Още едно Woofer-че
малката дъска(ребро) рябва да е с тясната страна към другата -като буква Т .а за кросовера -по дискотеките го настройват от 90 до 120 Hz а музикантите от 200 до 400 Hz -ясно е че ще си прецениш сам.преди време един приятел ми подари стари гардероби -22мм пдч толкова плътно че като го пробивам с свредло за метал -посинява!ако можеш да намериш такъв материал......
за летвичките разбрах, кросоувър-а има смяна на фазата, и там ще се ескпериментира.
oceanman предлагаш ми да сложа бубини въпреки че ще има активен филтър? това с каква цел се прави. Ако ползвам бубини ще са със сърцевина 100%. Смятате ли че ако е само от шперплат около 25-30мм ще стане и горедолу колко струва около 6-7кв.м. че май толкова ще ми трябва.
gps, видях в едан друга тема говориш за фазоинвертор тип "пясъчен часовник", понеже нищо не вдявам от руски, знеш ли как може да се изчисли за бандпас кутията.
oceanman предлагаш ми да сложа бубини въпреки че ще има активен филтър? това с каква цел се прави. Ако ползвам бубини ще са със сърцевина 100%. Смятате ли че ако е само от шперплат около 25-30мм ще стане и горедолу колко струва около 6-7кв.м. че май толкова ще ми трябва.
gps, видях в едан друга тема говориш за фазоинвертор тип "пясъчен часовник", понеже нищо не вдявам от руски, знеш ли как може да се изчисли за бандпас кутията.
- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Сори...Нещо не съм разбрал,че ще има активен филтър...Ами това е добрият вариант...Давай тогава смело...Ако направиш и този тип фазоинвертор,мисля,че доста ще спечелищ.Аз имам няколко системи сполучливи с една друга конструкция,разновидност на "Power port"...Мисля,че ще се получи добре...А за тази статия,имам я,но не съм я изучавал подробно...Нека ГПС да каже...
при толкова къси фи едва ли ще имаш странични ефекти които да налагат използването на по сложен фи.затова и в таблицата почват от по-дълги фи. това което е със зелено в таблицата е за фи с правоъгълно сечение който е даден на чертежа L1 и L2 от червения сектор на таблицата са за фи с правоъгълно и кръгло сечение .когато обсъждахме темата някой предложи от нормална цилиндрична тръба с нагряване и формоване върху конусовиден дорник да се правят такива фи.ако избереш този вариант гледай размерите в червения сектор на таблицата и другия чертеж .
малко съм разсеян пропуснал съм това че имаш по 2 фи .значи сега като пресмятам наум приблизително 2х100мм диаметър и 83мм дълги са еквивалентни на 1 -140мм диаметър и 41,5мм дължина .за другите 2 еквивалента е 140мм диаметър и 114мм дължина.едва ли при тия размери ще се получи :органен ефект: характерен за дългите фи.но друго си мисля-защо след като бандпас -ите са с високо кпд в дискотеките където се търси силен (а не качествен) звук не съм виждал такива системи.вероятно обертон (чиито говорители ползваш) са преценили всички възможни кутии с този тип вг. но не виждам в сайта им бандпас с такива.струва ми се че трябва да се консултираш с тях -в крайна сметка си им клиент -не вярвам да е фирмена тайна информацията става ли с тези вг. бандпас или не.може и да съм излишно предпазлив но все пак да хвърлиш доста пари и усилия за кутии които да се окажат неудачни.........
Ами може да им пиша, макар че предния път не ми отговориха. За ф.и. BassBox каза други дължини, на първия 88, а на втория 200. Оказа се че тръбите които имам не са 100мм ами 95мм. При изчисление с 2 такива на малката камера се получава дължина от 70мм и максимална скорост от 15.5м/с, което ми се струва добре. За голяма камера при 2 ф.и. с диаметър 120мм имам дължина от 358мм и максимална скорост 13.4м/с. Скороста е добре обаче незнам дали дължината не е доста. При 100мм имам дължина 229мм и скорост 19.2м/с, предполагам че тази скорост е добра, а и дулжината е по-малка.При каква дължина и скорост почват да се проявяват нежеланите ефекти? Само да не се окаже така че да ми трябва някой нестандартен размер че няма от каде да го намеря.
според статията в руския нет (която е превод от италиански автор- Ж.П.Матрацио) ако скороста на въздуха в фи е повече от 25-27 м /с възникват странични ефекти.посочена е програмка за изчисляване на фи тип :пясъчен часовник: на www.audiocarstereo.it -на ACS software-пробвах да разбера нещо но като не знам италиански
ако се намери някой да я преведе ще бъде много полезна за всички .

