BandPass BOX with Boschmann SYLB-10 | SYLB-12

Съобщение
Автор
gps

#31 Мнение от gps »

Осв-то като материал за тонколони особенно за субове не е подходящо-прекалено е леко и ще вибрира а и е поресто не знам ако сложиш две дебелини по 20 мм -общо 40 мм може би ще можеш да го ползваш а за кутиите които дават в книжките към говорителите-много пъти съм установявал че имат грешки!

rudiem

#32 Мнение от rudiem »

По-добре недей да използваш този материал, не е подходящ. За него е казано, че се използва в строителството. Той е с нееднородна материя и благодарение на значително по-едрите частици в сравнение с ПДЧ и МДФ, е по-слаб и резонира отвратително.
Преди време гледах едни кутии направени от този материал, за авто бокс с шестоъглна форма и направо ми стана лошо като видях какво пробутват на хората т.к. цялата кутия беше облепена отвън с филц.

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#33 Мнение от SupraTRD »

Е, благодаря,че ми казахте навреме!Ще мисля как да го правя в такъв случай..Може да скалъпя един коктеил между ПДЧ-18мм и шперплат 20мм

rudiem

#34 Мнение от rudiem »

Какъвто и материал да избереш според мен е най-добре да се използва един и същ, а не както ти мислиш за ПДЧ и шперплат.

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#35 Мнение от SupraTRD »

Благодаря за съветите, ще гледам да купя материал тия дни..

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#36 Мнение от SupraTRD »

Снабдих се с ПДЧ плоскости, нарязани са и като намеря време ще сглобя суб бокса.Имам още няколко въпроса - тъйкато не намерих рефлектори 75х240 мога ли да ползвам ПВЦ тръба, която ще залепя за готов басрефлектор (за да запазя външния вид) с епоксидна смола или някое друго двукомпонентно, здраво лепило?Ще гледам да няма ръбове, които да предисвикват свистене.Въпроса ми е - ще се промени ли резонансната честота на така получения рефлектор?От практическа гледна точка кои рефлектори сфистят повече - малак диаметър, но по-къси или голям деиаметър, но по-дълги.От части vitekk е отговорил на последния ми въпрос, но ме интересува ефекта от тези дълги тръби..Иначе общото закъснение с два рефлектора по 75х240 намаля значително(според симулациите на програмата )!

Lyubo Yanev
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

re

#37 Мнение от Lyubo Yanev »

Не знам как успя да промениш груповите закъснения с промяна на диаметъра на фи... Пускам и аз басбокса ама при мен не дава разлика! Сигурен ли си, че не гледаш "VV" (Vent Velocity) вместо "GD" (Group Delay)?

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

Re: re

#38 Мнение от SupraTRD »

bazz_kikk написа:Не знам как успя да промениш груповите закъснения с промяна на диаметъра на фи... Пускам и аз басбокса ама при мен не дава разлика! Сигурен ли си, че не гледаш "VV" (Vent Velocity) вместо "GD" (Group Delay)?
:? Не знам дали аз не бъркам нещо, но при смяна на рефлекторите от 2х 75х240 на 2х50х170 ( старите , които смятах да ползвам )
се получиха следните графики:

Groop Delay
Изображение

Vent Air Velocity
Изображение

Преди малко пробвах отново и получих пак едно и също..
Червената графика е с големия Фи,а оранжевата с малкия Фи.
Vent Air Velocity при 150W пада под 17m/sec/Hz

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#39 Мнение от oceanman »

Ами програмата не бърка.Когато диаметъра е по-голям скоростта на въздуха спада,което е добре...Забавянето на реакцията също намалява...Трябва да се намери оптимума на диаметъра...Ако е много малък ще се получи компресия на мощтност,а ако е много голям :D ще вземеш да го превърнеш в ТЛ с неясен резултат 8O :wink:

Lyubo Yanev
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

delay

#40 Мнение от Lyubo Yanev »

SupraTRD, искам да те помоля нещо, провери дали Fb в двата случая остава непроменено... Просто ми се струва че с големите тръби Fb е настроен по-високо и оттам идват разликите в закъсненията...

