ribbon tweeters problem
-
AdsBot [Google]
ribbon tweeters problem
Çäðàâåéòå
Èìàì äâà ëåíòîâè VLDD 80 ãîâîðèòåëè, íî íåùî íå çâó÷àò êàêòî î÷àêâàõ. Äî êúì 10-12 kHz âñè÷êî å ÎÊ,
àìà ïî-íàãîðå ( êúäåòî òðÿáåà äà å ñèëàòà èì) èçäèøàò. Îáùî âçåòî çâó÷àò êàòî îáèêíîâåíè
êîíóñíè Â× ãîâîðèòåëè. Íÿêàêâà èäåÿ êàêúâ ìîæå äà å ïðîáëåìúò è êàê äà ñå îïðàâè?
Èìàì äâà ëåíòîâè VLDD 80 ãîâîðèòåëè, íî íåùî íå çâó÷àò êàêòî î÷àêâàõ. Äî êúì 10-12 kHz âñè÷êî å ÎÊ,
àìà ïî-íàãîðå ( êúäåòî òðÿáåà äà å ñèëàòà èì) èçäèøàò. Îáùî âçåòî çâó÷àò êàòî îáèêíîâåíè
êîíóñíè Â× ãîâîðèòåëè. Íÿêàêâà èäåÿ êàêúâ ìîæå äà å ïðîáëåìúò è êàê äà ñå îïðàâè?
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Не съм съгласен. Ако поразгледаш exoticaudio.org ще видиш че с точно такива говорители подпират отгоре широколентовите драйвери....gps написа:отдавна всички спряха да използват такъв тип говорители-проблема не само в нивото на SPL а и в тембъра на такъв тип говорители-не е приятен за ухото.смени ги с нещо прилично(ще трябва да промениш и филтъра) и си решаваш проблема.
-
Sasser
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Проблема най-вероятно е в трансформатора. Тези говорители ги бях намразил преди години - даже един такъв го познах по свиренето в чужбина. Ако се оправи трафа - ще свирне много приятно. Но е много чувствителен към механични въздействия - даже въздушна вълна от замахване, примерно с книга пред него, може да го повреди.
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Наистина, вероятната причина е или в трафа, или, ако са от по-старото благоевградско произвадство-може да се е изместила лентичката и да опира в полюсната наставка. По-новите са с мембрана, поставена в рамка, върху мембраната е нанесена чрез изпарение металната проводима част.
Не знам, какво не му харесвате на изправен и добре изработен лентов високоговорител. Той има най-ниските преходни процеси, липса на локални резонанси и гладка честотна характеристика. Това ми прилича на мнението на някаи певци, че кондензаторните микрофони им "сушат" гласа. При тях няма нищо за сушене, както и за каквото и да било друго. На крива ракета, космоса и пречи.
Не знам, какво не му харесвате на изправен и добре изработен лентов високоговорител. Той има най-ниските преходни процеси, липса на локални резонанси и гладка честотна характеристика. Това ми прилича на мнението на някаи певци, че кондензаторните микрофони им "сушат" гласа. При тях няма нищо за сушене, както и за каквото и да било друго. На крива ракета, космоса и пречи.
Мерси за отговорите 
Говорителите ги бях купил от един майстор, близо до Орлов мост, който твърдеше че са правени в МЕИ-то, ама на мен ми изглеждат малко като самоделки - нямат етикет и лентите са закрепени на гетинаксова платка, която се вижда отвън
Иначе корпусът изглежда точно като на ВЛД 80.
ето характеристиките:
http://vissokogovoriteli.plc.bg/pics/d/vldd80.html
Какво точно трябва да се оправи на трафа - магнитопроводът ли да се смени ?
