Как се мерят колони?

Съобщение
Автор
Zmej

#16 Мнение от Zmej »

Mи седя и си мисля, ама по-плавно ми се чини по-добре... Колкото по-плавно, толкова по-добре... А за покритието - може би лаково... Не знам, меренето ще си покаже... :roll:

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Bojo »

Меренето продължава, заедно с мислене и четене. Тук има нещо интересно: www.assembly.nm.ru/audio/as/as.html и по специално статията на А. Клячин.

HI-FI

TrueRTA

#18 Мнение от HI-FI »

Някой използвал ли е програмата TrueRTA за измерване на АЧХ? Аз спретнах една опитна постановка в домашни условия :) с непретенциозна техника - Creative SB PCI128 (Ensoniq ES5880) и обикновен кондензаторен микрофон. Разположих микрофона на около 1м от колоната, пуснах бърз суип и се получи това, което не изглежда май никак добре :( :

Изображение

Чудя се дали градуировката на програмата във вертикална посока не е удвоена :D или наистина нещата стоят зле :?: :? Питам се дали в домашни условия на принципа на бърз суип е възможно да се измери реалната АЧХ :!: :?:
Последно промяна от HI-FI на Пет Дек 02, 2005 9:13 pm, променено общо 1 път.

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от taslak »

BOJO написа:
Това, за изравняването на акустичните центрове, ме вълнува много. Значи вариантите са три: 1. наклонена предна плоча 2. Вкопан висок 3. Изнесен с пръстен мидбас.....
4. Инверсно монтиране на говорители, т.е. най-отгоре нискочестотния, а под него - високочестния.
Поради наличието на акустичният център на нискочестотния говорител по-навътре от плоскостта на предния панел, при подходящо разстояние до слушателя е възможно пътищата изминавани от звука генериран едновременно от нискочестотния и високочестотния да се изравнят (поне на теория). Във всеки случай разликата в разстояниято е по-малка от това получавано при "нормално" монтиране на говорителите, т.е. отгоре високочестотния а под него - нискочестотния.

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от taslak »

В тестовите дискове на американското списание Streophile и по-точно #2 има трактове със записани честоти от 20 Hz до 20kHz, подходящи за измерване на честотната характеристика в домашни условия. Записаният сигнал не е чиста синусоида, а е допълнително модулиран с честота около 5 Hz (получава се така наречения warble tone). Така е възможно да се минимизира ефкта на резонансите в помещението. Аз специално винаги така правя измерванията си и те ми служат за "вътрешна" консумация, т.е. мога да сравнявам какво се получава след поредните промени. Слушането е отделно , разбира се.

Според мене това, че се отчита помещението при измерването на колоните, в известна степен е добре, особено ако слушаме колоните в същото помещение.

Ако искаме да елиминираме влиянието на помещението най-простия начин е да се направят измервания на колоната в гората. Без майтап!

А сега и аз да поставя на свой ред един въпрос: Как се мери SPL създадено само от отвора на BR или TL?

HI-FI

#21 Мнение от HI-FI »

taslak написа:...
Това за гората ми хареса :wink: и сигурно е така, като ще добавя, че може и на полето в тихо време :lol: Аз обаче се заинтригувах от траковете от американското списание Streophile ...
Ще се радвам ако има начин да получа поне един от тези тракове за да пробвам и аз ...
10Х :wink:

Аватар
Stoqn
има опит
има опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Stoqn »

Защо няма да стане с наклон на предната стена виждал съм го някаде и мисля да го пробвам.Мисля че е по добре от вкопаването на високочестотния.А някой мислил ли е за монтирането на високочестотния отгоре.Така мисля че ще стане най-добре.
Изображение

HI-FI

#23 Мнение от HI-FI »

Аз вече разполагам с капсула на Panasonic WM-61B и повторих измерването. Резултатът е сходен, разликата е едно повдигане над 6 KHz. Включил съм я директно към звуковата карта и ми прави впечатление, че е доста чувствителна. Явно измерването на АЧХ в обикновена стая е доста трудно или може би невъзможно :cry: Някъде бях чел, че ставало с импулсен сигнал. В програмите който използвах SpectraLAB и TrueRTA май има такава опция, но нещо не ми е съвсем ясно как точно да задам измерването. Ако някой може да помогне - ще съм му безкрайно благодарен :!: :wink:
10Х :)

Lyubo Yanev
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

ре

#24 Мнение от Lyubo Yanev »

пробваи това:
http://www.claudionegro.com/

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”