Напред към добрия звук
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Напред към добрия звук
За моно с добра обемна локализация, от съществено значение е диаметърът на драйвера и неговата насоченост. Колкото по-насочен е един драйвер, толкова по-лоша локализация постигаме. Говоря за моно-ескпериментите, но и при стерео не е по-различно. Златната среда са 30-сантиметровите TFK с кожената гънка. На моите 30 сантиметра филипси също се получава добре. Мерак ми е да чуя и един конкретен драйвер на PHY-HP с моно сигнал, но никой познат не иска да си купи такива 

-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
Всичко това е много интересно. Аз например, се дразня от интерференциите между стерео ОТ. Но се притеснявам и при смесване на двата канала на входа на моно усилвателя. Фазово какви ли дивотии се случват?
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Слушах системата на Пешо онзи ден за пореден път и трябва да кажа че това е най-добрата система която съм чувал някога в краткия си живот. Не се състезавайте с този човек - учете се от него 

- haralanov
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Днес взех окончателно решение относно мидбасите - мястото им е в един кашон, наказани в ъгъла на стаята, върху Ревелаторите, които също са наказани
. Като изключим това, което могат - нямат мащаба на звучене, който търсех. Тоест проекта е провал. Минавам към нещо по-сериозно.

- haralanov
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Нека започна така – кой каквото ще да казва – размерът има значение
Който казва, че няма – значи лъже
Както се вижда от предния ми пост, останах разочарован от мащаба на звучене на мидбас говорителя, който конструирах, въпреки чудесният му тон.Няколко дни след това си казах че това, което искам, не може да се получи с малък говорител и изведнъж ме осени една налудничева идея – да направя огромен мидбас, който да ми даде много сериозна подплънка, дебелина и мащаб в областта на високия бас и ниската среда, същевременно да има плавен акустичен завал в посока на средите, за да не се налага да му слагам големи бобини, които убиват динамиката.
И така, с усмивка на лицето мога да кажа, че проектът претърпя тотален успех, колкото и нескромно да прозвучи това. Говорителя стана малко
големичък (60см диаметър), но ще го преглътна някакси.
Накратко с две три думи за конструкцията.
Магнитна система тип ядрен реактор – огромна по размер, алнико, с огромен енергиен запас и експлозивност. Без празни резониращи обеми във вътрешната й част - всичко съм запълнил на макс. Облечена в 4 слоя кожа, включително ГПН, и допълнително обвита с естествен звуко/вибропоглъщащ материал. Трептилката е отново изработена от доказалият се неведнъж твърд картон, с геометрия оптимизирана за бързи преходни процеси и голяма лиейност, независимо от хода. Гънката е много висок грейд кожа – специално подбрана дебелина за използвания от мен честотен диапазон. Има имплементиран специален демпер, убиващ крещенето в средночестотния спектър, характерен за всички говорители с този размер - механизъм, който досега не е ползван в нито един говорител. На снимките не се вижда, защото е скрит зад памучната топка в центъра пред ЦПН. Шасито е максимално отворено отзад, за да не предизвиква аномалии в акустичния импеданс зад мембраната. Материалът отново е бук + шперплат.
На снимките съм сложил отново 18 сантиметровия ревелатор, за да се прецени по-лесно големината на говорителя. След като направих снимките, скенспийкчето отново беше наказано да стои свито в ъгъла

Както се вижда от предния ми пост, останах разочарован от мащаба на звучене на мидбас говорителя, който конструирах, въпреки чудесният му тон.Няколко дни след това си казах че това, което искам, не може да се получи с малък говорител и изведнъж ме осени една налудничева идея – да направя огромен мидбас, който да ми даде много сериозна подплънка, дебелина и мащаб в областта на високия бас и ниската среда, същевременно да има плавен акустичен завал в посока на средите, за да не се налага да му слагам големи бобини, които убиват динамиката.
И така, с усмивка на лицето мога да кажа, че проектът претърпя тотален успех, колкото и нескромно да прозвучи това. Говорителя стана малко

