VKN 1023 някой да му има параметрите ?
-
novator
VKN 1023 някой да му има параметрите ?
За този високоговорител VKN 1023 някои да му има параметрите
п.с. Това е бг говорител 60 W , 8 ом, 20 см.
Идеята е такава,че ми изпадна такъв и искам да си сглобя някакви колонки с него.
п.с. Това е бг говорител 60 W , 8 ом, 20 см.
Идеята е такава,че ми изпадна такъв и искам да си сглобя някакви колонки с него.
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Много пъти сме говорили в този форум, че при Благоевградските високоговорители трябва да се мери всеки екземпляр, защото няма никаква повторяемост на параметрите. В download има статия за меренето. Ако не можеш да се справиш, обади се да ти ги премеря (ако си от София).
-
novator
все пак......
Все пак ак око някои е мерил ... по не приблизителни параметри да имам.
Иначе да пределно ми е ясно ,че те нямат един с един еднакви.
Иначе да пределно ми е ясно ,че те нямат един с един еднакви.
-
Bojidar200
Re: 100
100 написа:Много пъти сме говорили в този форум, че при Благоевградските високоговорители трябва да се мери всеки екземпляр, защото няма никаква повторяемост на параметрите.
Защо при Благоевград да няма два еднакви говорителя?(наистина) А за парамтрите мисля, че някъде през 80-те е имало две издания на едни книжки в който има всички благоевградски говорители с параметрите им (от-до).
Аз съм за българските говорители! Доста дълго ще е да обяснявам защо.
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Защото, както неведнъж е посочвано тук, от самия завод казват, че не могат да гарантират характеристиките на изделията си дори в рамките на една партида, какво остава за цялата серия?!... И искат пари, за да премерят въпросните характеристики, и то толкова, колкото самият говорител не струва, нещо, което при другите производители е немислимо да се случи.
И аз съм за българското. Но когато е конкурентно спрямо останалото. Нямам намерение да ставам донор на завод, който не се развива.
Съжалявам за отклонението от темата.
И аз съм за българското. Но когато е конкурентно спрямо останалото. Нямам намерение да ставам донор на завод, който не се развива.
Съжалявам за отклонението от темата.
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Параметрите от онези книжки се отнасят за старото производство, където се спазваше технологията на производство и главно влаганите материали. По ред причини, някои не зависещи от завода, материалите вече са други и не всеки път едни и същи, а каквито се намерят. Особено фатално е това при трептилката, за която се иска специален плат, а той в Бъргария вече не се произвежда. Гънката, която също също е много важна заедно с трептилката точно за качествените фактори и резонансната честота, също се прави както може и е много различна от тази, която е писана в документацията.
По света вече малко заводи сами си правят мембраните, трептилките и гънките, за това има специализирани заводи, които бълват милионни серии. Само, че производството на Благоевградския завод е много малко и не могат да си купуват от такива заводи. За това произвеждат както могат, по технологии от 70-те и тук там от 80-те години. Освен това, понеже завода дълго време не работеше и беше пред закриване, много от обучените кадри напуснаха. Това също оказва влияние. Пък и на приватизатор не случиха. Какво разбира банкер от производство на високоговорители?
По света вече малко заводи сами си правят мембраните, трептилките и гънките, за това има специализирани заводи, които бълват милионни серии. Само, че производството на Благоевградския завод е много малко и не могат да си купуват от такива заводи. За това произвеждат както могат, по технологии от 70-те и тук там от 80-те години. Освен това, понеже завода дълго време не работеше и беше пред закриване, много от обучените кадри напуснаха. Това също оказва влияние. Пък и на приватизатор не случиха. Какво разбира банкер от производство на високоговорители?
-
Bojidar200
Изрових в някогашните списания как се мерят говорители (2 листа
) ако някой има желание мога да ги кача в нета, а също така по-лесния варият е с "BassBoxPro 6". Ще ги мерна но първо трябва да си довърша Quad405 MK и тогава. Знам го този говорител 15" 150вата номинална мощност 300вата синусуидална. Благоев град продава укачвания за 15" (от горе плат от долу гума) След като се смени укачването резонансната честота пада на 30Hz
, а при тез 95,96db/w/m Направо тревата на поляната ще подскача при 300вата. За бъдеще смятам да си взема 2 такива 
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Абе човек, зарежи ги тия благоевградски говорители. Моята страст в "Направи си сам" датира от татово време когато бях ученик. Имам 5-6 реализирани проекта и ВСИЧКИТЕ с благоевградски драйвери.- просто тогава нямаше други. Пробвал съм всякакви техники за подобрения - третиране на окачванията с разни материали, пренавиване на шпулите и т.н.Bojidar200 написа:Изрових в някогашните списания как се мерят говорители (2 листа) ако някой има желание мога да ги кача в нета, а също така по-лесния варият е с "BassBoxPro 6". Ще ги мерна но първо трябва да си довърша Quad405 MK и тогава. Знам го този говорител 15" 150вата номинална мощност 300вата синусуидална. Благоев град продава укачвания за 15" (от горе плат от долу гума) След като се смени укачването резонансната честота пада на 30Hz
, а при тез 95,96db/w/m Направо тревата на поляната ще подскача при 300вата. За бъдеще смятам да си взема 2 такива
Имаше в Пловдив едно студио за запис. Там ползваха едни колони които бяха еталон за мен. Страшен звук ми се стори тогава. Така и не можах да ги наподобя в моите проекти. Затова и зарязах идеята да си сам правя колони. Просто благоевграските говорители не стават за нищо от по-висок клас. А, като ги гледам, технологията им не е мръднала от татово време насам.
Когато попаднах в този сайт бях скептично настроен по отношение на DIY по причини споменати по-горе. Но, в днешно време нещата са дръпнали много. В нета има цялата информация която ти е нужна и на пазара всичко което можеш да платиш. Вече вярвам, че DIY има почва и у нас. Като ще потрошиш много от свободното си време за да си направиш колони, поне сложи в тях по-прилични говорители. Така ще се предпазиш в по-голяма степен от разочарования.