аз превеждах и руския и италианския сайт и открих само 2 неща. Един .xls файл със описание как се прави ф.и. тип "Power port". Също и една досовска програма за смятане на филтри ама е на италиянски и нищо неразбрах. Днес пообиколих малко за дървен материял и направо ме забоял главата. Ако го правя от 18мм ПДЧ + 12мм шперплат, ще ми излезе 160-180лв със рязането, общо става 30мм и трябва да си играя да ги лепя. Ако е от 22мм шперплат излиза към 200-220лв. Имаше и някакво дебело ПДЧ поне 30мм от нещо ще излезе под 150лв. Много се чудя какво да направя щото това са доста пари. После има лепене, винтове, облицовка, абе бая пари излиза. Ако сменя говорителитя със 15XB600 ще станат по-малки и по-евтини, за сметка на 2-3dB но мощтността която кара горовителя да ходи докрай пана от 200W на 120W. E, 120W ми се виждат много малко. Направо незнам какво да правя. Рефлексите мисля да ги оставя това което смятах последно, звучи ми добре. Само има един малък проблем с тях, във малката камера външния диаметър на ф.и. е 100мм, а височината на камерата е 104,5 по последни изчисления със вкарани 6л материал за да мога да увелича височината. Няма ли да се получи нещо като ф.и. е толкова близо м/у двете стени.
Последно промяна от Morgan на Нед Яну 09, 2005 2:32 pm, променено общо 2 пъти.
â ðóñêàòà ñòàòèÿ äîñòà äîáðå å îáÿñíåíî çà âëèÿíèåòî íà ñòåíèòå íà êóòèÿòà âúðõó ôè. òàì å äàäåíî ÷å íàé-äîáðèÿ âàðèàíò å ôè äà è íàïîëâèíà èçâúí êóòèÿòà çà äà íå ìó âëèÿÿò ñòåíèòå.âèæäàë ñúì òàêèâà ôè íà àâòîìîáèëíè sub-îâå íî ñòúð÷àò ïîä íàêëîí 45% èíà÷å å ãðîçíî è íåïðàêòè÷íî.òàêà êàêòî ãî îïèñâàø íå ìîãà äà ñè ïðåäñòàâÿ êàê èçãëåæäà êàìåðàòà .çíàì ñàìî ÷å îò âúòðåøíèÿ êðàé íà ôè (êîéòî å â êóòèÿòà) äî ñòåíàòà íà êóòèÿòà òðÿáâà äà èìà ðàçñòîÿíèå ïî-ãîëÿìî îò äèàìåòúðà íà ôè çà äà íÿìà âëèÿíèå.êîãàòî òè ïðåïîðú÷âàõ 15õâ600 èìàõ âïðåäâèä íå ñàìî T/S ïàðàìåòðèòå ìó -òîé ïðîñòî ñâèðè ïî-áàñîâî îò 18â400,18â500 -òåìáúðà ìó å äðóã.à è àç ñúì ãî ñëàãàë â 100ë êóòèÿ ñ ôè à òîâà ñà ñúâñåì ñêðîìíè ðàçìåðè.çà ïä÷-òî êàêòî è äà ãî ñìÿòàø ùå ñòàíå òåæêî è ñêúïî.äîêîëêîòî çíàì êóòèèòå íà îáåðòîí íå ñà ÷àê òîëêîâà äåáåëîñòåííè-ìîæå áè ñå íàáëÿãà ïîâå÷å íà óêðåïâàùèòå ðåáðà.êîëêîòî è äà å ñìåøåí ïðèìåðà-ïðåäñòàâè ñè åäíà ëîäêà-îñíîâíèòå óäàðè ãè ïîåìàò ðåáðàòà à îáøèâêàòà å ñðàâíèòåëíî òúíêà.
Ами представи си 2 плоскости на разтояние 104мм, а м/у тях трябва да навреш тръба със Ф100, остава по 2мм от всяка страна. За това си мисля да запълня тая празнина и да стане така все едно от двете страни на ф.и. има стена, по този начин дължината се скъсява съответно от 72мм на 53.5мм и от 330мм на 308мм, хем ще избегна проблема, хем ще са по-къси тръбите. Кутийте мога да ги направя от 18мм ПДЧ и ще ми излезе м/у 50лв и 80лв. Доста е евтони но не съм сигурен че ще мога да ги укрепя достатъчно здраво. Голямата камера грубо е 55х65х70, мога да пъхна 2 плоскости под някаква форма, например

Ако са две такива по голямата дължина дали ще стане здраво, защото това е единствения начин да намаля цената.
Ако са две такива по голямата дължина дали ще стане здраво, защото това е единствения начин да намаля цената.