Припокриване на честотната лента + -
Припокриване на честотната лента + -
Имам изграден суб с говорител твм ARN-226-07/8
одрязал съм го на 250 хц.
Естесвено в последствие реших да стане цяла колона.
Идеята е такава да добавя още 2 говоритела.Една пищялка (нея вече съм я измислил).
И още един бас.Та мисълта ми е второто басче как да го "наглася"
от 250 хц нагоре до към 4000 да кажем.
Или да си го оставя колкото може да извади от 60 хц до 4000.
Опасявам се ,че ще се прецака звука тотално с това припокриване ,( на твм-а и новото басче ),но нека каже някои с повече опит как да го измисля ????
одрязал съм го на 250 хц.
Естесвено в последствие реших да стане цяла колона.
Идеята е такава да добавя още 2 говоритела.Една пищялка (нея вече съм я измислил).
И още един бас.Та мисълта ми е второто басче как да го "наглася"
от 250 хц нагоре до към 4000 да кажем.
Или да си го оставя колкото може да извади от 60 хц до 4000.
Опасявам се ,че ще се прецака звука тотално с това припокриване ,( на твм-а и новото басче ),но нека каже някои с повече опит как да го измисля ????
- 100
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
100
Не го оставяй да се припокрива, а го срежи, като в срязващата честота и на двата говорителя трябва да се подава напрежение с -3dB спрямо равната част на филтъра. В тези честоти би трябвало да нямаш големи проблеми с фазата, но кой знае? Може би най-добре ще е филтъра да бъде от 1 ред-с една бобина на суба и един кондензатор на мидбаса. Тогава проблемите с фазата са най-малки.
значи....
Значи филтъра на твм-а се състои от кондензатор и бобина и реже както писах на 250 хц.Него не мисля да го пипам.Опасенията са ми ,че "новият" говорител който ще сложа ще "надвиква" твм-а и ниските ще се губят.Затова от колко хц нагоре даго сложа новият бас??? И евентуално как да го огранича да не пищи много.
твм-а е 70 вата. 8ома
Новият бас е 60 вата. 8 ома с чуствителност от 40-4000хц.
Целта е и да стане 4 ома цялата колона:) И да се увеличи т.н. " дискотечен бас" със вторият говорител.(това е жаргон ,има се впредвид около 150 хц) - за тези дето се чудят
spam: Кое точно не му е ясно на "алнико" ?
твм-а е 70 вата. 8ома
Новият бас е 60 вата. 8 ома с чуствителност от 40-4000хц.
Целта е и да стане 4 ома цялата колона:) И да се увеличи т.н. " дискотечен бас" със вторият говорител.(това е жаргон ,има се впредвид около 150 хц) - за тези дето се чудят
spam: Кое точно не му е ясно на "алнико" ?
Последно промяна от novator на Пон Апр 04, 2005 6:49 am, променено общо 2 пъти.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Посочването само на ватовете и омовете на говорител не съдържа никаква информация по която някой да ти даде съвет-трябва да пишеш модела.Чувствителноста и честотния обхват не ги смесвай-това са различни неща.Дискотечен бас е обхвата 40-50 Hz музикантски -към 80Hz ,на 150 Hz е много горен бас.С слагането на 2 басови говорителя няма да постигнеш повдигане в този обхват(ако въобще искаш това)С фазоинвертор или бандпас ще постигнеш дискотечен бас. по дискотеките използват кросовер и обикновенно го настройват да реже всичко над 80-120 HZ.p.s.Виж темата "Снимки на моя бъдещ суб"-на теб всъщност това ти трябва
?????В тази тема има само снимки ?????Какво точно ми трбваgps написа:Виж темата "Снимки на моя бъдещ суб"-на теб всъщност това ти трябва

Та сега наново имам два субуфер-а конструирани и завършени:)
С говорителите 2бр. твм писах вече ама никои не чете. Горната граница име 250 хц от втори ред е филтъра.
Искам да сложа и на двата суб-а по още един говорител с цел да се появи басът над 250 хц. или тоес да се си станат норомални колони.Та единственият ми въпрос беше "теоритично" дали новият говорител да не припокрива лентата или да го сложа от 250 хц. нагоре.Ако някои е правил колона в която има 2 различни вида баса.
Тоест единят да работи като суб , а другият като обикновен бас ( не като среди) да пише как го е направил. Единственото опасение го писах вече ,че новият бас понеже ще работи на по високи честоти ще надвиква твм-а и ще прецака целият звук.
Предложения ??
п.с. Досега сам правил само субуфери за кола доста(с винисд про алфа, и жбл воркшоп), но такъв опит не съм си правил , затова и незнам дали има смисъл (защото отрежа ли дупките ,за новите говорители ще съм се прецакал малко

Или правиш средно-високочестотна колона (към суба ) която да свири от 250 Hz нагоре или правиш 2-лентова колона която обаче трябва да захранваш от отделен усилвател(подаваш и пълен сигнал ).Щом си правил събове за коли -пробвай да подадеш на съб в кола само бас(с филтър или кросовер) а на останалите говорители в колата подай пълен сигнал и прецени сам какво се получава