Помогнете за смяната на говорител

Съобщение
Автор
Аватар
Demony
чете
Обратна връзка:

Помогнете за смяната на говорител

#1 Мнение от Demony »

Здравейте!От скоро съм във този форум и най сетне реших да се възползвам от вашата помощ :D

Значи историята е следната:

преди много време около 10 години баща ми взе уредба Panasonic за някакви чудовищна сума за онова време! 10 години бачкаше безпроблемно!Без да даде никакви дефекти или проблеми!Е да но уви 10 години баща ми я слушаше на Deep Purple а аз на хаус музика но вчера ни дойдоха гости и издуха някаква чалгия и изведнъж само видях как през басрефлектора па колона взе да пуши и звука стана ужасен!Замириса на изгоряло и на мен веднага ми стана ясно за какво става на въпрос!

оказа се че двулентовите колонки за се развалили!Изгоряли са им високите!

проблема е с какви други високочестотни говорителчета да ги замена като тези незнам какви са?

ето малко снимки да придобиете представа за какво става на въпрос!

Ето какво пише на колоните

Изображение

Ето как изглеждат колоните под капака

Изображение

Ето как изглежда изгорялия говорител

Изображение

Изображение

Ето и другия говорител.Двата са вързани Паралелно като звука за високочестотния минава през един кондензатор!

Изображение

Проблема е откаде да намеря такъв говорител !Трябва да е абсолютно същия защото има гнездо специално за него издълбано в колоната и говорител с друга форма и размери няма да може да се монтира!

рамката ва говорителчето е квадратна както се вижда от снимките и е с размери 6.2 х 6.2 см!

Благодаря за помоща!

Аватар
bis
има опит
има опит
Обратна връзка:

Re: Помогнете за смяната на говорител

#2 Мнение от bis »

:lol: Ами така става когато:
Demony написа:...... дойдоха гости и издуха някаква чалгия....
Иначе абсолютно същия говорител ще намериш трудно. Едно от решенията е да го поправиш (пренавиеш) при някой който го може. Не, че е най-добрия вариант ама за тоя вид музика няма да е от голямо значение.

Аватар
Demony
чете
Обратна връзка:

#3 Мнение от Demony »

ами незнам как обаче тези колони вадят много добър звук!Всмисъл слушал съм и Jamo Technics Sony но незнам как но с толкова малък говорител на средите и ниските вадят страшно плътен и дълбок бас!проста изглежда че басрефлекторите им са изчислини много добре защото кото махнах развалената колонка и пуснах колоната звука беше ужасен!Иначе беше кристален!?Но засега искам да купа нов а не да го пренавия!

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Anakin »

Тази уредба я знам скоро сменяше един приятел стъпало,да знаеш че е много скъпа интегралната и няма никаква иформация в нета за евентуална замяна,а що се отнася до свирня тази уредба е смешна просто винаги ми е било интересно защо има таи дупка на кутията,а пищялката я сменяй ама и филтър си сметни.Защото май нямаше оригинален.

MAX

#5 Мнение от MAX »

ми мога да ти предложа едни българки 12лв е пачето,смятам че ще ти вършат работа,по евтиноедва ли има нешо по хубаво,или пак бг та ама хатиени подобни са като на снимката тоято си дал метален корпус :D пък може и пиезо електрични :finga: последното не експериментирй

Аватар
Demony
чете
Обратна връзка:

#6 Мнение от Demony »

Anakin написа:Тази уредба я знам скоро сменяше един приятел стъпало,да знаеш че е много скъпа интегралната и няма никаква иформация в нета за евентуална замяна,а що се отнася до свирня тази уредба е смешна просто винаги ми е било интересно защо има таи дупка на кутията,а пищялката я сменяй ама и филтър си сметни.Защото май нямаше оригинален.

Ами незнам ама 10 години не е мръднала хем е издувана докрай!По едно време я мъчих с по колони по 250 вата едната реални и с един вентилатор за компютър отзад!Свиреше с тези колони на макс цяла нощ!А сега какво стана от музиката ли .........За сравнение мой приятел си взе JVC и още първата година и се развали диска после замина и стъпалото а накрая и колоните се прецакаха!А беха уж 200 вата едната!!!!На тези поне си пише некакви реални работи!А за свирнята панасоника мога да кажа че съм много доволен!Просто за уредба на толкова години свири повече от прилично!Сегашните измислени уредби могат само да и дишат прахта 8)

МАХ ще вида и евентуално може да ти пиша да се разберем нещо за говорителчетата!А като мойто ли са ?Защото както казах неискам да правя други дупки и преправяния!

stereofonix

#7 Мнение от stereofonix »

Темата взе да предобива ала-бала вид :) взе да се разводнява и да се предлагат дори БГ говорители ... ако тази уредба ще си я позваш ти си вземи по-добри от бг говорители ... ако мислиш да я махаш и да "натикваш" някой с нея и да отбиваш монера ... отиваш на битака и вземаш "някав" говорител слагаш и бягаш... отделен е въпроса купова4а след като я вземе дали ще е доволен и колко време ще те сърбят седалищните части :wink:

gps

#8 Мнение от gps »

Просто виж в сайта на www.steadygroup.com дали има подходящ по размер говорител но имай предвид че в сайта им има доста по-малко модели говорители отколкото в магазина им така че е най-добре да отидеш там.Миналата година обсъждахме тема за смяна на точно такъв говорител май беше в "обща информация"

Аватар
sound
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от sound »

Чалгията /при все вроденото ми отвращение към този вид музика/ не е причината да ти изгори високочестотния. Най-вероятно разделящият кондензатор с времето е дал лекаж и като сте поиздули уредбата цялостно е окъсил, като така ти е пуснал баси и среда към пискалето.
Резултата си го видял с очите си. Като сменяш високочестотния, смени и разделителния кондензатор. Гледай да е биполярен, с пробивно напрежение поне 63 v. Не се пъни да търсиш оригиналния - той не е нищо особено. Забелязъл си надписа "Чайна". За сведение - носи емблемата на Матсушита Електрик, т.е. фирмата, чиито изделия носят марката Техникс и Панасоник. Просто потърси в.ч. говорител със същата форма, ако малко се различава по геометрични размери - уплътни с болкит и му постави отпред решетка, за да не те дразни кърпежа. Не се пъни също така да търсиш 6 омов - сложи 8 омов и намали стойността на кондензатора с 1.5 пъти. Може да закръглиш до най-близка стандартна стойност, желателно - по-малката. За да не ти свирят различно двете колони, направи същото и с другата, или поне превантивно смени кондензатора, дане се повтори същото светлинно и мирисово шоу. Желая ти успех!
Последно промяна от sound на Чет Апр 13, 2006 10:16 am, променено общо 1 път.

Аватар
Demony
чете
Обратна връзка:

#10 Мнение от Demony »

Благодаря за помоща! :D

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”