Ïðåäëîæåíèå çà ìîèòå ÏÚÐÂÈ ÊÎËÎÍÊÈ

Съобщение
Автор
Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от Anakin »

а и забелязах за филтрите наистина си ги направи имаше даже идеи за такавива във www.amp2000.hit.bg ако не се лъжа за мързеливите като мене помагат :D

entusiast4eto

#18 Мнение от entusiast4eto »

èñêàøå ìè ñå ìàëêî ïî ìàëêî äà ñè íàïðàâÿ ñèñòåìà êîëîíè çà äîìàøíî êèíî, êàòî äà çàïî÷íà ñúñ çàäíèòå, ïî-ìàëêè è ïî íåïðåòåíöèîçíè êîëîíè, à êàòî ñúáåðà îïèò äà íàïàâÿ è ïðåäèíòå êîëîíè, çàñåãà îáà÷å æåëàíèåòî ìè äàìåðÿ ïðîåêò çà 10-15 ëèòðîâè êîëîíè íå äàâà ðåçóëòàò, æàëêî

â ñòðàíèöàòà íà ïàñ èìà è äðóãè ìàëêî ïî-ìàëêè îò êîëîíè - Ñèëóåò, àìà 22 ëèòðà êîëîíè çà çàäíè ... :?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Kiril Kirilov »

Започни с това: Малък ТЛ Проект. Ако си купиш други говорители, ще се опитаме да ги силулираме. Обема не е голям. Стават за 1 - 2 дена работа.

entusiast4eto

#20 Мнение от entusiast4eto »

à ïî íà÷àëî èìà ëè ãîâîðèòåëè, ïîäôîäÿùè äà îïðåäåëåí òèï êîëîíè - â ñìèñúë ãîâîðèòåëè êîèòî ñòàâàò ñàìî çà áàñðåôëåêñíè èëè ñàìî çà òàêèâà ÒË êîëîíè? è àêî èìà òàêîâà ðàçäåëåíèå ìåæäó êîëîíèòå, ïî êàêâî ñå ðàçëè÷àâàò êîè ãîâîðèòåëè çà êàêâî ñòàâàò?

malkiq

#21 Мнение от malkiq »

Ето едни малки колонки реализирани с БГ говорителя ВКН 0822 (цена около 10 лв). Проекта е взет от стара литература за направа на тонколони (само тръбата е променена). Аз лично съм ги реализирал и мога да кажа че свирят учудващо добре.

Тук са снимките на реализираните колонки:
http://www.mnet.bg/~malkiq/aaa
http://www.mnet.bg/~malkiq/bbb

а тук е чертежчето:
http://www.mnet.bg/~malkiq/4ertez

Поради липса на финансии (може би по скоро на свободно време) не е добавен високочестотния говорител ( :) ВЧ говорител е с 2 лева по скъп от BASS-а).

!!! трабва да са на разстояние по голямо от 1 м иначе дава смущение на монитора !!!

Данни за колонките:
обем- 10литра
отношение L фазоинвертор/S фазоинчертор = 108
Долна гранична честота: не по висока от 45 Hz (според книгата)

Astrall

#22 Мнение от Astrall »

Кирилов аз искам да си направя малкия ТЛ проект, само че не може ли да сменим говирителя с TVM ARN-150-60/8 - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... l=1&catg=1
Мерси предварително.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от oceanman »

Не може...Т.е. може,но този говорител ще иска други,доста по-големи кутий в ТЛ...По-големи и от Средния ТЛ проект.Но това е за другия раздел...

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Zlatan Kitanov »

Oceanman е дал чертеж на ТЛ с АРН 150. разрови в четвъртвълновия раздел.
Entusiast, в литературата пише, че е желателни всички колони за кино да са с еднакви характеристики или поне сходни. Т.е., аз го разбирам като или еднакви или не съвсем, но поне големи и покриващи цялата честотна лента. Моите сателити са по 33 литра, това са първите ми правени колони, сега бих направил всички еднакви.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#25 Мнение от Miroslav Danov »

По основната тема:
И аз съм за ТЛ. Тъкмо сега правя 22 литрови "кухненски" с АРЗ6608. Докато ги направя минавам ту през "портед", ту през"затворена кутия", а и ватата усвоявам - стигнах до 3 различни вида на разли4ните места. Въобще, от към етапи го докарах. Като цяло звучи натурално, прозрачно и неизморително. На тромпет и глас е много добре. ( Това до голяма степен ме устройва )
А от филтри се плаша. Мразя ги и толкоз. Докато ги докарам така, че да кажа "ето, така е добре" си сменям мнението за пореден път :lol: . В края на краищата не съм приритал за цифрови 20 КХз. Искам само по-хубав широколентов за в бъдеще.
Това е моето мнение.
п.с. Как да сложа картина от диска си?
Пздрави!
Миро

Аватар
eek_the_cat
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#26 Мнение от eek_the_cat »

Като се заговорихме за вата, какъв е най- добрия начин на поставяне- лепене по стените или свободно или... Има ли значение колко вата ше сложа и как да я разположа около говорителите и фазоинвертора ??

и един друг въпрос: оребряването на кутията отвътре и,а ли ефект за слаби колонки- до 100 W и по ринцип къде се прави оребрение, освен по вътрешните ъгли с летвички??

с уважение- eek_the_cat
Aerials, in the sky
When you lose small mind
You free your life

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Zlatan Kitanov »

Ако питаш за басрефлекс, ватата не трябва да запушва отвора на тръбата. Въпреки че някой път точно такова леко запушване дава изненадващи резултати, но по-скоро само с изследователска стойност, защото КПДто пада. Слагаш я по задната стена, горната, долу, предната, според това, колко вата ти трябва.
Оребряването не трябва да е само по ъглите, а по скоро по средата на стените, защото идеята е да се намали изкълчвателната дължина на стената, с което вдигаме резонансната й честота, а това е една от задачите на оребряването. Мисля, че е добре през двайсетина сантиметра да има някакво укрепване.
Виж какво ще кажат и другите.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

изкълчвателната дължина

#28 Мнение от Ivan Rachev »

slartibartfast написа:Оребряването не трябва да е само по ъглите, а по скоро по средата на стените, защото идеята е да се намали изкълчвателната дължина на стената
:mrgreen: :wink: имаме нова характеристика-изкълчвателната дължина
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от Zlatan Kitanov »

Ами не знам какъв по-подходящ термин да използвам, това ми се стори най-удачно предвид на задачата, която изпълнява. Като се сложи оребряването по средата вълната, при която резонира стената се намалява наполовина, като оребриш половинките в техните среди вече имаме четири пъти по-къса вълна и т.н. Същият принцип с използва и в строителството.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Ivan Rachev »

то4но така браво
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”