След допълнителното прибавяне на вата в пайпките и дообработване на RLC+Zobel филтъра получих много задоволителни резултати - много по "резки" и отсечени тонове, с малко загуба в нискочестотната картина...
Какво е новото: ще направя закръгления долу на устата на тонколоната (за които говорихме с progressor), с което се надявам ниските да станат по-изразителни и плътни.
Започнах да правя субуфера с ARN226-07/8 8ohm, противно дори на моите очаквания реших да направя Closed обем около 40-42 литра, като с малко не спазя стандартните пропорции за кутия, т.е. ще го направя малко по-висок за сметка на другите размери, а говорителя ще го изместя асиметрично на всичко

Взех си кросовър с срез на 250/125 и 80Hz, като мисля да ползвам този на 80Hz, пробвах го веднага на Пайпките с BG20, на 80 се чуваха доста ниски , но "дрезгави".
Мисля да направя два усилвателя - дискретни елементи - готови комплекти от хобикит- единствено ще заменя 2N3055 със MJ15003-ки
Този суб (по един брой за канал) мисля да го строя редом до Пайпките като го кача на малко по-високи спайкове, а цялата тази "двойна" конструкция мисля да я вдигна на още по-високо за да мога вече да експериментирам с някой високочестотен говорител (Zmej, абе занимава му се на момчето

Имам намерение да пусна сигнал през кросовъра към субовете, а пайпките евентуално да срежа в най-ниските (под 80хц) ако има нужда... За високочестотни мисля да ползвам (поради липсата на пазара на VLDD и поради финансовата ми невъзможност за Ribbon Tweeter) VIFA - или TC20TD05-06 или PL27TG35-06, като за първия ме притеснява лекият пад от 2-3дб около 20кхц, но за PL27 ме тревожи пиковата област от 10 до около 18кхц, a може би и дори симпатичния малък DTW72-8оhm на Visaton... дайте мнение за този третия...
След като сглобя усилвателя и настроя кросовъра към него мисля да направя на цялата електронна апаратура нещо като предусилвател- мини с NE5532 и малко дискретни за Усилване, Bass, Treble и Balance. Така ще мога да оставя DoZ-a (засега) като стерео блок без потенциометър, а централно ще усилвам (едновременно) всичко ...
Единствено при експериментите ще мога да променям L-Pad (ако се наложи) за уравняване на нивото на високите с пайпките...
С всичко това ще се опитам да не изгубя 3D-картината.

Какво мислите за цялото това писане от моя страна?
Приветствам и плюсове и минуси , въпреки че от първото не очаквам много

Благодаря! Поздрви! Ники.