съвет за филтри

Съобщение
Автор
malkiq

#16 Мнение от malkiq »

Ще преразкажа с проси думи любимата ми книга за конструиране на озвучителни тела.
Фазоинвертора е една "дупка" в озвучителното тяло чието предназначение е да създава звуково налягане. Отвора представлява една тръба с определено сечение и дължина. Целта на фазоинвертора е да ДЕФАЗИРА сигнала създаден от мембраната тъй като логичното е че когато мембраната излиза навън и тласка въздух то през дупката ще влиза въздух при което се създава вълна навън и вълна на вътре. Тези две вълни ще се извадят и общата сила на звука ще е по малка. Через точни изчисления (определяне на дължина и сечение) тази тръба дефазира сигнала и се получава ЕДНОВРЕМЕННО излиза не на въздух и от говоритела и от ръбата.
ГЛАВНАТА ЦЕЛ НА ФАЗОИНВЕРТОРА е подобряване на излъчването в областа на ниските честоти.
Аз лично не съм запознат с програмите.
Недостатък е че големите говорители имат голям "еквивалентен на окачването" обем. Те имат ниски резонансни честоти но тези честоти са постижими с огромни кутии.
Ако вземем два говоритела примерно оня 30см бас на БЛАГОЕВГРАД и някой друг техен говорител с по малък диаметър, то при едни нормални размери на кутия малкия говорител ще възпроизведе по добър бас от големия (НЕ ГОВОРИМ ЗА ПО СИЛЕН ЗВУК )въпреки че ужким големия има резонансна честота 25 Хз а малкия 40Хз.

gps

#17 Мнение от gps »

malkiq и в двата ти поста има такива глупости и безсмислици че направо се чудя от каква книга си ги чел .Аз предлагам да попрочетеш статиите в "начало" а също и разни теми из форумите и тогава да пишеш-иначе само объркваш човека.Нищо лично но нивото на bgaudio е високо и трябва да остане такова.

malkiq

#18 Мнение от malkiq »

Заставам твърдо зад всяка моя дума. Не пиша за да се правя на интересен. Моля те посочи големите глупости за да може да ги обсъдим. Моля те също така да посочиш използваната от теб литература. (надявам се не работиш с слухове)

gps

#19 Мнение от gps »

Само сайтовете на руски в които съм чел инфо за тонколони са над 60 а на английски и немски въобще няма смисъл да ги броя.В спорове не ми се влиза.Подразни ме това че в друга тема хората предлагат на юзъра малък TL проект а ти изскачаш с някакъв вкн0822 което е абсолютно несериозно.12" говорители има с Vas 30-45 л при Fs 32 Hz което позволява реализирането на малки тонколони с нисък бас.Твърдението ти че малък говорител свири по-добре от голям при оптимални и за двата кутии е просто смехотворно.Имаш някакви понятия за ролята на фазоинвертора но освен изчисления фазоинвертора се настройва( най-лесно е с генератор) на определена честота спрямо обема на кутията и параметрите на говорителя, в зависимост дали искаш да получиш гладка АЧХ (оптимална) или да получиш повдигане или спад в АЧХ заради някакво специфично звучене.И пак ти предлагам-прегледай темите по форумите хората са качили снимки кой какво е направил .Тук в bgaudio няма празни приказки и разтягане на локуми.Успех в четенето!p.s. виж раздел download -инфо колкото искаш и то на български :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”