Накратко с две три думи за конструкцията.
Магнитна система тип ядрен реактор – огромна по размер, алнико, с огромен енергиен запас и експлозивност. Без празни резониращи обеми във вътрешната й част - всичко съм запълнил на макс. Облечена в 4 слоя кожа, включително ГПН, и допълнително обвита с естествен звуко/вибропоглъщащ материал. Трептилката е отново изработена от доказалият се неведнъж твърд картон, с геометрия оптимизирана за бързи преходни процеси и голяма лиейност, независимо от хода. Гънката е много висок грейд кожа – специално подбрана дебелина за използвания от мен честотен диапазон. Има имплементиран специален демпер, убиващ крещенето в средночестотния спектър, характерен за всички говорители с този размер - механизъм, който досега не е ползван в нито един говорител. На снимките не се вижда, защото е скрит зад памучната топка в центъра пред ЦПН. Шасито е максимално отворено отзад, за да не предизвиква аномалии в акустичния импеданс зад мембраната. Материалът отново е бук + шперплат.
На снимките съм сложил отново 18 сантиметровия ревелатор, за да се прецени по-лесно големината на говорителя. След като направих снимките, скенспийкчето отново беше наказано да стои свито в ъгъла

- Стефан
- чете и пита
- Обратна връзка:
Bravo! Супер е... имам обаче един въпрос, мислиш ли да лакираш или обработваш по някакъв начин дървото? Според мен по-добре да не го правиш...
Някой правят, а другите, който не могат, дават съвети, как да стане!
- haralanov
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
От лакиране наистин аняма нужда, още повече че повечето лакове демпват брутално естествения тон на дървото и звука отива в тоалетната. Дори и нитроцелулозните. Ако някога ми се наложи все пак да лакирам нещо, то ще си взема Ц37: https://www.c37.net/default.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Луд умора няма
казвам го в добрия смисъл .

Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
- DLS
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
Нещо повече за мембраната? При тези размери и изисвания... 
Иначе размера важи и за "нормалните" говорители, мащаб и 4-5" говорителче не са синоними, дори в по-високите честоти се усеща разликата...

Иначе размера важи и за "нормалните" говорители, мащаб и 4-5" говорителче не са синоними, дори в по-високите честоти се усеща разликата...
- entusiast
- има известен опит
Яко чудовище!
Предполагам,че ще го използваш free air,както си е?
Според моите скромни наблюдения и заигравки с опън бафъл достигнах до извода,че един от най-важните моменти е стабилното закрепване/подпиране на самата магнитна система,а в твоя случай ще има нужда от доста сериозно такова,предвид размера на драйвера и "отката" на който е способен.
Успех!
Предполагам,че ще го използваш free air,както си е?
Според моите скромни наблюдения и заигравки с опън бафъл достигнах до извода,че един от най-важните моменти е стабилното закрепване/подпиране на самата магнитна система,а в твоя случай ще има нужда от доста сериозно такова,предвид размера на драйвера и "отката" на който е способен.
Успех!
Do not confuse movement with action!
- haralanov
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Няма да го ползвам никак.entusiast написа:Предполагам,че ще го използваш free air,както си е?
Говорителя беше просто една заигравка

- wlado88
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Вчера успях да послушам въпросната система, естественно благодарности на домакина.Това което мога да кажа след повече от 2-3 часа слушане и то на всякаква по вид музика и извода който се набива в съзнанието ми е "Да това е възможно най- детайлния звук който някога съм чувал".
Респект за всичко, което си постигнал и трудния път, по който смело крачиш, сигурен съм, че в завършен вид това ще стане най-детайлно и вярно свирещата система поне в БГ.
Позрави и успех
Респект за всичко, което си постигнал и трудния път, по който смело крачиш, сигурен съм, че в завършен вид това ще стане най-детайлно и вярно свирещата система поне в БГ.
Позрави и успех
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Произведение на изкуството!
- varieca
- има известен опит
- Обратна връзка:
За какво става дума?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
За броя съобщения, необходими за пускане на обяви.