Двулентови тонколони
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
аз също съм рещил да правя 2-лентови с този ARN -от доста време един приятел ме врънка.вярно той най-много държи на външния вид(ще си поръчва кутии с естествен фурнир при добър дърводелец) но това което пишеш за напасването ме притеснява.ако не ти представлява проблем пиши по-подробно-чувствителноста ли е причината или честотния обхват? p.s.-току що видях че по-надолу в форума има мнения за този ARN и се препоръчват няколко вида вч към него.Zmej написа:Аз лично изпитвам много големи съмнения относно напасването на каквито и да е високи към точно този ARN...![]()
Не можеш ли да се ориентираш към някой мидбас, примерно вифа18, или ти идва много?
Виж сега, тази комбинация не съм я правил, но и не мисля да я правя, т.е. говоря принципно. Значи, според мен този ТВМ истински среди просто не може да изкара - то си личи дори и от самата му картинка - липсата на купол и концентричното 'набраздяване' на мембраната говорят за това. Дори ТВМ си го водят 'woofer', а не мидбас. Другото - големия диаметър на мембраната. Принципно към 20см е 'границата', (въпреки, че съм виждал 2лентови студийни монитори с 30см ниски, ама там нещата са други) би могло да се съгласува с по-големи високи, които слизат по-ниско.gps написа:...ако не ти представлява проблем пиши по-подробно...
Т.е., искам да ти кажа две неща
- средите на този говорител (ако и доколкото ги има), няма да са истински, ами по-скоро резонанси на мембраната.
- дори тези среди да ги има, в честотната област, в която трябва да ги съгласуваш с високия (който задължително трябва да слиза ниско, как ще свири там, е друг въпрос), ще са много насочени. Ти можеш (евентуално) да изравниш колоната на 0 градуса, ама не е там номера - кога ще я слушаш централно?
П.С. това са само опасения, просто мисля на глас, надявам се да съм ти бил полезен...