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

Re: delay

#41 Мнение от SupraTRD »

bazz_kikk написа:SupraTRD, искам да те помоля нещо, провери дали Fb в двата случая остава непроменено... Просто ми се струва че с големите тръби Fb е настроен по-високо и оттам идват разликите в закъсненията...
Променя се по-високо, както каза ти! :? Както и да е, тия дни се хванахме с бащами да сглобим прословутия бокс.Във фирмата, от която взех пдч-то бяха изрязали детайлите много правилно, така че не срещнахме големи трудности.Отделните елементи хванахме с лепило за дърво и винтове.Сложих силиконова бяла вата , която слагат в юрганите.В долната камера сложих по стените, а в горната сложих два слоя ,защото според симулациите на Heavy се получаваше по-голяма линейност...За рефлекторите нямаше как трябваше да импровизирам - взех готови рефлектори 75x110 и ПВЦ тръба 72х240мм, като навих пвц лента на тръбата и я вкарах в готовия рефлектор с цел да се запази външния вид..Високоговорителя поместих в горната камера.След като сглобихме бокса минах още веднъж снадките с лепило, с цел да се предотврати евентуално свистене :wink:.Първото пускане беше повече от катастрофално!Баса беше размазан нямаше никаква сила и взех да се псувам , че не използвах по-стандартна конструкция.Първото нещо , за което се сетих беше да извадя рефлекторите и разликата беше огромна.Без тях взе да се чува малко по-нормален звук.Тогава махнах пвц тръбите и сложих само готовите рефлектори.Доста по-добре засвири като го нямаше това глухо бумтене.Направо през рефлекторите изтръгнах ватата и оставих само малко по стените.При тези набързо направени модификации бокса взе да свири доста прилично!Пуснах синусоидален сигнал на 30Hz от сигнал-генератор и реших да пробвам като извадя с 1 - 2 см рефлекторите и да видя как ще се промени звука, като мисля , че с 1 см по-къс звучи по-добре, но може и да си внушавам :) :D.Предполагам ще трябват още доста настройки.При тази конфигурация на рефлекторите леко свистене се чува само при увеличен до край усилвател и то при честоти около 30-на херца.При музика почти не се усеща.Няколко пъти прослушах сигнали от 25-100Hz като се усеща едно повдигане на силата на звука към 75-80Hz(предполагам това е от по-късата дължина на рефлекторите) след това плавно спадане.На честоти от порядъка на 200 Hz бокса почти не се чува.Разочарован съм от части от БасБокс Про.Бяхте прави, че изкарва прекалено оптимистични характеристики и винаги се налага донастройка.За момента смятам да пробвам различни дължини на рефлекторите и различно разположение на ватата, като ще се надявам на помощ с практически съвети от ваша страна!За момента съм доволен от резултата, но съм сигурен, че може и повече!Не знам къде трябва да има вата и къде не.Явно прогамата не може да се справи добре с това!Решил съм да пробвам какво ще се получи и без вата, но това ще стане като имам малко повече време!

gps

#42 Мнение от gps »

Бандпаса е капризно нещо за изработване и настройка но това не трябва да те отказва!Напротив -поиграй си с дължината на фи и тъй като няма как да мериш поне на слух да ти хареса.Аз съм го писал и преди тази статистика от нета-успешните първи проекти са в проценти: затворен обем-60-70%,обем с фазоинвертор-под 50%,бандпас за първи проект-под 20%.

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

тест

#43 Мнение от SupraTRD »

Ами аз съм доволен от ефекта и не смятам проекта за неуспешен :lol:.За момента ми куцат дължините на рефлекторите иначе смятам , че съм уцелил отношението на двете камери!Повече слушане трябва и още няколко-стотин разглобявания на задния панел(добре , че не сложих лепило :lol: ).
gps, какво предлагаш да направя с ватата?Заслужава ли си да я махна изцяло.От една тема във форума прочетох, че не се отразява добре слагането на вата по пътя на звуковата вълна.В моя случай как според теб трябва да постъпя и на коя от страните да сложа вата?Убедих се, че поставянето на повече вата се отразява отрицателно!

Lyubo Yanev
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

re

#44 Мнение от Lyubo Yanev »

SupraTRD, този заден панел дето е без лепило изолиран ли е? щото според моя скромен опит с бандпас има ОГРОМНА разлика с плътно изолирани стени и с една НЕ плътно изолирана за по-лесно тестване (не че при затворена и басрефлекс няма разлика ама тука е с пъти по-голяма... според мен...).

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

Re:

#45 Мнение от SupraTRD »

Забелязах, че има огромна разлика.При първото пускане не го изолирах както трябва и освен свистенето звука беше много заглъхнал.Разглобих задния капак и по продължението на всички ъгли сложих лепило ц200,а на задния капак външно го фугирах с цел да се разглобява по лесно, тъйкато освен настроика трябва да вградя и 5+1 -то , както и да поставя дръжки, защото в момента тежи доста и трудно се носи, а като сложа и двата трафа ..тогава не знам :lol: :lol: :lol: .

едит:
bazz_kikk, ри твоя проект къде се намира високоговорителя?Има ли разлика ако е в уфер камерата или в камерата с рефлекторите?И..баналния вече от моя страна въпрос с ватата.. :)

Приемам всякакви идеи!

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”