо и колкото мога -давам.

Sergo

#17 Мнение от Sergo »

ето защо си помислих, че и тази мойта колона може да се причисли към МЛ ТЛ http://www.quarter-wave.com/Project03/F ... rawing.pdf
може ли някой да ми каже къде е разликата освен, че при мен басрефлекса има някаква дъмжина а тук няма и ако само това е разликата то аз лесно мога да изпробвам този вариянт.

ето и още една http://www.quarter-wave.com/Project04/E ... esign.html дето порта си има и дължина т.е. изглежда си като басрефлекс.

Ако може някой да ми подскаже тази конструкция как да се преправи за МЛ ТЛ ще ми е интересно да я изпробвам.

gps

#18 Мнение от gps »

Отговора на въпроса ти е в 3 и 4 абзац от статията от втория линк който си посочил.Там кратичко е обяснено разликата между фазоинвертор и ML TL.Без да ми се сърдиш но ако иска някой да прави сложни проекти като MLTL,TL, и хорни просто трябва да прочете наличната информация в bgaudio а също да преведе от английски някои статии от нета.Иначе няма как да стане.Дори когато искаш да повториш готов проект свален от нета-трябва да се преведе и прочете с запетайките :D .Конкретно-този проект за MLTL e с драйвер който няма нищо общо с този който ти си избрал така че дори да повториш до милиметър кутията -няма да се получи нищо.W250S e достатъчно добър за първоначалния ти проект,реализирай го и ще си доволен. Още повече че и аз сега ще правя с такъв подобен проект и ще имаш реална обективна информация.

Gavril Gavrilov

#19 Мнение от Gavril Gavrilov »

О, повярвай на един прощъпалник който само на слух е имал възможността да се запознае с 1-2 ТЛ проекта. Никакво количество прилики в конструкцията не може да приближи басрефлек до ТЛ.
Просто не може...

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от oceanman »

С две думи за МЛТЛ си трябва добра и екзотична вата,каквато едва ли ще се намери тук. Колкото е по-дълга тръбата,толкова по-малко вата...Проекта ти наподобява малко на МЛТЛ. Басрефлекса трябва да е къс,за да не стане хелмхолцов резонатор :D Колкото на пръв поглед да изглежда елементарна тази разновидност на ТЛ,може да си имаш големи неприятности с нагласяването на оптималния резонанс...Но пробвай...Трябва да се опитва. Може и по-висока да я направиш,запазвайки горе-долу обема,за да се приближи по-към четвърт-вълновото предаване.Ватата се слага както е показано на схемите-зад говорителя,а от долу-празно пространство... И голям диаметър да не забравиш. Ако не искаш да се пробваш с МЛТЛ изпълни съветите на ГПС....
Успех.И докладвай за резултата...Мисля,че добре си решил с този проект-при грешка лесно може да се "оправи" на обикновен бас-рефлекс....Стига да не си надскочил оптимума за обема...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Избирайки такава голяма кутия не е зле да се замислим дали говорителят има достатъчен линеен ход (Xmax) за въпросния обем.
В случая не можем да разчитаме на Xmax>+/- 5mm (което никак не е малко между другото)
В този случай при мощност над 60W и обем стотина литра (според чертежа) ще имаме доловими изкривявания.
Ако искаме басът да работи добре до паспортните 100W, с чиста съвест можем да намалим обема до 70Ltr.
Ще загубим 3Hz @-3dB, което не е кой знае колко според мен....

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от oceanman »

С която забелжка,Румене,отново напомни за добрия стар оптимум :D :wink: И аз съм "ЗА".Въпроса е дали е решил МЛТЛ или басрефлекс. С първата чувствително се ограничава хода...

