Bi-amping и активни разделителни филтри :)

Съобщение
Автор
boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Bi-amping и активни разделителни филтри :)

#1 Мнение от boris_valkov »

Можете ли да ми обясните как точно седят нещата с би-ампинга и освен това с активните филтри? Разбрах че може да се получи честотен обхват с близо една октава по-нисък от обикновено... нещо такова :)

Значи в момента правя трилентови тела с обикновена кутия с фазоинвертор и обмислям всякакви възможни варианти за закачаме и какво ли още не... за ще използвам пасивни филтри от 2ри ред, взех ги от пас иначе са на интертехник, но попаднах тия дни на варианта да сложа активен eq филтър преди баса...

надявам се разбрахте какво имам предвид :)
мерси предварително

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Направих преди известно време активни филтри Linkwitz и съм със 3 стъпала общо-1 за бас (QuadMK), и 2 TDA7294 за шириколентовите.
Цялото това нещо свири много добре, баса е плътен и мощен, средите и високите са ясни и чисти, което ме удовлетворява.
Суб-а е бандпас със един китайски 8" говорител, който за голямо мое учудване издържа продължително натоварване от 100 вата.
Широколентовите колони са Pioneer 2-way.
Цялата работа ми излезе сравнително малко, не е във никакъв случай Hi-End , но е нещо доста прилично :)

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от boris_valkov »

Това което аз обмислям в момента като вариянт е на двете трилентови колони да закача на отделни стъпала баса и среди+пищялки, но как точно трябва да стане филтрирането на сигнала преди баса това ми е въпроса :)
Можете ли да ми обясните с конкретен пример как се прави?

мерси :)

audioman

#5 Мнение от audioman »

Има един куп, че даже и повече варианти на филтри за тази цел, ти по-прост ли искаш, или по-качествен, с по-добри фазови хар-ки???? За да свалиш една октава надолу, ще ти трябва КОмпенсатор за баса, но той ще работи добре само ако имаш Резерв от мощност в стъпалото и РЕЗеРВ от такава /разбирай ХОД/ в говорителя. Ако искаш покъртителен бас в малък обем - Scan Speak, или Peerles Xls, За последния ще ти трябва 250-350Вт стъпало, но ще събориш стените с него, /не само прозорците/ :wink:
Има и вариант с Motion Feedback на басовия говорител, но схемата, която имам, работи с двунамотков говорител..... С такова нещо наистина се сваля 1 и повече октави.

Zmej

#6 Мнение от Zmej »

Ами старите ми колони са активни - три ленти + субуфър - на трите ленти ниския и средите са на общ усилвател, високите са отделни, уфъра и той е отделен - общо 5 усилвателя. Ако искаш, мога да ти ги покажа, ама няма да си очарован, и без това са в процес на разкарване... И схемите на всичко мога да ти дам, бях ги правил преди 9-10 години като дипломна работа в техникума... :lol: Филтрите са 12дб/окт., нито са настройвани, нито са мерени. Говорителите са мъка, усилвателите са горе-долу добри, като се има предвид, че не са настройвани и те. Усеща се, че свирят разтоварено, но общо взето е това. Може би има смисъл за нещо наистина добро, засега съм се отказал.
Жокер-е, това с чувствителностите е така, но ти винаги можеш да си ги нагласиш с потенциометри преди крайните стъпала. Слухът е доста точен. Проблемът в този случай (и то доста сериозен) е с компенсациите в неравномерностите на АЧХ на отделните говорители и напасването им един към друг. Хубавото пък е, че усилвателят е свързан директно към говорителя. И никой не е казал, че филтрите задължително трябва да са активни - с пасивни също става добре, само дето среза ти не е толкова стръмен. А ако си гледал схемите на чичко Елиът, откажи се... Като видя толкова операционни един след друг, и ми става лошо (не че моите старите не са така, ама като разкарах един - два операционника, нещата се подобриха доста)... Има и по-добри начини. :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”