Бас в покрива
Хора, започвате да ме обърквате:) Какво е това хорна? Рупорен говорител? Откъде да го взема и какво е по-различно при връзването? Аз си мислех за драйвери от около 12" , защото четох, че големите имат проблеми? Няма ли някой опит или идея да ми предложи подходящ съб-бас драйвер за infinite baffle subwoofer с подходящи Vas , Xmax и т.н. дето може да се купи в София? Обема на подпокривното пространство е грубо около 50м3.
Само да добавя - по мои наблюдения ( а и според теорията) басовите говорители трябва да имат висок общ качестен фактор ( Qt>0.7). Такива са говорителите с хартиена гънка - проблемът е, че обикновено имат висока резонансна честота. Все пак навремето бях пробвал нещо подобно с най-обикновени 3 ватови говорители от телевизори "Опера" и резултатът беше доста добър ( бяха затворени в шкаф) .
Авто говорителите за кола, к се монтират на кората също би трябвало да имат висок Qt.
А за да се намали group delay-a трябва ниска маса на мембраната и по - висока стойност на B*L.
Авто говорителите за кола, к се монтират на кората също би трябвало да имат висок Qt.
А за да се намали group delay-a трябва ниска маса на мембраната и по - висока стойност на B*L.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
За съжаление високият качествен фактор е в обратна релация с чувствителността. С други думи, ако искаме говорител с голямо Qts и ниска резонансна честота, ще платим с много ниска чувствителност.bxd написа:Само да добавя - по мои наблюдения ( а и според теорията) басовите говорители трябва да имат висок общ качестен фактор ( Qt>0.7).
При хорните нещата са различни. Говорителите, предназначени за тях са с малко Qts, тъй като имаме компресионна камера със сравнително малък обем. По този начин можем да запазим едновременно високата чувствителност и ниската резонансна честота. Е, плащаме с една голяма по размери и сложна като конструкция кутия, но какво от това...
Да, хорната е рупорна акустична сиситема. Но в твоя случай говорим за т.нар. backloaded horn. С друго думи, рупорът не е пред, а зад говорителя - във въпросното празно пространство. Той се състои от компресионна камера, разположена директно зад говорителя и същинска хорна, изходният отвор на която свършва в същото помещение. По този начин целият обем ще бъде в мазето (тавана), а в стаята за слушане ще имаме само говорителя и изхода (който е доста голям като площ, но това не е проблем, нали?Ebor написа:Хора, започвате да ме обърквате:) Какво е това хорна? Рупорен говорител? Откъде да го взема и какво е по-различно при връзването?
Мога да драсна няколко скици на идеята, ако искаш. Или ми пиши, за да го обсъдим...
Така и не успях да открия драйвер с Qts > 0.7. Даже с 0.6 няма. А пък тези с Qts > 0.4, 0.5 имат много по-малък Vas. Изглежда изискванията са противоречиви. Освен това при infiite baffle имало проблем с механичния damping вследствие на което се получавало липса на дефинираност на баса и размитост.
Изглежда, че backloaded horn е по-интересен вариант, но какво е предимството? Би било интересно да се види някаква идея. Срещнах информация в нета обаче, че някой напълно ги отричали тъй като имали тромав и неконтролиран бас. Цитирам:
"Now, some audiophiles categorically write off backloaded horns as having ponderous, uncontrolled and behind-the-beat bass. "
Изглежда, че backloaded horn е по-интересен вариант, но какво е предимството? Би било интересно да се види някаква идея. Срещнах информация в нета обаче, че някой напълно ги отричали тъй като имали тромав и неконтролиран бас. Цитирам:
"Now, some audiophiles categorically write off backloaded horns as having ponderous, uncontrolled and behind-the-beat bass. "
Легенди и митове?
Изтривам това мнение, тъй като наистина не беше по темата, а и възбужда разни 17г. момченца 

Последно промяна от Ebor на Нед Май 29, 2005 4:43 pm, променено общо 1 път.
- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Може би трябва да послушаш някои неща направени от хората из форума,на Алнико хорните, Аудиомен, Дман,Ручо, Загорка... паралелно с твоите...Очакванията с нова , скъпа инвестиция винаги много натоварват...Понякога не стават нещата както сме ги очаквали... И аз инвестирах в много скъпи говорители,които всички очаквахме да свирната много по-добре от това,което показват...но не стана...И не един път...Понякога не стигат знания да се нагласят нещата,понякога това е реалното положение на нещата...Учудващо е другото,че понякога с непретенциозни неща се получават смайващи резултати...Винаги вложената сума натоварва с очаквания..и с парво...Психология братче...Имал съм Джамо 477(които са по-висок клас от Класик 8 и свирят по-добре)...Когато ги купувах избора ми беше между двете...Сега си спомням с умилително снизхождение за тях... 

