DragooNART написа:добре мисля че съм готов да започвам работа кутията излезе 35литра смятам да ползвам 3см дебело пдч за целта висока е 53сми широка 32см и дълга назад 20см смятам да зема един
такъв(72см,75см) бас рефлекс защото басбокса преложи минимална големина и дължина на бас рефлех-а за хмах 70см диаметър и 78см дължина.Та последно отклоненията на мембраната пробвах и по малки и по големи обеми и неможах да го променя кои знае колко за сега при 50в/8ома говорителя прави 4.8мм ход на 40хз от там нататък скока е сравнително висок като на 20хз има около 10мм ход(явно няма да го усилвам ако слушам близко до тази честота).А и още нещо преполагам ще ми трябва някакъв филтър за говорителя да одрежа по високите честоти от 250хз примерно нагоре,но си нямам представа какво ми трябва за да си направя такъв.Колкото до изработката на платки имам познания уча в такова училище но като цяло от аналогова техника нищо не разбирам.
[/url]
Според мен прекалено много говориш за мерни единици, чиито параметри не разбираш. Чувал ли си 40хз? Пук али ти колко е хода на мембраната, след като не знаеш как ще звучи?
1. Направи 1 готов проект, изпитан от много хора. Така ще си отговориш сам на хиляди въпроси. Резултата от този проект, ако поне 80-90% го изпълниш както трябва, ще е Повече от задоволителен, като за първи проект, а и защото е тестван от много хора.
2. Ковни 6 дъски, пък го пусни тоя говорител да "поговори" малко, да го чуеш. Иначе ще го чуеш в пълния му потенциал, едва като залепиш и последната плоскост (както се случи с мен). Т.е. добре е да знаеш какво горе-долу можеш да очакваш и дали то се покрива с това, което искаш. Моят съвет е да не гониш ниски честоти, а скорост и динамика.
Факта, че и ти не разбираш от електроника е кофти, няма да минеш без помощта на приятел или примерно Стоян, който вече предполагам, ти е пратил вариант на схема за филтър.

А и след като имаш толкова ПДЧ, защо просто не поекспериментираш?
Успех, и пиши какъв е резултата!