Говорителите ги бях купил от един майстор, близо до Орлов мост, който твърдеше че са правени в МЕИ-то, ама на мен ми изглеждат малко като самоделки - нямат етикет и лентите са закрепени на гетинаксова платка, която се вижда отвън
ето характеристиките:
http://vissokogovoriteli.plc.bg/pics/d/vldd80.html
Какво точно трябва да се оправи на трафа - магнитопроводът ли да се смени ?
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Ще бъде много трудно да се смени магнитопровода. Ако е възможно, трябва да се мине на по-голям размер, но не е задължително. Има и друг начин, да се подобри звученето. На времето съм конструирал три озвучителни тела с лентови говорители за завода в Благоевград, като и трите, по мнението на Хайфистите звучаха много добре, едното даже спечели златен медал на панаира в Пловдив. Друг и въпроса, че на тези от завода им се сториха сложни и не ги пуснаха в серия. Та при използването на лентовите говорители има две особености. Никога не ги ползвай за двулентови тела, въпреки, че им дават честотна лента от 2,5 kHz. Точно в тази област си показва магариите трансформатора, а и попадането на ниски честоти може да деформира лентичката. Те звучат добре над 4,5-5 kНz. Ако ги ползваш като супертуитер над 8 kHz-още по-добре. При срязваща честота около 4,5 kHz трябва да се ползва филтър със стръмност 18 dB/oct, което е причина за въртене на фазата и трябва да се внимава със сфазирането между него и средите. Ако е като супертуитер при по-високо срязване, може да се ползва и филтър 12 dB/oct.
Другата особеност е, че не издържа дори и краткотрайни претоварвания-поради малката маса на лентичкете, което иначе е предимство, при претоварване много бързо изгаря. Но ако се ползва грамотно и ако усилвателя има добра защита-не е страшно. Аз си свиря с такива вече 8 години и не съм имал проблеми, а един колега сменя лентички всяка седмица. Просто трябва да се внимава с лауднес-а, и при високи нива да не се ползва.
Другата особеност е, че не издържа дори и краткотрайни претоварвания-поради малката маса на лентичкете, което иначе е предимство, при претоварване много бързо изгаря. Но ако се ползва грамотно и ако усилвателя има добра защита-не е страшно. Аз си свиря с такива вече 8 години и не съм имал проблеми, а един колега сменя лентички всяка седмица. Просто трябва да се внимава с лауднес-а, и при високи нива да не се ползва.
-
Ivan Rachev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
VLD-to ne e ribonovo....ribon=med vurhu plastika
...v exoticaudio samo nqkoi ot 6irokite lenti sa podprqni s ribon,istinskata 6irokolentova sistema se sustoi ot 1-driver bez filtar
...imam VLD na Vul4ev s sreburno traf4e i razlikata e tolkova malka 4e ne sum siguren 4e q ima izob6to 
P.S. VISATON imat ne lo6 ribonov driver-MHT12 ,150 watt srezan s 12 db na 3000hz,2000-40000hz,91db w/m-150 evro za broika...izpolzval sum nqkolko puti, i vupreki 4e sum 6irokolentov fen mi napravi o4udva6to dobro vpe4atlenie
...az li4no s parite za 2 takiva 6tqh da si zema edin Lowther na staro 
P.S. VISATON imat ne lo6 ribonov driver-MHT12 ,150 watt srezan s 12 db na 3000hz,2000-40000hz,91db w/m-150 evro za broika...izpolzval sum nqkolko puti, i vupreki 4e sum 6irokolentov fen mi napravi o4udva6to dobro vpe4atlenie
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Ivan Rachev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Едно време (по Татово) си купих едни благоевградски лентови пищялки с рупор - по 40лв. едната - много пари за онова време. Звука обаче не ми хареса. Като че ли бяха за "джангър" дискотечни колони. На всичкото отгоре като ги изгорих е един сигнал-генератор им сложих лентичка от станиол на шоколад назъбена с гребен. Звука въобще не се промени
От тогава ползвам само купулни пищялки.
От тогава ползвам само купулни пищялки.