Ами както споменах слушането е много относително. Ако не можем да сравним два продукта при едни и същи условия нещата са крайно субективни. Инвестицията хич не е скъпа и не съм се натоварвал с очаквания. Даже съм приятно изненадан от резултата с bg говорителите на фона на това, което чух тук за тях. Просто исках да споделя впечатленията си. Аз иначе имам много проблеми с акустиката на помещенията ми.
С удоволствие бих послушал неща правени от хора от форума, особено уважавани като тези, които си споменал. Разбира се, по-интересно е директно сравнение. Що се отнася до Jamo 477, скъпи приятелю oceanman, те не са по-висок клас от Classic 8. Моите уважения, но недейте да сеете заблуди на бърза ръка във форума. Все пак много хора го четат, а някой сигурно даже и вярват. Кратка справка в нета показва, че 477 e с данни 40-20000 Hz, 4 Ohm, 100W, 88dB, 11kg. т.е. даже е под Classic 6 и на всичко отгоре е по-стар модел. Classic 8 e 35-20000 Hz, 4 Ohm, 150W, 90 dB, 16 kg. но това са сухи данни. Не искам да всявам безмислени спорове, просто споделих опита си, който е чисто субективен.

- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
...
И защо прехвърляш впечатленията си, които си имал при ПАС, които са правили някакви ъпгрейднати-филтри на някакви колони и те звучали по-зле от съвсем други колони с български говорители. Разбира се , че можеш съвсем да омажеш нещата с филтрите и дори да сложиш след тях най-добрите говорители, да звучат по-зле в средите от някой евтин говорител, само с един кондензатор например. Аз затова не смея да се занимавам с филтри, защото нещата там се получават след дълго и безнадеждно експериментиране, и почти нямаш шансове да надвиеш в 3-измерността и сцената един отворен да свири в широк спектър единичен говорител (например 200Хц-8Кхц)
И защо смесваш мнението на хората от форума с постеженията на ПАС?
И защо смесваш мнението на хората от форума с постеженията на ПАС?
- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако честотния обхват,мощтността,и децибелите сами по себе си можеха да свирят,щеше..Алнико и Рухи да си хвърлят хорните
,или Калоян Скен-Спйка
Аз доста ги сравнявах двата модела и предпочетох 477. Вкусове всякакви...
Но тези спорове са безсмисленис според мен..
Наистина широколентовия говорител дава неописуема сцена в средата...
А сега по темата

Наистина широколентовия говорител дава неописуема сцена в средата...
А сега по темата

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Поредният човек, който си мисли че джамото му е най-велико 
Е брат, няма как да стане български колони, със филтри правени колкото
да не изгорят средите и високите, да издават въобще някакви
наподобяващ на музика тонове и звуци
За системата на алнико, не веднъж съм писал, пак повтарям - това е един
пример,от не малкото такива, с който се доказва, че никой един от масовите фирми
произвеждащи някакви продукти по някакъв си стандарт, могат да свирят
по-добре ! Това е истината !
Поздрави на всички, които се трудят и правят нещата да звучат по-добре
от джамо и сякакви други лайняни фирми с извинение и без него

Е брат, няма как да стане български колони, със филтри правени колкото
да не изгорят средите и високите, да издават въобще някакви
наподобяващ на музика тонове и звуци

За системата на алнико, не веднъж съм писал, пак повтарям - това е един
пример,от не малкото такива, с който се доказва, че никой един от масовите фирми
произвеждащи някакви продукти по някакъв си стандарт, могат да свирят
по-добре ! Това е истината !
Поздрави на всички, които се трудят и правят нещата да звучат по-добре
от джамо и сякакви други лайняни фирми с извинение и без него

a.k.a. vitekk
- Borislav Uzunov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Мисля че може да се получи трансформатор със вторична намотка свързана накъсо, но ако пръстена на основата е затворен.. Чел съм че по този начин се разширява честотната характеристика на говорител откъм високите честоти, и се прилага при широколентовите.bxd написа:Малко офф, извинявайте, ама като стана въпрос за Qt...
На много говорители, основата, в/у която се навива бобината е от алуминий. Това би трябвало да намалява електрическия Q фактор (=> и Qt), тъй като при движението в магнитното поле се образуват вихрови токове.
Така ли е наистина ?