Здравейте, няма много писано за този говорител из бг форумите,но като цена и някой характеристики които ги разбирам ми се струва добър избор,но тъй като тук има много по разбиращи хора от мен ,ще съм благодарен ако си кажете мнението според вас дали е подходящ,и в какво акустично оформление ще бъде най-подходящо да се монтира.
Ето характеристиките от сайта : http://www.seas.no/index.php?option=com ... Itemid=255
woofer написа:Здравейте, няма много писано за този говорител из бг форумите, но като цена и някой характеристики които ги разбирам ми се струва добър избор
Би ли се уточнил защо смяташ, че е добър избор?
woofer написа:ще съм благодарен ако си кажете мнението според вас дали е подходящ
Добър избор заради Fs-a и чувствителността си.Подходящ за акустичен джаз,вокали, чилаут и хаус.И най вече в какво акустично оформление дали в затворения или БР проект който е дал производителя или може да се направи друго по добро акустично оформление?
Преди всичко за преценката на един драйвер трябва да се вземат под внимание не някои, а всички параметри.
Както при EXOTIC F8, така и при FA22RCZ се наблюдава известно разминаване между вида на АЧХ и набора T/S параметри.
И двата драйвера имат АХЧ, типична за заднонатоварена хорна, което на пръв поглед е чудесно.
T/S и на двата обаче са крайно неподходящи за такава конструкция - при EXOTIC F8 те ни насочват към OB, a при FA22RCZ - към басрефлекс.
Затова и в двата случая се налага коригирането на АЧХ с филтър, което до известна степен опорочава идеята за широка лента.
Филтърът намалява и чувствителността - при FA22RCZ, както е показано в pdf документа по-горе, чувствителността на 1KHz пада от 94dB/W/m до 90 dB/W/m. Това не е чак толкова страшно, при положение, че имаме достатъчен запас от номинална мощност - 40W по паспорт. Нека видим обаче как ще се държи озвучителното тяло при подаването и, отчитайки, че Xmax не бива да надвишава 6mm:
- Затворен обем: Показаната в същия pdf конструкция е с обем около 70 литра. За да не надвишим Xmax, подадената мощност не бива да надвишава 8W. Ако искаме да използваме пълния номинал на мощност, трябва да се примирим с обем от 25 литра, получавайки долна граница 73Hz@-3dB и 56Hz@-6dB.
- Басрефлекс: Оптималната конструкция, отчитайки същите фактори, е обем от 40 литра и порт настроен на 36Hz. Получената долна граница ще бъде съответно 54Hz@-3dB и 44Hz@-6dB с време на групово закъснение под 6mS, което е предпоставка за бърз и стегнат бас.
И в двата случая обаче не бива да забравяме доплеровия ефект, който се проявява при по-голяма амплитуда на движение на мембраната, при което високите честоти се модулират като функция на ниските. На слух това се проявява като неяснота на звуковата картина, появяване на множество нежелани призвуци и разпадане на виртуалната сцена. За 8" мембрани поносимата амплитуда е около 1мм от връх до връх, което в случая означава, че ефектът ще е пренебрежим до около 2-3W подадена мощност.
Като конструкция FA22RCZ е направен много добре - класическата синкава хартия на SEAS, предпоставка за добро възпроизвеждане на вокали, стабилно шаси без затворени обеми. Не е ясно що за "foam rubber" е материалът на гънката, обикновено гумените гънки са от плътен материал.
Лично аз доста загледах въпросния говорител, когато се появи на пазара, но реших да се въздържа. Наско, надявам се предимствата и недостатъците, които изтъкнах да са ти в полза при решението за евентуална покупка. Ако се сдобиеш с тях, можеш да разчиташ на моята помощ за направата на озвучително тяло с тях.