Въпрос относно материала за направа на тонколони

Съобщение
Автор
Аватар
nikiss
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Въпрос относно материала за направа на тонколони

#1 Мнение от nikiss »

Имам тонколони от ПДЧ но при този материал трябва доста сериозно оребряване за да звучат добре колоните особено ако са с по големи размери.
ВЪПРОСЪТ ми
Дали няма да се получат по добри колони от шперплат 1,8-2см. понеже шперплата е доста по твърд като материал, но все пак искам за мнение понеже не знам да не се получат някакви странични ефекти?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Въпрос относно материала за направа на тонколони

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

nikiss написа:Имам тонколони от ПДЧ но при този материал трябва доста сериозно оребряване за да звучат добре колоните особено ако са с по големи размери.
ВЪПРОСЪТ ми
Дали няма да се получат по добри колони от шперплат 1,8-2см. понеже шперплата е доста по твърд като материал, но все пак искам за мнение понеже не знам да не се получат някакви странични ефекти?
Много зависи от шпертплата. Качеството му варира в големи граници, както и цената, разбира се.
Във всички случаи оребряването е много препоръчително!

Аватар
Neicho
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от Neicho »

Да, как да не е едни гърди напред страшно прав си /Тодор Ковачев/ няма що.Знаеш ли от какво се прави ПДЧ, от какво МДФ и от какво Шперплат.Разликата е от земята до небето.Шперплата е по-здрав и от двете.Моето мнение е че шперплата е най-подходящ за направата на кутий за тонколони.

Аватар
BotsRevenge
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от BotsRevenge »

Не си прав. ПДЧ-то ако ще и от вафли да се прави, е достатъчно здрав материал, а и вибрациите затихват по-бързо при него и при МДФ-а, отколкото в доста други материали и съответно кутията по-трудно изпада в резонанс.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Zlatan Kitanov »

neicho написа:Да, как да не е едни гърди напред страшно прав си /Тодор Ковачев/ няма що.Знаеш ли от какво се прави ПДЧ, от какво МДФ и от какво Шперплат.Разликата е от земята до небето.Шперплата е по-здрав и от двете.Моето мнение е че шперплата е най-подходящ за направата на кутий за тонколони.
След като изказваш компетентно мнение, значи имаш голям опит в правенето на озвучителни тела и с двата вида материал и ние с уважение приемаме мнението ти, само че, нека чуем аргументи - защо смяташ така? Това, че е по-здрав, по какъв начин се отразява на звука? Ламарината е още по-здрава... :wink:
Румен каза достатъчно по темата.

Аватар
Neicho
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от Neicho »

Мнението си беше лично мое,смятам че колкото е по-здрав материала толкова по- малко ще е трептенето на кутиятя и няма да има нужда да се оребрява отвътре.А също така мисля че и руснаците не са нито неуки нито много богати за да използват именно този материал за направата на кутий.Аз слушам на Радиотехника S90 който са направени от 22мм. шперплат.А искам да отбележа и че съм мебелист/дърводелец/.За мен темата преключи, няма да пиша повече за нея не ми се спори.

Аватар
Neicho
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от Neicho »

:D Не разбирам на къде биеш сега :?: И това за лецотехническия :D

guitman
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от guitman »

Твърдо съм за талашита. Конструкцията от талашит има по висока резонансна честота и повече активни загуби които я гасят. Определено разликата в звука се усеща.
Последно промяна от guitman на Нед Фев 04, 2007 6:16 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Neicho
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#12 Мнение от Neicho »

Да,закачка :D там са дървосекачи нашия не мислиш ли :?:

Аватар
nikiss
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от nikiss »

Благодаря за сискусията, мисля че разбрах предимствата и недостатъците и на двата материала, дали няма да е най добре да се направи бокса отвътре с ПДЧ, а от вън с шперплат?
:)
мисля, че ще тежи доста но и ще звучи

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”