DIY кабели за тонколона

Съобщение
Автор
bezobraznia

DIY кабели за тонколона

#1 Мнение от bezobraznia »

Въпроса се състои в това, че на Folded Pipe-kaтa c Visaton BG20 искам да допълня едни високи Vifa и ми хрумна идеята, че мога да направя Bi-Wired т.е. да се подготвя за евентуално Bi-Amping ... та въпроса ми е за кабелите вътре в тонколоната. В момента съм с 0.75 калайдисан и изолиран кабел, който свързва BG20 c клемите .
Какъв кабел да поставя за високо4естотния VIFA? От същия тип или друг? С какъв диаметър?
Дайте да пообсъдим, а и хем полезно да направим на един фен (мен)
:roll:

Zmej

#2 Мнение от Zmej »

Аз си правя литцендратче от около 20-ина медни жила с лакова изолация и дебелина около 0.5-0.8мм, усукани и 'вкарани' в термошлаух, след 'препичането' на който двата кабела се усукват пак... Лошите страни на това са две - първо, кабелът е твърд, а не гъвкав, и второ, трябва да си го направиш за точна дължина, щото как се зачистват 20 медни проводника от лака, не ме питай... :evil:
Това всичко с уточнението, че става въпрос само за високия... За ниския в двулентова система си ползвам нормален кабел 4 мм2...

bezobraznia

благодаря

#4 Мнение от bezobraznia »

Това с САТ-5 кабела ми беше предложено от progressor, a и съм виждал проекти направени с такива кабели - голяма играчка брей...
Реших за високи да използвам кабела който в момента ползвам за BG20, а за ниски да поставя кабел, който случайно ми попадна от приятел - закупен е от Варна - и е някъв странен - с малко по-голям диаметър е и най-странното: водят го "Еднопосочен", а и до колкото разбрах е доста скъп.
...
п.с. В интерес на истината (нали си падам по странните идеи) се сетих за нещо което не съм виждал никъде ами м иго роди ума докато мислех относно кабелите. Сетих се, че мога да използвам принципа на преноса на високоволтова енергия т.е. да се опитам да постигна нещо като "упътване" на тока посредством проводниците, а не пренос посредством преминаването му през тях. Дано да ме разберете... самата идея мисля да осъществя като използвам точно обратния принцип на стандартния изолиран кабел ... по-точно да облея влакно от негорим и нетокопровеждащ материал с разтопена смес от мед и калай. по този начин ще получа така че "изолацията да остане отдолу"
Какво мислите по въпроса ... това ми се заражда в главата но ми трябва помощ от теоритиците в форума за да стигнем до някакъв полезен изход ... [Kакто казваха в "Улицата" - "Ако може.." 8-) ]
p.s. на който не му е харесала идеята: Благодаря, че си изгубихте част от времето в четенето на пост-а, за другите , ще си пишем...
p.p.s. ама глупости написах в края а... ц..ц...ц.. :oops:

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Силнотоков кабел

#6 Мнение от Kiril Kirilov »

Аз в мойте пайпове ползвам 4 жилен 4мм2 всяко от тях силов кабел като за бойлер (Любителите на бийлерите да не се обаждат ) :twisted:
на 2-та края на парчето проводник жилата са свързани на кръст. така се получават 1 чифт проводници, който са леко усукани (така си е произведен кабела) и освен това изводите им са кръстосани. Загорка ме излъга, че в нета е гледал тестове на такава топология давала най-малък капацитет...а и на мерене давала отлични резултати. Изработката е безпроблемна...
Последно промяна от Kiril Kirilov на Нед Ное 07, 2004 3:29 am, променено общо 1 път.

bezobraznia

да се изясним:

#7 Мнение от bezobraznia »

Нека се изясним: това в послеписа, което съм писал относно идеите ми за кабелите ми хрумна тогава и не се отнася специално за БГ20, ок?
Просто си мисля, че от 10 дадени идеи от някой (например в случая от мен), само ЕДНА да се окаже полезна, то според мен определено си заслужава... :lol: :lol:
...и BlackBLOOD, ДА защо не и леярна... как си мислиш например че се правят "фунийте" на хорните които се правят в домашни условия, да не би с фокуси.?! :wink:

Просто не ми се отваряше нова тема защото скороста на нет-а ми е скапана и за това за кабелите го продължих като послепис на тази...
айде 8)

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#8 Мнение от Kiril Kirilov »

Аз също, казвайки, че съм направил така вътре пайп-овете, нямах предвид как да си направиш ти вътре. Идеята е напълно приложима и навън от всяка колона. Цената е 2-3 лева на метър от такъв кабел, единственият проблем е диаметърът - над 1 см. (по памет) ...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Bojo »

Змей, не разбрах - 20-на жички, всяка една от тях по 0,5-0,8 мм? 20х0,5=10мм, 20х0,8=16мм. И по две такива снопчета за говорител?

Zmej

#10 Мнение от Zmej »

Bojo написа:Змей, не разбрах - 20-на жички, всяка една от тях по 0,5-0,8 мм? 20х0,5=10мм, 20х0,8=16мм. И по две такива снопчета за говорител?
Aха, аха, точно тъй... Ама ако пробваш, гледай да си го донагодиш на дължина, че 'беленето' е мамата...

И 0.5-0.8мм не са квадратни мм, ами диаметър... И сметките не са съвсем така... :wink:
Снопчетата са около 5-6-7мм в диаметър с все шлауха...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Bojo »

Въпреки това съм впечатлен! За беленето - пробвай директно с поялника с кисел аспирин вместо флюс - намираше се такъв по аптеките мисля че Румънски, но после добре го изчисти от калайдисаните краища и облей с нормален(колофонов). А за бобини какъв лицендрат ползваш?

Zmej

#12 Мнение от Zmej »

Bojo написа:Въпреки това съм впечатлен! За беленето - пробвай директно с поялника с кисел аспирин вместо флюс - намираше се такъв по аптеките мисля че Румънски, но после добре го изчисти от калайдисаните краища и облей с нормален(колофонов).
Идейно е, ама вече 'се фини', поне докато не почна усилвателите (истинските)... :wink:
Bojo написа:А за бобини какъв лицендрат ползваш?
От Амета - най дебелия - мисля, че е нещо от рода на 250х0.004 (или 0.006) - 'проводничето' е около 0.8-1мм дебело, и след това оплетено и усукано 5 пъти - и след това още няколко пъти (на око) усукано това, което се е получило... Не знам колко е така получения ефективен диаметър... :roll: :oops:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”