Здравейте,
Моля за съвет.
Попаднаха ми тонколони с неизвестна марка и модел (нямат етикети), които използвам с комплект аудио компоненти (усилвател, тунер, дек и CD player и еквалайзер).
Колоните са стари, букшелф тип, но са изключително запазени. Говорителите са безупречни.
Двулентови са, с отворен обем с преден бас рефлекс. Мощност 50W / 4 Ома. (само това пише)
Като цяло съм доволен от звученето на системата, но има един леко дразнещ момент в тонколоните.
Кутиите започват да гъгнат при ниски честоти. Наясно съм, че това е специфика на кутията, материала, конструкцията на колоната и т.н.
И друг път съм се сблъсквал с колони с подобен проблем, а именно гъгнене в областта 100-150 Hz.
Когато намаля от еквалайзера посочения честотен диапазон нещата се пооправят, но пък губя част от звуковата картина.
Пробвал съм с други колони и този ефект го няма. Явно кутиите на моите резонират силно около тези ниски честоти (чува се като звук от бъчва ).
Молбата ми е, ако може да ми каже някой, дали има начин да се намали това гъгнене, например чрез облепване отвътре с дунапрен или по някакъв друг начин.
Моля за снизхождение поради слабите ми познания в областта
Предварително благодаря на отзовалите се!
Може ли да се намали гъгненето на колоните в диапазона 100-150Hz?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Може ли да се намали гъгненето на колоните в диапазона 100-150Hz?
Може би самия басрефлекс е настроен на тази честота. Това е много често срещано решение.
Опитай да го запушиш като най-лесна проба за начало.
Опитай да го запушиш като най-лесна проба за начало.