BandPass BOX with Boschmann SYLB-10 | SYLB-12
По-добре недей да използваш този материал, не е подходящ. За него е казано, че се използва в строителството. Той е с нееднородна материя и благодарение на значително по-едрите частици в сравнение с ПДЧ и МДФ, е по-слаб и резонира отвратително.
Преди време гледах едни кутии направени от този материал, за авто бокс с шестоъглна форма и направо ми стана лошо като видях какво пробутват на хората т.к. цялата кутия беше облепена отвън с филц.
Преди време гледах едни кутии направени от този материал, за авто бокс с шестоъглна форма и направо ми стана лошо като видях какво пробутват на хората т.к. цялата кутия беше облепена отвън с филц.
-
- чете
- Обратна връзка:
Снабдих се с ПДЧ плоскости, нарязани са и като намеря време ще сглобя суб бокса.Имам още няколко въпроса - тъйкато не намерих рефлектори 75х240 мога ли да ползвам ПВЦ тръба, която ще залепя за готов басрефлектор (за да запазя външния вид) с епоксидна смола или някое друго двукомпонентно, здраво лепило?Ще гледам да няма ръбове, които да предисвикват свистене.Въпроса ми е - ще се промени ли резонансната честота на така получения рефлектор?От практическа гледна точка кои рефлектори сфистят повече - малак диаметър, но по-къси или голям деиаметър, но по-дълги.От части vitekk е отговорил на последния ми въпрос, но ме интересува ефекта от тези дълги тръби..Иначе общото закъснение с два рефлектора по 75х240 намаля значително(според симулациите на програмата )!
-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
re
Не знам как успя да промениш груповите закъснения с промяна на диаметъра на фи... Пускам и аз басбокса ама при мен не дава разлика! Сигурен ли си, че не гледаш "VV" (Vent Velocity) вместо "GD" (Group Delay)?
-
- чете
- Обратна връзка:
Re: re
bazz_kikk написа:Не знам как успя да промениш груповите закъснения с промяна на диаметъра на фи... Пускам и аз басбокса ама при мен не дава разлика! Сигурен ли си, че не гледаш "VV" (Vent Velocity) вместо "GD" (Group Delay)?

се получиха следните графики:
Groop Delay

Vent Air Velocity

Преди малко пробвах отново и получих пак едно и също..
Червената графика е с големия Фи,а оранжевата с малкия Фи.
Vent Air Velocity при 150W пада под 17m/sec/Hz
- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами програмата не бърка.Когато диаметъра е по-голям скоростта на въздуха спада,което е добре...Забавянето на реакцията също намалява...Трябва да се намери оптимума на диаметъра...Ако е много малък ще се получи компресия на мощтност,а ако е много голям
ще вземеш да го превърнеш в ТЛ с неясен резултат

-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
delay
SupraTRD, искам да те помоля нещо, провери дали Fb в двата случая остава непроменено... Просто ми се струва че с големите тръби Fb е настроен по-високо и оттам идват разликите в закъсненията...
-
- чете
- Обратна връзка:
Re: delay
Променя се по-високо, както каза ти!bazz_kikk написа:SupraTRD, искам да те помоля нещо, провери дали Fb в двата случая остава непроменено... Просто ми се струва че с големите тръби Fb е настроен по-високо и оттам идват разликите в закъсненията...

Бандпаса е капризно нещо за изработване и настройка но това не трябва да те отказва!Напротив -поиграй си с дължината на фи и тъй като няма как да мериш поне на слух да ти хареса.Аз съм го писал и преди тази статистика от нета-успешните първи проекти са в проценти: затворен обем-60-70%,обем с фазоинвертор-под 50%,бандпас за първи проект-под 20%.
-
- чете
- Обратна връзка:
тест
Ами аз съм доволен от ефекта и не смятам проекта за неуспешен
.За момента ми куцат дължините на рефлекторите иначе смятам , че съм уцелил отношението на двете камери!Повече слушане трябва и още няколко-стотин разглобявания на задния панел(добре , че не сложих лепило
).
gps, какво предлагаш да направя с ватата?Заслужава ли си да я махна изцяло.От една тема във форума прочетох, че не се отразява добре слагането на вата по пътя на звуковата вълна.В моя случай как според теб трябва да постъпя и на коя от страните да сложа вата?Убедих се, че поставянето на повече вата се отразява отрицателно!

gps, какво предлагаш да направя с ватата?Заслужава ли си да я махна изцяло.От една тема във форума прочетох, че не се отразява добре слагането на вата по пътя на звуковата вълна.В моя случай как според теб трябва да постъпя и на коя от страните да сложа вата?Убедих се, че поставянето на повече вата се отразява отрицателно!
-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
re
SupraTRD, този заден панел дето е без лепило изолиран ли е? щото според моя скромен опит с бандпас има ОГРОМНА разлика с плътно изолирани стени и с една НЕ плътно изолирана за по-лесно тестване (не че при затворена и басрефлекс няма разлика ама тука е с пъти по-голяма... според мен...).
-
- чете
- Обратна връзка:
Re:
Забелязах, че има огромна разлика.При първото пускане не го изолирах както трябва и освен свистенето звука беше много заглъхнал.Разглобих задния капак и по продължението на всички ъгли сложих лепило ц200,а на задния капак външно го фугирах с цел да се разглобява по лесно, тъйкато освен настроика трябва да вградя и 5+1 -то , както и да поставя дръжки, защото в момента тежи доста и трудно се носи, а като сложа и двата трафа ..тогава не знам
.
едит:
bazz_kikk, ри твоя проект къде се намира високоговорителя?Има ли разлика ако е в уфер камерата или в камерата с рефлекторите?И..баналния вече от моя страна въпрос с ватата..
Приемам всякакви идеи!

едит:
bazz_kikk, ри твоя проект къде се намира високоговорителя?Има ли разлика ако е в уфер камерата или в камерата с рефлекторите?И..баналния вече от моя страна въпрос с ватата..

Приемам всякакви идеи!