Относно "преоткриването" на записите

Съобщение
Автор
Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Относно "преоткриването" на записите

#1 Мнение от haralanov »

Напоследък често срещам коментари как някой, сменяйки озвучителните си тела, чул неща, които не е подозирал че са били записани и как си преоткривал наново музикалната колекция.

Има нещо притеснително в цялата тази работа и това е, че повечето хора, които казват това, са използвали говорители/ОТ с прекалено голям акцент, получавайки се ситуация, при която изпъкват определени честотни зони над останалата част на спектъра, което създава усещане за повече детайл. Последният такъв случай е с един германец, който си купил Fostex FE126 и изведнъж не повярвал колко нови неща чул в записите си, които досега не са се били чували – това е и причината да пусна тази тема. Проблемът е, че тези нови "детайли" са напълно изкуствени, ненужно подчертани и излишно привличащи вниманието върху себе си пикчета/резонансни/интермодулационни явления, които всъщност не правят нищо друго, освен да поставят дразнещ и натрапчив акцент...

За съжаление, в над 95% от случаите (да не кажа и над 99,5%) това е основната причина за появяването на новите звуци, къде в по-голяма, къде в по-малка степен. Истинската резолюция и детайл се постигат единствено с говорители, които дават максимално малко от себе си и това което дават, трябва да има напълно естествен характер.

Аватар
Alexander Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Относно "преоткриването" на записите

#2 Мнение от Alexander Gekov »

Чудесно, но... как тогава да си обясня явлението, че със системата, която използвам за кино не успявам да чуя поемането на въздух на вокалът, докато при широколентовата система това е ясно чуваемо? Това пик ли е или грешно предаване на информация? :lol:

Добавено: всъщност, това явление е ясно доловимо не само от хорни с Етер, но и с Фостекс (най-непретенциозен 103).

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от haralanov »

Alexander Gekov написа: как тогава да си обясня явлението, че със системата, която използвам за кино не успявам да чуя поемането на въздух на вокалът, докато при широколентовата система това е ясно чуваемо? Това пик ли е или грешно предаване на информация? :lol:
Предполагам че си изтълкувал поста ми леко накриво, за да напишеш това. Обяснението е, че стерео системата ти ползва далеч по-добри компоненти (по целия път на сигнала), спрямо тази, която ползваш за кино, която очевидно ползва по-запушени говорители спрямо фостекса.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Dimitar Atanasov »

Аз пък си мисля че всяка система внася своето, кое за добро, кое за лошо. В този смисъл мисля че няма иделна, невнасяща нищо система. Просто системите се различават по въздействието си върху слушателя.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

Alexander Gekov написа:Чудесно, но... как тогава да си обясня явлението, че със системата, която използвам за кино не успявам да чуя поемането на въздух на вокалът, докато при широколентовата система това е ясно чуваемо? Това пик ли е или грешно предаване на информация? :lol:

Добавено: всъщност, това явление е ясно доловимо не само от хорни с Етер, но и с Фостекс (най-непретенциозен 103).
Ако те интересува техническата "истина" - пускаш си пълни ИЧХ измервания на системата и ще разбереш кой крив, кой прав. Ако се кефиш на звука какъвто е - продължаваш да го правиш :)

Хай-енда при колоните и слушалките всъщност е много цветен. В буквалния смисъл. Пълен е с малки пикчета и падчета, които всъщност овкусяват безвкусната "хай-файска" манджа с плоско АЧХ. От кой отбор си е въпрос на вкус. Аз за момента се кефя на оцветен хай-ендски звук. Нямам нищо против пиковете, ако работят в името на емоцията от музиката. Хай-файската плоска АЧХ от години не ме въодушевява и привлича. Пак казвам - говоря за драйвери. При усилвателите и източниците много държа на плоската честотна лента. Защото ако допуснем и оцветени източници и стъпала, в комбинация с и без това кривата характеристика на драйверите, ще стане пълен неконтролируем хаос :)

Та в тоя смисъл фостексите и етерите не са най-линейно-инженерните драйвери на света, но проблемчетата им са се вписват напълно в сферата на музикалността и емоцията, което за мен е плюс.

Аватар
Alexander Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Alexander Gekov »

"Техническата истина" е за "техниците".
Доколкото аз съм слушател а не "техник", тя изобщо не ме интересува. Знам какво чувам и се доверявам на ушите си, а не на измерванията. Въпросът ми към Петър Хараланов в никакъв случай не е бил с цел провокация, а изясняване, т.к. признавам, не разбрах първоначално идеята му.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от velinski »

Alexander Gekov написа:"Техническата истина" е за "техниците".
:wink:

Доста хора слушат основно сигнал-генератори, анализатори и осцилоскопи. Странна "музика" е това. Аз познавам точно десетима човека с такъв "музикален" вкус. Системите им свирят по същия начин :D

Според мен е адски нормално човек да преоткрива записи при миграция от един драйвер към друг. Всеки интересен драйвер има някаква силна страна и акцентира върху различно нещо в музиката. ПЕРФЕКТЕН драйвер не съществува на тази планета. Човек избира този драйвер, който му носи максимум информация и емоция от любимата музика.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivan Rachev »

...идеалният драйвер е баланс между много минуси.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
varieca
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от varieca »

Не забравайте и психологическата нагласа и очакване за попадение при всяка една промяна на част от системата. Със сигурност трябва да мине известно време в слушане "на трезво", преди да се правят генералните изводи.
Аз като си гледам постовете как съм се радвал след пробване на поредния кабел при biwiring, после същото с друг и така докато завъртя кръга и стигна до първоначалната позиция - singlewiring. :roll:

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от velinski »

Кратките моменти на усмивка са част от кефа човек да ръчка нещо непрекъснато по системата си. Но истински ценните неща остават завинаги... освен ако човек не си промени вижданията на 180 градуса, че съм срещал и такива случаи :)

И аз например се кефя на много интерконекти, всеки може да ми хареса с нещо, но истински любимият ми балансиран като качества интерконект си остава само един. И е трудно някой да го пребори като баланс от качества (или от негативи, както каза Рачев, което е същото по смисъл).

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

velinski написа: Доста хора слушат основно сигнал-генератори, анализатори и осцилоскопи. Странна "музика" е това. Аз познавам точно десетима човека с такъв "музикален" вкус...
Ако бяха само десетима, на ръце да ги носиш!
Те са много повече и за съжаление упорито налагат схващанията си на много други и по този начин спъват развитието им. На всичко отгоре имат претенции че "повишават слушателската им култура".
Въобще в аудиото можеш да срещнеш всякакви абсурди...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”