Sven

#23 Мнение от Sven »

Като гледам как е тръгнала дискусията човекът май скоро няма да чуе гласеца на проекта :D но все пак е добре, че проектът в известна степен е гъвкав и подлежи на преработка :) Така че успех, Sergo :!: :wink:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ами нали това е целта, да се чуе не гласец, а гласище :D

gps

#25 Мнение от gps »

Доколкото виждам на чертежа има вътрешна преграда която отделя средите и вч от басовия.Ако се отиде на вариант ML TL трябва да я няма тази преграда за да се използва максимално височината.А иначе за варианта с басрефлекс-понеже и при мен височината на кутията е голяма отидох на вариант баса да е отстрани на кутията като широчината на лицето е 20 см-така обема става приемлив.Но май ще работя с W250 че е по-евтин (избора не е мой :cry: )и вероятно ще правя затворен обем.А така му се точих на W250S :D

Sven

#26 Мнение от Sven »

Според мен обемът за средните е голям, не знам отдолу на колко ще ги режеш, но мисля че 2 литра стигат! :?
Последно промяна от Sven на Пон Авг 08, 2005 7:50 pm, променено общо 2 пъти.

Sergo

#27 Мнение от Sergo »

Значи този бас на визатон има 140 вас, а кутията ми е около 100л. Не знам дали така ще се получи добре, но май не съм я намалил много.
Иначе с англииския съм малко на Вие :oops: и разчитам на статиите от бг аудио. Въпреки, че ги чета и препрочитам все още доста неща ми мътнеят.
А за ватата. Може ли да се ползва вълна. Тук мога да си намеря в неограничени количества.
А кутията вече няма как да я намалям ако не искам да си създам много работа а и не знам дали така няма да нанеса непоправими поразии :)
Прави сте за МЛ ТЛ резонанса на кутията просто се "пуска" през порта а при басрефлексната конструкция се разчита на резонанса на самия басрефлекс. Поне така си мисля.
Лошото е, че работата ми върви доста бавно заради многото други задачи, но да се надявам, че в скоро време ще имам резултат като за снимки. :)

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

WOOL

#28 Мнение от Kiril Kirilov »

Приятелю, не се обиждай, ама недей с вълна...ще завъдиш бълхи и въшки в нея :-D

Минералната вата е достатъчно евтина и ако натъпчеш колоните, скачайки в/у тях с минерална вата, едва ли ще ти струва над 5 лв...

gps

#29 Мнение от gps »

Серго- еквивалентния обем не е обема в който трябва да сложиш говорителя!!Сега като пресмятам наум набързо всъщност ще ти трябва 1/2 от еквивалентния обем тоест 70 литра.Но това трябва да се уточни с мерене и смятане по-прецизно.Аз затова няма да лепя задния панел на кутията докато не уточня с измерване колко обем ще ми трябва и после ще сложа вътрешна преграда ако трябва.Току що видях че и Рутчо ти препоръчва 70 литра.

Sergo

#30 Мнение от Sergo »

За вълната, естествено, че не се сърдя :) попитах защото в една от статиите за ТЛ се спонемаваше за някаква магия около вълната и реших, че ако е по-добре за звука то си заслужава приключението :)

А това е от симулацията за басрефлекс с 110л. кутия и фазоинвртор с диаметър 10см. и дължина 30см.
Изображение
Изображение

а това е за 80л. кутия
Изображение
Изображение

вижда се, че с 80л. демпфането на говоритела е по сериозно, но и долната гранична честота се покачва. Аз лично бих рискувал с по-голямата кутия ако наистина дава по добър звук, нищо, че мощността ще е по-малка. Чесно казано нямам никаква представа как би свирило това чудо и за това качвам тези диаграми, ако ви говорят нещо за мен ще е полезно всяко Ваше мнение.

Напредвам с кутиите и в скоро време нещата ще станат необратими :)

Лелеее я какво излиза ако махна преградата и обема стане 130л. и порта е с дължина 3 см. и фи 7см. както казва gps. Това е за МЛТЛ
Изображение
Май-това ще да е, ще се сдобия с ТЛ :D
Последно промяна от Sergo на Пон Авг 08, 2005 11:21 pm, променено общо 3 пъти.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”