съвет за филтри

Съобщение
Автор
Аватар
ionko
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

съвет за филтри

#1 Мнение от ionko »

здравеите аз сам фен на тема музика но имам проблем.преди време си купих два говорителя благоевградски басове ВКН 12212 имат паспортна мощност 100вата,номинален импеданс 4ома,резонансна честота 25hz+_5,чувствителност в обхвата 100-4000hz 91db,номинален честотен обхват 25-4000.карам с едни китаиски филтри дето са за 11лв единия,питането ми е ако си взема някакви други резултата осезаем ли ще бъде и ако отговора е да какви да си купя,продават някакви балгарски но незнам дали и те са добри,за средите и пиштялките не ми трябва подобрение само за баса :roll: надявам се някои да ми помогне със съвет

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivan Rachev »

:D 25 hz резонанс и 91дб чуствителност,.....крайно време е някой да отиде до Благоевград и да подари на техноложката един календар[може да е забравила коя година сме]

p.с. тези нискочестотни говорители не са това каето са[Тwin Peaks] и с филтри няма да промениш нищо....сменяй ги :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivo_Hristev »

По стандарт чувствителността се мери между 1 и 3К - демек там където е най чуствителен. Друг е въпроса че в тази област за този говорител най-вероятно да са някакви зверски пикове в АЧХ-то.

Аватар
ionko
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#4 Мнение от ionko »

значи искате да кажите че и каквито филтри да им купя ще свирят по сащия начин както с китаиските филтри :cry:

Аватар
ionko
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#5 Мнение от ionko »

имам и още едно питане :lol: имам едно усилвателче marantz мен лично много ме кефи старичко е ама свири но имам един проблем с него когато свири единия канал е по-силен от другия,пробвал сам и с други колони но пак е така че питането ми е това нещо от какво става от потенциометара ли или е нещо друго

Аватар
ionko
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#7 Мнение от ionko »

а по вапроса за усилвателя които е по-горе какво ще кажеш

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Zlatan Kitanov »

Разглоби го, почисти всички потенциометри и ключове. Това за начало. Ако пак имаш същия проблем трябва да се сменя карантийка вътре. Там вече ще те съветват по-опитните хора от форума.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Ivo_Hristev »

съществуват потенциометри дето могат да им се връткат ( настройват )двата канала един спрямо друг - виж да не е такъв твоят случай.

gps

#11 Мнение от gps »

alnico написа::D 25 hz резонанс и 91дб чуствителност,.....крайно време е някой да отиде до Благоевград и да подари на техноложката един календар[може да е забравила коя година сме]

p.с. тези нискочестотни говорители не са това каето са[Тwin Peaks] и с филтри няма да промениш нищо....сменяй ги :wink:
Наскоро някой от бандата технолози в Благоевград имаше наглоста да ми заяви по телефона че тяхните говорители били толкова качествени 8O че ремонта им можел да се извърши само в заводски условия :D :D :D -тоест да им пращам дефектните им недоносчета с куриер а те да ми ги връщат.Ясно ви е как реагирах-бурно веселие след което му обясних че какъвто и да е ремонт не може да влоши качеството на тяхните говорители-те и без това по-зле не могат да станат :D :wink:

Аватар
ionko
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#12 Мнение от ionko »

незнам обаче аз от тези говорители сам доволен при положение че кутиите им не са изчислявани свирят доста добре за моите изисквания,между другото някои ако има такива говорители го моля да ми каже кутията дето им я е направил с какав обем е и дали е с басрефлектор или е затворен обем

Аватар
eek_the_cat
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#13 Мнение от eek_the_cat »

филтри за ВКН 1221 стандартни от ОТГ 1-03 (made in Bulgaria, 1984 )
горна граница на срязване- 600Hz, 12db/oct

L1- 3mH- 300 навивки с ПЕЛ 1,2 на сърцевина от ПВЦ тръба 22мм
C1- 50мF (микрофарада има впредвид)

това е по фабрични данни, освен ако малко не са поизкривили информацията, но навихме един такъв и горе- долу там режеше. Ако е за woofer- ктивен филтър, няма как... Дано съм бил полезен :wink:

с уважение- eek_the_cat

edit- понеже и аз имам такива мисля да им правя кутии със затворен обем към 70- 80 л. и повечко вата вътре, за размери на съм мислил още съотношение- височина, ширина, дълбочина май трябваше да е 1,6/ 1/0,6 или нещо подобно, за да няма резонанси в кутията.
Aerials, in the sky
When you lose small mind
You free your life

malkiq

#14 Мнение от malkiq »

Скоро се опитах да получа информация за тези говорители (аз съм ги оформил в кутии с затворен обем 100 л.) ама от БЛАГОЕВГРАД се скатават. Подочух че еквивалентния на окачването обем е около 600 литра което немислимо. За да свирят с четота 25 Hz тези говорители се нуждаят от този обем и фазоинвертор. При затворен обем колкото и да го увеличаваме (ако щете и 1000 л.) най- ниската честота която може да се постигне е около 40 Hz.

Ето писмото от БЛАГОЕВГРАД относно искането МИ на всички данни за тези говорители: (каквото и да ти говорят знай че става думи за $ :) )

Здравейте ,

Информираме Ви, че в “Паспорта” на изделията цитираме всички параметри, които изисква БДС 4947-84 – т.7. Тези параметри се контролират при производството на всяка серия високоговорители и ние гарантираме за тяхното съответствие.
На контрол подлежат и параметрите “резонансна честота” fр и активно съпротивление на звуковата бобина Ro.
Параметрите “качествен фактор” /Qт, Qм, Qе/ и “еквивалентен обем” Vе не се контролират на всяка серия високоговорители /не се изисква от БДС 4947-84/ и съответно не се цитират в “Паспорт”.Поради производствените толеранси на формиращите ги параметри fp, Ro, Z вх.maх , тези параметри варират в определени граници и ние бихме заблудили нашите клиенти, ако ги информираме за конкретни стойности от конкретна серия, различна от серията, от която са закупени изделията им.
При желание на клиента можем да извършим измерване за конкретни, закупени от него изделия, срещу заплащане – 9 лв./час ( без ДДС) измерване в ЦИЛ към фирмата.

За повече информация моля, обадете се на тел/факс 073/884283 – Пласмент и Маркетинг.

Аватар
ionko
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#15 Мнение от ionko »

ще извинявате ама не сам много на ясно какво е това фазоинвертор,и може ли някои които е изчислявал с някоя програмка да ми каже колко трябва да е обема за да свирят прилично и кутията с какви размери да е и за тези говорители затворен обем ли е по-добре или с басрефлектор,интересуват ме някакви литри с които звучат добре но в никакав случаи да не е от порядака на 600 до кам 100 :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”